Economy
Fed: Συγχρονίσαμε τα επιτόκια με την οικονομία – Δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη με τον πληθωρισμό
«Μαθαίνουμε καθώς προχωράμε» τονίζει ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν
Fed: Συγχρονίσαμε τα επιτόκια με την οικονομία – Δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη με τον πληθωρισμό

Αναγνώριση ότι τα επιτόκια ήταν δεν ήταν συγχρονισμένα με την οικονομία χαρακτήρισε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν. Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εκληφθεί ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει.

Με τον πληθωρισμό να πέφτει και την ανεργία να βρίσκεται κοντά στο ποσοστό που θεωρείται μακροπρόθεσμα βιώσιμο, «ο αριθμός που τώρα φαινόταν εκτός συγχρονισμού ήταν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο δεν χρειαζόταν πλέον να είναι τόσο περιοριστικό δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί», τόνισε σε παρατηρήσεις που θα παραδώσει σε οικονομικό συνέδριο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον.

Ο πληθωρισμός
ανησυχεί τον Μπάρκιν

Οι προβλέψεις για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για το υπόλοιπο του έτους «απομακρύνουν λίγο την ένταση», είπε.

Ο Μπάρκιν που φέτος έχει δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed υποστήριξε τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που πρόβλεψε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στις 18 Σεπτεμβρίου. Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 6-7 Νοεμβρίου, μια κίνηση που θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος 4,50%-4,75%. Πριν από αυτή τη συνεδρίαση, η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει δημοσιεύσει τις εκθέσεις για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν τυχόν επιπτώσεις από την απεργία αυτή την εβδομάδα που έκλεισε τα λιμάνια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και την ακτή του Κόλπου, καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η όξυνση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Μαθαίνουμε
καθώς προχωράμε»

Ο Μπάρκιν παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τον πληθωρισμό, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ισχυρή. Επιπλέον εκτιμά ότι υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες η αγορά εργασίας θα μπορούσε να γίνει πιο σφιχτή παρά πιο αδύναμη τους επόμενους μήνες.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε για τον πληθωρισμό» ανέφερε σημειώνοντας ότι ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) εξακολουθεί να βρίσκεται στο 2,7%. Είπε ότι δεν αναμένει να μειωθεί πολύ περισσότερο μέχρι το επόμενο έτος.

Η Fed στοχεύει σε ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2%. Ο δομικός PCE θεωρείται οδηγός για το πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον ο πληθωρισμός. Επεσήμανε ότι σε ορισμένους τομείς της οικονομίας φαίνεται ότι ο «αποπληθωρισμός» θα συνεχιστεί. «Παραμένει δύσκολο να πούμε ότι η μάχη για τον πληθωρισμό έχει κερδηθεί» είπε χαρακτηριστικά. Οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση για μεγάλες αγορές, όπως τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, είπε, και «υπάρχει ο κίνδυνος να τονωθεί η ζήτηση σε βαθμό που να υπερβαίνει την προσφορά».

Οι απεργίες στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω.

Επιπλέον, η αγορά εργασίας μπορεί να κινηθεί με απροσδόκητους τρόπους, σημείωσε, καθώς μεγάλο μέρος της συζήτησης της Fed αφορά την αποτροπή περαιτέρω αύξησης του σημερινού ποσοστού ανεργίας 4,2%. Υποστήριξε ότι αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται και η ζήτηση αυξηθεί, «οι εργοδότες που λειτουργούν με λιτότητα θα μπορούσαν κάλλιστα να βρεθούν σε έλλειψη» εργαζομένων και να χρειαστεί να προσλάβουν. «Καθώς αποφασίζουμε πόσο γρήγορα θα κινηθούμε και πόσο μακριά θα πάμε κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, θα πρέπει απλώς να είμαστε προσεκτικοί και να μαθαίνουμε καθώς προχωράμε»τόνισε.