Economy
Καμπανάκι κινδύνου για τράπεζες: Δεν τους έγινε μάθημα πάθημα – Απροετοίμαστες για νέα κρίση
Οι τραπεζικοί κανονισμοί πρέπει να αυστηροποιηθούν για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρει η Finance Watch
Καμπανάκι κινδύνου για τράπεζες: Δεν τους έγινε μάθημα πάθημα – Απροετοίμαστες για νέα κρίση

Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής καλούνται να καταστήσουν τις τράπεζες πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους κραδασμούς σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο μέλλον. Σε μια έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε, το Finance Watch κάλεσε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να λάβουν υπόψη τους τα διδάγματα του κραχ του 2008, το οποίο, όπως είπε, έχει πλέον «ξεθωριάσει» σε μεγάλο βαθμό από τη μνήμη μας.

Αυτός ο εφησυχασμός, υποστήριξε το Finance Watch, έρχεται παρά τα πρόσφατα προειδοποιητικά μηνύματα, σύμφωνα με το Euronews.

«Δεν έχει σημάνει συναγερμός από την κατάρρευση της Crédit Suisse και τη σειρά τραπεζικών χρεοκοπιών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank», δήλωσε ο Christian M. Stiefmüller, ανώτερος σύμβουλος έρευνας και υπεράσπισης του Finance Watch στο Finance Watch.

«Η υπερβολική πολυπλοκότητα της Βασιλείας ΙΙΙ, αντί να διευκολύνει τις δικαιοδοσίες να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια συναίνεση, φαίνεται ότι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Σημαντικές δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, φαίνεται να απομακρύνονται ακόμη και από τα μέτρια επιτεύγματα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙΙ (σ.σ. Οι συμφωνίες της Βασιλείας είναι μια σειρά τριών διαδοχικών διεθνών συμφωνιών για τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα (ΒασιλείαΙ, ΙΙ και ΙΙΙ) οι οποίες εκπονήθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείαςγια την τραπεζική εποπτεία (BCBS).».

Ελλείψεις

Η Βασιλεία ΙΙΙ, η οποία δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας (BCBS), επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά χρήματα για έκτακτες ανάγκες. Συγκεκριμένα, η συμφωνία αύξησε τις απαιτήσεις κεφαλαίου, ρευστότητας και μόχλευσης, με σκοπό να περιορίσει τις ριψοκίνδυνες τραπεζικές πρακτικές. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, το Finance Watch περιέγραψε τις ελλείψεις του ισχύοντος πλαισίου Ένα παράπονο αφορά μια ρυθμιστική γκρίζα ζώνη, καθώς η συμφωνία ισχύει για τις «διεθνώς ενεργές» τράπεζες – αλλά δεν διευκρινίζει περαιτέρω από αυτό.

Η έκθεση διερωτάται επίσης αν η Βασιλεία ΙΙΙ έχει γίνει «πολύ περίπλοκη για να είναι αποτελεσματική».

Πρόοδος της ΕΕ όσον αφορά
τη δημοσιονομική ρύθμιση

Στην ΕΕ, εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι υποδεικνύει ότι η εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας από το μπλοκ είναι υπερβολικά περιοριστική.

«Η ΕΕ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προληπτικών κανονισμών που προέρχονται από τα διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από τις επιτροπές της Βασιλείας», σημείωσε ο Ντράγκι στην έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

«Η προληπτική ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ωστόσο, η ΕΕ έχει κατηγορηθεί ότι «χρυσώνει» το πλαίσιο της Βασιλείας, οδηγώντας σε ένα υπερβολικά περιοριστικό και επιφυλακτικό ρυθμιστικό περιβάλλον για τις τράπεζες». Το Finance Watch δήλωσε ότι αυτός ο τελικός ισχυρισμός είναι «παραπλανητικός», υποστηρίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, η ΕΕ κινδυνεύει να μη συμμορφωθεί με τα πρότυπα της Βασιλείας». Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ομοίως αποδυναμώσει τα σχέδια που αφορούν το πλαίσιο της Βασιλείας, επιδιώκοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Η Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης της BoE (PRA) δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις βρετανικές τράπεζες θα παραμείνουν «ουσιαστικά αμετάβλητες», με «συνολική αύξηση μικρότερη του 1% από τον Ιανουάριο του 2030, όταν λήξουν οι μεταβατικές ρυθμίσεις».
Αυτό είναι μειωμένο από μια προηγούμενη πρόταση για 3%.