Marketing Week
Κατερίνα Ελευθερίου: Η Ψυχή του Ποιοτικού Ελέγχου στην Αχναγάλ - Μια Κυπριακή Οικογενειακή Ιστορία Επιτυχίας
Η Κατερίνα Ελευθερίου, μέλος της οικογένειας Ελευθερίου και υπεύθυνη του ποιοτικού ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας Αχναγάλ, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας.
Κατερίνα Ελευθερίου: Η Ψυχή του Ποιοτικού Ελέγχου στην Αχναγάλ - Μια Κυπριακή Οικογενειακή Ιστορία Επιτυχίας

Η Κατερίνα Ελευθερίου, μέλος της οικογένειας Ελευθερίου και υπεύθυνη του ποιοτικού ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας Αχναγάλ, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας πίσω από τα ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα της εταιρείας που ξεκίνησε και εδραιώθηκε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Από την αυστηρή διαχείριση του ποιοτικού ελέγχου, μέχρι την αφοσίωση στην οικογενειακή παράδοση και την προσφορά στην κοινωνία, η Κατερίνα μοιράζεται το όραμα και τις αξίες που καθιστούν την Αχναγάλ κορυφαία επιλογή για τους καταναλωτές σε Κύπρο και εξωτερικό.

Αγαπητή μου Κατερίνα, ποια είναι η θέση σου και οι αρμοδιότητές σου, στην εταιρεία Γαλακτοκομικών Προϊόντων Αχναγάλ;

Σε μια οικογενειακή επιχείρηση κανείς δεν έχει ξεκάθαρη θέση και αρμοδιότητες, γιατί έχεις να κάνεις με πολλούς τομείς. Παρόλα αυτά, εγώ πάνω απ’ όλα διαχειρίζομαι το κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων μας. Η αγορά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ απαιτητική, και στο εξωτερικό, αλλά και στην Κύπρο, οπότε έχουμε να κάνουμε με πολύ αυστηρές απαιτήσεις, τόσο των καταναλωτών, όσο και της Πολιτείας.

Πώς διασφαλίζετε την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων σας και ποιο ρόλο παίζει η δική σας φάρμα σε αυτή τη διαδικασία;

Με το γάλα της δικής μας φάρμας έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καθημερινούς και διεξοδικούς ελέγχους ποιότητας της πρώτης ύλης, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει συνήθως. Επίσης, το ολόφρεσκο γάλα που παραλαμβάνουμε καθημερινά από τις φάρμες μας, μεταφέρει όλη τη θρεπτική του αξία στα προϊόντα μας και αυτό είναι ένα μοναδικό προνόμιο, το οποίο αξιοποιούμε προς όφελος όσων επιλέγουν τα προϊόντα μας.

Υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές και λάτρεις των προϊόντων σας. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι, όταν σας επιλέγουν, σας επιλέγουν «πιστά»;

Πράγματι, αποτελούμε την πρώτη επιλογή για πολλούς καταναλωτές και για διαφορετικούς λόγους. Μερικοί μας επιλέγουν γιατί κάποια προϊόντα μας είναι μοναδικά στην κυπριακή αγορά, ενώ κάποιοι άλλοι μας επιλέγουν καθώς μας ξεχωρίζουν λόγω κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στη γεύση που προσφέρουν τα προϊόντα μας.

Ποιοι ήταν οι αρχικοί σας στόχοι και το όραμα σας όταν αναλάβατε τη θέση αυτή στην επιχείρηση; Έχουν επιτευχθεί;

Επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι κυρίαρχα στο «καλάθι» των Κύπριων καταναλωτών, και γενικότερα για όλες τις  οικογένειες σε Κύπρο και εξωτερικό, το όραμα μας ήταν να εμπλουτίσουμε την παραγωγή μας με καινούρια προϊόντα, κάτι που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια με το «φρέσκο παστεριωμένο γάλα» και τα νέα μας γιαούρτια.

Σήμερα η Αχναγάλ είναι μια σύγχρονη επιχείρηση που εξάγει προϊόντα στο εξωτερικό. Πώς είναι η αγορά των άλλων χωρών και πώς πετυχαίνετε να διατηρήσετε την ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων;

Εμείς ως εταιρεία ακολουθούμε πιστά τα  ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας. Όταν χρειάστηκε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες και για την αγορά του εξωτερικού, φροντίσαμε να διατηρήσουμε την ποιότητά μας ίδια – στο μέγιστο δυνατό βαθμό – έτσι ώστε και οι πελάτες μας εκεί να μας ξεχωρίζουν και να μας επιλέγουν.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές προϊόν της Αχναγάλ; Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας προϊόν και γιατί;

Το αγαπημένο μου προϊόν είναι το «κόκκινο» μας χαλούμι, το ορμηδιώτικο, αιγοπρόβειο μας χαλούμι. Παράγεται με παραδοσιακό τρόπο και έχει αυθεντική γεύση. Απαιτείται τριπλάσιος χρόνος για να παραχθεί σε σύγκριση με το κανονικό χαλούμι που υπάρχει στην αγορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγονται διάφορα αρώματα και χαρακτηριστικές γεύσεις και έτσι για εμένα γίνεται πολύ ξεχωριστό.

Η θέση σας εξαιρετικά σημαντική και καίριας σημασίας. Παρόλα αυτά, η Αχναγάλ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Οικογένεια στη δουλειά, οικογένεια και στο σπίτι. Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες;

Η αλήθεια είναι ότι η κάθε οικογενειακή επιχείρηση έχει τις δυσκολίες της και ειδικά για κάποιον που κατέχει μία θέση με πολλές ευθύνες, είναι ακόμα πιο δύσκολο, να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Ωστόσο για όλα πρέπει να υπάρχει μια σωστή οργάνωση.  Η Αχναγάλ για μένα δεν είναι απλά μια δουλεία, αλλά είναι, πλέον, ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητά μας. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε και εμείς στα δικά μας παιδιά... όπως ακριβώς αυτό το μήνυμα περνάει εδώ και 3 γενεές στην οικογένεια Ελευθερίου.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ένα σχετικά πρόσφατο κεφάλαιο για πολλές εταιρείες. Γνωρίζω ότι προσφέρετε όμως χωρίς να το προβάλλετε. Πώς αντιλαμβάνεστε τη θέση των σύγχρονων εταιρειών σχετικά με αυτό το θέμα, κυρίως σε μια «κλειστή», τοπική κοινωνία, όπως αυτή που εσείς δραστηριοποιείστε;

Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να προσπαθεί πάντα να προσφέρει με το δικό του τρόπο στην κοινωνία. Δεν είναι απαραίτητο να το διαφημίζουμε  ή να προβάλλεται, καθώς αυτό δεν είναι αυτοσκοπός. Μια προσφορά, είτε μικρή, είτε μεγάλη, μπορεί να προσφέρει πολλά σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους καταναλωτές των προϊόντων σας, σχετικά με τους στόχους που έχετε θέσει για το μέλλον;

Εμείς καταρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καταναλωτές που μας προτιμούν, καθώς πολλοί μας βλέπουν γι’ αυτό που είμαστε: μια κυπριακή, οικογενειακή Βιομηχανία στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Είναι υπόσχεσή μας, λοιπόν, ότι έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Επίσης, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε δεκτικοί πάντοτε σε εισηγήσεις και προτάσεις εκ μέρους τους.