Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος της ναυτιλίας Ροντόλφ Σααντέ δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να συνεισφέρει περισσότερους φόρους για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών στη Γαλλία, υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας έχουν πλέον αποδεχτεί την αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική, όπως σημειώνει το Bloomberg.
«Εάν υπάρξει εισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες που παράγουν κέρδη, η CMA CGM θα καταβάλει το μερίδιό της», δήλωσε. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, αλλά όσον αφορά εμένα, ο ρόλος μου ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος είναι να διασφαλίσω ότι η CMA CGM θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», πρόσθεσε ο Σααντέ. Η οικογένεια Σααντέ ελέγχει την τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, η οποία κατέγραψε κέρδη ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες της Γαλλίας και έχει ταξιδέψει συχνά με τον Μακρόν στο παρελθόν.
Η οικογένεια Σααντέ διαθέτει περιουσία περίπου 34 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, τα οποία προέρχονται κυρίως από το πλειοψηφικό μερίδιο στην CMA CGM, η οποία ξεκίνησε από τον πατέρα του Ροντόλφ, Ζακ.
Αλλάζει ρότα η Γαλλία
στη φορολογία των πλουσίων
Αντιμέτωπος με την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε ότι θα αναγκάσει τις μεγαλύτερες εταιρείες και τα πλουσιότερα άτομα της χώρας να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Βρίσκεται υπό πίεση να βρει γρήγορες λύσεις στις δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας, καθώς η πρόσφατα διορισμένη κυβέρνησή του πρέπει να υποβάλει στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Μπαρνιέ πιθανότατα θα χάσει την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου για την υποβολή του σχεδίου και οι βοηθοί του έχουν επισημάνει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να καθυστερήσει κατά περίπου μία εβδομάδα. Το ασφάλιστρο απόδοσης του γαλλικού χρέους σε σύγκριση με τη Γερμανία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο τη Δευτέρα.
Οι πολιτικές φορολόγησης των πλουσίων θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική αλλαγή στη Γαλλία επτά χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη σχέση της Γαλλίας με τις επιχειρήσεις. Ένα από τα πρώτα του βήματα ήταν η συρρίκνωση του πεδίου εφαρμογής του φόρου πλούτου της χώρας και η επιβολή μιας ενιαίας εισφοράς επί του κεφαλαίου, γεγονός που του απέφερε επαίνους από την επιχειρηματική κοινότητα και μομφές από τους επικριτές του που τον ονόμασαν «πρόεδρο των πλουσίων».
Παρόλα αυτά, η Γαλλία παραμένει η ευρωπαϊκή χώρα με τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η επικέντρωση των νέων εισφορών στους πλούσιους και τις μεγάλες πολυεθνικές θα αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής για την αποφυγή ευρείας κλίμακας αυξήσεων της φορολογίας στους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.
Τη περασμένη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στήριξε τις προτάσεις του Μπαρνιέ, εφόσον οι όποιες αυξήσεις είναι «στοχευμένες και δίκαιες».
Ο Μπαρνιέ, του οποίου το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων έχει παραδοσιακά στάση κατά της φορολόγησης, δεν έχει ακόμη περιγράψει λεπτομερώς πώς η κυβέρνησή του θα δομήσει τη δημοσιονομική της πολιτική. Μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για το πώς θέλει να προσεγγίσει τη φορολογία κατά τη διάρκεια μιας γενικής ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση την 1η Οκτωβρίου, όταν ανοίγει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, σύμφωνα με την ομάδα του. Μια κυβερνητική συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο πλαίσιο της προετοιμασίας.