Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου. Η ιστορία ενός συμβόλου. Η έκθεση αυτή φιλοξενήθηκε αρχικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου, εδώ στην Αθήνα, όπου θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. Επισυνάπτω την πρόσκληση με όλες τις λεπτομέρειες.
Προσφυγόσημο αποκαλείται το τέλος που θέσπισε η κυβέρνηση της Κύπρου στις 12 Σεπτεμβρίου 1974, μερικές μόνο μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με διττό σκοπό. Αφενός την ενίσχυση του ταμείου προσφύγων και αφετέρου τη διαφώτιση της διεθνούς κοινότητας, επειδή το Προσφυγόσημο επικολλάται σε οτιδήποτε αποστέλλεται από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, μεταφέροντας έτσι το μήνυμά του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι όροι θέσπισης του Προσφυγοσήμου παραμένουν αναλλοίωτοι μέχρι σήμερα, όπως στην ουσία αναλλοίωτο είναι και το Κυπριακό πρόβλημα, αφού όσοι προσφυγοποιήθηκαν το 1974, παραμένουν πρόσφυγες και επίσης, ως λαός συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής.
Το Προσφυγόσημο κοσμείται από την ξυλογραφία Κύπρος 1974 του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη Α. Τάσσου (1914-1985), ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με το νησί, τόσο πριν, όσο και μετά την τουρκική εισβολή.
Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, παρουσιάζουμε μέσα από αυτή την εικαστική έκθεση την ιστορία του Προσφυγοσήμου και την επιρροή του εμβληματικού χαρακτικού του Α. Τάσσου στην καλλιτεχνική παραγωγή του τόπου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά έργα καλλιτεχνών που προέρχονται από όλες τις γενιές της μοντέρνας τέχνης στην Κύπρο.