Economy
Μείωσε τα επιτόκια η Κίνα προσπαθόντας να τονώσει την οικονομία της
Οι μετοχές στην χ'ωρα βρίσκονται σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα από το 2008
Μείωσε τα επιτόκια η Κίνα προσπαθόντας να τονώσει την οικονομία της

Τα επιτόκια μείωσε τελικά την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα στην Κίνα και διοχέτευσε ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς το Πεκίνο οργάνωσε μια τελευταία επίθεση τόνωσης για να επαναφέρει την οικονομική ανάπτυξη προς τον φετινό στόχο του 5%. Περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις εβδομαδιαίες διακοπές της Κίνας που ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου, μετά από μια συνάντηση των κορυφαίων ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος που έδειξε αυξημένη αίσθηση επείγοντος σχετικά με τους αυξανόμενους οικονομικούς ανέμους.

Ποτέ δεν είναι αργά για μέτρα

Μετά τη σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου, η Κίνα σχεδιάζει να εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (284,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φέτος στο πλαίσιο νέων δημοσιονομικών κινήτρων, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ασία, Μαρκ Γουίλιαμς, εκτιμά ότι το πακέτο «θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή κατά 0,4% σε σχέση με αυτό που θα ήταν διαφορετικά».

«Μπορεί να φαίνεται πως είναι αργά για κάτι τέτοιο μέσα στη χρονιά, αλλά ένα νέο πακέτο αυτού του μεγέθους που θα εφαρμοστεί σύντομα θα πρέπει να είναι αρκετό για να επιτύχει ανάπτυξη σύμφωνα με τον στόχο γύρω στο 5%»», δήλωσε στο Reuters.

Πιέσεις από παντού

Οι κινεζικές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα από το 2008 λόγω των προσδοκιών για τόνωση της οικονομίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις λόγω της απότομης ύφεσης της αγοράς ακινήτων και της εύθραυστης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι οποίες έχουν εκθέσει την υπερβολική εξάρτησή της από τις εξαγωγές σε ένα όλο και πιο τεταμένο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον.

Ένα ευρύ φάσμα οικονομικών στοιχείων τους τελευταίους μήνες δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων ότι ο στόχος για την ανάπτυξη βρισκόταν σε κίνδυνο και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη διαρθρωτική επιβράδυνση.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα βιομηχανικά κέρδη συρρικνώθηκαν απότομα τον Αύγουστο.
«Πιστεύουμε ότι η επίμονη αδυναμία της ανάπτυξης προβληματίζει παραπάνω τώρα τους φορείς χάραξης πολιτικής», ανέφεραν και οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Αποθεματικά

Όπως επισημάνθηκε την Τρίτη από τον Διοικητή Pan Gongsheng, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την Παρασκευή το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, γνωστό ως δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR), κατά 50 μονάδες βάσης, η δεύτερη τέτοια μείωση φέτος.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να απελευθερώσει 1 τρισεκατομμύριο γουάν (142,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και συνοδεύτηκε από μείωση του επιτοκίου αναφοράς για τις επταήμερες συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς κατά 20 μονάδες βάσης στο 1,50%. Οι περικοπές τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή και ο Pan, σε σπάνιες εμπροσθοβαρείς παρατηρήσεις, άφησε ανοιχτή την πόρτα για νέα μείωση του RRR αργότερα φέτος. 

Επόμενα μέτρα στην Κίνα

Δεδομένης της αδύναμης πιστωτικής ζήτησης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται ευρέως να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι το 1 τρισ. γουάν που πρόκειται να αντληθεί μέσω ειδικών ομολόγων θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των επιδοτήσεων για ένα πρόγραμμα αντικατάστασης καταναλωτικών αγαθών και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού μεγάλων επιχειρήσεων.

Θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παροχή μηνιαίου επιδόματος περίπου 800 γιουάν, ή 114 δολάρια, ανά παιδί σε όλα τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερα παιδιά, εξαιρουμένου του πρώτου παιδιού. Η Κίνα σκοπεύει να συγκεντρώσει άλλο 1 τρισεκατομμύριο γιουάν μέσω μιας ξεχωριστής ειδικής έκδοσης κρατικού χρέους για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους τους. Το Bloomberg News μετέδωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εισφέρει έως και 1 τρισεκατομμύριο γουάν κεφάλαια στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζές της.

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών κινήτρων της Κίνας εξακολουθεί να πηγαίνει σε επενδύσεις, αλλά οι αποδόσεις μειώνονται και οι δαπάνες έχουν επιβαρύνει τις τοπικές κυβερνήσεις με χρέος ύψους 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τόνωση κατανάλωσης

Τα επικείμενα δημοσιονομικά μέτρα θα σηματοδοτήσουν μια μικρή στροφή προς την τόνωση της κατανάλωσης, μια κατεύθυνση που το Πεκίνο έχει δηλώσει για περισσότερο από μια δεκαετία ότι θέλει να ακολουθήσει, αλλά έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών της Κίνας είναι λιγότερες από το 40% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επενδύσεις, συγκριτικά, είναι 20 μονάδες πάνω, αλλά τροφοδοτούν πολύ περισσότερο το χρέος παρά την ανάπτυξη.

Το Πολιτικό Γραφείο δεσμεύτηκε επίσης να σταθεροποιήσει την προβληματική αγορά ακινήτων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει μια λευκή λίστα στεγαστικών έργων που μπορούν να λάβουν περαιτέρω χρηματοδότηση. Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δεν αποτελεί συνήθως φόρουμ για συζήτηση της οικονομίας, γεγονός που υποδηλώνει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων.

«Η στρατηγική “σοκ και δέος” θα μπορούσε να έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις αγορές και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura στο Reuters.

«Αλλά τελικά εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για το Πεκίνο να εισαγάγει καλά μελετημένες πολιτικές για να αντιμετωπίσει πολλά από τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο σταθεροποίησης του τομέα των ακινήτων».