Economy
Γιατί απολύονται οι απόφοιτοι Gen Z λίγους μήνες μετά την πρόσληψή τους
Τα ανώτερα στελέχη δηλώνουν απογοητευμένα από τις εππιδόσεις και τη στάση των νεοπροσληφθέυων Gen Z
Γιατί απολύονται οι απόφοιτοι Gen Z λίγους μήνες μετά την πρόσληψή τους

Πολλά στελέχη παραπονιούνται για το εργασιακό ήθος και τις συνήθειες της γενιάς Gen Z, ιδίως μετά το τέλος της πανδημίας όπου πρέπει να συνεργαστούν μαζί τους από κοντά.

Αφού παραπονέθηκαν ότι με τους πτυχιούχους Gen Z είναι δύσκολο να συνεργαστείς, τα αφεντικά δεν είναι πλέον μόνο λόγια, τώρα απολύουν γρήγορα νέους εργαζόμενους λίγους μήνες μετά την πρόσληψή τους, επειδή δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, έξι στους 10 εργοδότες λένε ότι έχουν ήδη απολύσει μερικούς από τους εργαζομένους Gen Z που προσέλαβαν μόλις αποφοίτησαν νωρίτερα φέτος.

Η Intelligent.com, μια πλατφόρμα αφιερωμένη στο να βοηθά τους νέους επαγγελματίες να πλοηγηθούν στο μέλλον της εργασίας, ερεύνησε σχεδόν 1.000 ηγετικά στελέχη των ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι οι ελλείψεις των αποφοίτων του 2024 θα επηρεάσει τους μελλοντικούς αποφοίτους. Αφού αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα με νέους προσληφθέντες, ένα στα έξι αφεντικά λέει ότι διστάζει να προσλάβει πρόσφατα αποφοιτήσαντες ξανά. Εν τω μεταξύ, ένα στα επτά αφεντικά έχει παραδεχτεί ότι μπορεί να αποφύγει τέτοιες προσλήψεις εντελώς το επόμενο έτος. Τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ορισμένες ή όλες οι πρόσφατες προσλήψεις πτυχιούχων τους ήταν κατά κάποιο τρόπο μη ικανοποιητικές. 

Πτυχιούχοι Gen Z: “απροετοίμαστοι και αντιεπαγγελματικοί”

Η δυσαρέσκεια των εργοδοτών με τους νέους σήμερα είναι η έλλειψη κινήτρων ή πρωτοβουλιών, το 50% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν αυτό ως τον λόγο για τον οποίο τα πράγματα δεν πήγαν καλά αυτές τις προσλήψεις.

Τα αφεντικά επεσήμαναν επίσης ότι ο εργαζόμενος Gen Z δεν είναι επαγγελματίας, δεν είναι οργανωμένος και έχει κακές επικοινωνιακές δεξιότητες ως τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να απολύσουν πτυχιούχους. Τα στελέχη λένε ότι έχουν παλέψει με τις απτές προκλήσεις της τελευταίας γενιάς, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στη δουλειά και των συσκέψεων συχνά, την ακατάλληλη για το γραφείο ενδυμασία και της χρήσης γλώσσας ακατάλληλης για τον χώρο εργασίας.

Τώρα, περισσότεροι από τους μισούς διευθυντές προσλήψεων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοι είναι απροετοίμαστοι για τον κόσμο της εργασίας. Εν τω μεταξύ, πάνω από το 20% λέει ότι δεν μπορούν να χειριστούν τον φόρτο εργασίας. Στην πραγματικότητα, τα πανεπιστήμια γνωρίζουν ότι οι φοιτητές τους είναι εντελώς απροετοίμαστοι για το εργατικό δυναμικό, και ορισμένα έχουν αρχίσει να προσπαθούν να καλύψουν το κενό.

Για παράδειγμα, το Michigan State University διδάσκει στους φοιτητές πώς να χειρίζονται μια συνομιλία δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του πώς να αναγνωρίζουν σημάδια ότι ο συνομιλητής έχει αρχίσει να βαριέται και ότι είναι ώρα να προχωρήσουν. Εν τω μεταξύ, ένα λύκειο στο Λονδίνο δοκιμάζει μια σχολική μέρα 12 ωρών για να προετοιμάσει τους μαθητές για την ενήλικη ζωή. 

Θέλετε να είστε προσλήψιμος; Η στάση είναι το παν

Όταν ρωτήθηκαν τι θα έκανε τους απόφοιτους πανεπιστημίων να είναι πιο προσλήψιμοι, τα αφεντικά απάντησαν: Θετική στάση και περισσότερη πρωτοβουλία. Ο επικεφαλής σύμβουλος εκπαίδευσης και εξέλιξης σταδιοδρομίας της Intelligent, Χούι Νγκουγιέν, συμβουλεύει τους αποφοίτους Gen Z να παρατηρούν πώς αλληλεπιδρούν οι άλλοι εργαζόμενοι για να κατανοήσουν την εταιρική κουλτούρα σε κάθε νέα εταιρεία στην οποία μπορεί να ενταχθούν. Από εκεί και πέρα, είναι πιο εύκολο να γίνει κατανοητός ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αλληλεπίδρασης με άλλους.

«Πάρτε την πρωτοβουλία να κάνετε στοχαστικές ερωτήσεις, να αναζητήσετε σχόλια και να τα εφαρμόσετε για να δείξετε το κίνητρό σας για προσωπική ανάπτυξη», προσθέτει ο Νγκουγιέν. «Χτίστε φήμη για την αξιοπιστία σας, διατηρώντας μια θετική στάση, τηρώντας τις προθεσμίες και προσφερόμενοι εθελοντικά για εργσίες, ακόμη και εκείνα που βρίσκονται εκτός των άμεσων αρμοδιοτήτων σας», λέει ο Νγκουγιέν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Άντι Τζάσι επανέλαβε πρόσφατα ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας όταν είσαι εικοσάρης εξαρτάται από τη στάση σου, και ο λόγος είναι απλός: Οι διευθυντές προτιμούν να συνεργάζονται με θετικούς ανθρώπους. 

Ορισμένα στελέχη επέμειναν ακόμη και ότι μια στάση ικανοποίησης στην εργασία θα προωθήσει τη σταδιοδρομία των νέων εργαζομένων περισσότερο από ένα πτυχίο πανεπιστημίου.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin, έχει επανειλημμένα προτρέψει τους νέους να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο υπέρ του «σχολείου της ζωής». Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι το πραγματικοό ταλέντο και η προσωπικότητα υπερισχύουν των διαπιστευτηρίων. Για το σκοπό αυτό, το ανώτατο στέλεχος της Cisco στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ντέιβιντ Μιντς, παράτησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών. Είπε στο Fortune ότι «η στάση και η ικανότητα είναι σημαντικότερα από όσα γράμματα και αν ακολουθούν το όνομά σας ή οποιαδήποτε προσόντα έχετε καταγράψει σε ένα φύλλο χαρτιού».