Economy
Οι πλούσιοι δεν αλλάζουν χώρα για τους φόρους - Ποια είναι η προτεραιότητα;
Η Knight Frank καταγράφει τους λόγους για τους οποίους οι πλούσιοι επιλέγουν να αλλάξουν χώρα
Οι πλούσιοι δεν αλλάζουν χώρα για τους φόρους - Ποια είναι η προτεραιότητα;

Τελευταία γίνεται πολύς λόγους για την φυγή των πλουσίων από τις πατροπαράδοτες εστίες τους προς άλλες κατευθύνσεις και τη συνηθισμένη εξήγηση είναι ότι αναζητούν φορολογικούς παραδείσους. Τελικά, ίσως οι φόροι να μην είναι το Νο. 1 κίνητρο για τους πλούσιους αγοραστές κατοικιών που μετακομίζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Knight Frank.

Αντίθετα, η ασφάλεια και το απόρρητο είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες για τους πλούσιους όλων των γενεών που μετεγκαθίστανται σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Έκθεση Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής για το 2024 της Knight Frank, η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές πολιτικής οδηγούν [άτομα υψηλής καθαρής αξίας] να μετεγκατασταθούν σε πιο ευνοϊκές δικαιοδοσίες», έγραψε στην έκθεση η Κέιτ Έβερετ Άλεν, επικεφαλής της έρευνας. 

Σε τρίτη θέση οι φόροι, λέει η Knight Frank

Η Knight Frank ερεύνησε περισσότερα από 700 πλούσια άτομα από 11 χώρες και 28 διαφορετικές εθνικότητες. Από αυτούς, το 56% ήταν άνδρες και το 44% ήταν γυναίκες. Στο 49%, οι millennials ήταν η γενιά με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση, ακολουθούμενη από Gen X (25%), Gen Z (15%), baby boomers ηλικίας 60-69 (7%), baby boomers ηλικίας 70-78 (3%) και η σιωπηλή γενιά (1%).

Η απασχόληση και τα φορολογικά οφέλη ακολούθησαν ως τα επόμενα υψηλότερα κίνητρα για μετεγκατάσταση, με τους φόρους να είναι πιο σημαντικοί για τη Gen X, τους νεότερους baby boomers και τη σιωπηλή γενιά, ενώ οι millennials και το Gen Z δίνουν προτεραιότητα στην απασχόληση και την εκπαίδευση.

Όσον αφορά τους φόρους, οι πλούσιοι αγοραστές κατοικιών ενδιαφέρονται περισσότερο για τους φόρους ακινήτων. Οι άνδρες επικεντρώνονται επίσης στον φόρο εισοδήματος, ενώ οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τον φόρο κληρονομιάς. Οι φόροι περιουσίας είναι λιγότερο σημαντικοί για τις αποφάσεις των πλούσιων αγοραστών κατοικιών να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, καθώς μόνο λίγες χώρες τους επιβάλλουν, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ελβετία έχουν όλες φόρο περιουσίας, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο φορολογούν μόνο επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία. 

Τα θερμά κλίματα
έλκουν τους μεγαλύτερους

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα θερμότερο κλίμα ήταν το δεύτερο υψηλότερο κίνητρο για τους μεγαλύτερους baby boomers που μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, ενώ ήταν χαμηλή προτεραιότητα για κάθε άλλη γενιά.

Μεταξύ των πλούσιων που μετεγκαθίστανται, το 83% τάσσεται υπέρ της διαβίωσης στην πόλη για οικονομικές και πολιτιστικές ευκαιρίες, ενώ το άλλο 17% προτιμά αγροτικές τοποθεσίες ή θέρετρα. Η Knight Frank σημείωσε ότι το Λονδίνο, στην πρώτη θέση για την οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την οικονομική αξία της εμπειρίας και των δεξιοτήτων ενός εργαζομένου), και η Βιέννη, νούμερο. 1 για την ποιότητα ζωής, είναι μερικές από τις κορυφαίες πόλεις μετεγκατάστασης, ενώ η λίμνη της Γενεύης, πρώτη για την οικονομία, και το Μονακό, που κατατάσσονται στην πρώτη θέση για ανθρώπινο κεφάλαιο, ποιότητα ζωής και περιβάλλον, είναι μεταξύ των πιο ευνοημένων προορισμών-θέρετρων.

Φέτος, το 19% των εξαιρετικά πλούσιων ατόμων που ερωτήθηκαν σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για δεύτερο διαβατήριο ή νέα υπηκοότητα.