Το να βρει κανείς δουλειά σε εταιρεία τεχνολογίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Οι ειδικοί τεχνολογίας, για τους οποίους κάποτε εταιρείες… τσακώνονταν ποιος θα τους προσλάβει, τώρα παλεύουν για όλο και λιγότερες θέσεις.
Η αντιστροφή της τύχης για άτομα που μέχρι πρόσφατα ήταν πρωτοπορία σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από προσωρινή δυσφορία. Είναι μια πλήρης αναδιάταξη σε έναν κλάδο που αναπροσαρμόζει ουσιαστικά τις ανάγκες του για εργατικό δυναμικό και απολύει εργαζόμενους.
Οι αναρτήσεις για θέσεις εργασίας ανάπτυξης λογισμικού έχουν μειωθεί περισσότερο από 30% από τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με το Indeed.com. Οι απολύσεις στον κλάδο συνεχίστηκαν φέτος με τις εταιρείες τεχνολογίας να έχουν χάσει περίπου 137.000 θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Layoffs.fyi. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, πολύ νέοι για να έχουν βιώσει το σκάσιμο της φούσκας των dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αντιμετωπίζουν τώρα για πρώτη φορά πώς είναι να αγωνιάς να βρεις δουλειά, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Οι στρατηγικές των εταιρειών αλλάζουν επίσης. Αντί για ανάπτυξη με κάθε κόστος και επενδύσεις σε μεγαλόπνοα έργα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επικεντρωθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που παράγουν έσοδα. Έχουν αποσυρθεί από τις προσλήψεις όπως παλαιότερα, έχουν περικόψει ομάδες προσλήψεων και έχουν εγκαταλείψει έργα και θέσεις εργασίας σε περιοχές που δεν ήταν κερδοφόρες, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής πραγματικότητας και των παρελκόμενων συσκευών.
Ταυτόχρονα, άρχισαν να βάζουν τεράστιους πόρους στην τεχνητή νοημοσύνη. Η κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη του 2022 πρόσφερε μια ματιά στην ικανότητα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί περιεχόμενο που μοιάζει με ανθρώπινο και ενδεχομένως να μεταμορφώνει ολόκληρους κλάδους. Φούντωσε μια φρενίτιδα επενδύσεων και έναν αγώνα δρόμου για την κατασκευή των πιο προηγμένων συστημάτων AI. Οι εργαζόμενοι με εξειδίκευση στον τομέα είναι από τις λίγες δυνατές κατηγορίες.
Τέρμα το κόκκινο χαλί
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές άλλαξαν μεγάλο μέρος της ζωής τους και ξόδευαν στο Διαδίκτυο, οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να προσλαμβάνουν ξέφρενα. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων προσέλκυσαν τους υποψήφιους υπαλλήλους με γενναιόδωρα πακέτα αποδοχών, υποσχέσεις διαρκούς ευελιξίας, πολυτελείς τοποθεσίες και ακόμη και διακοπές ευεξίας. Ο αγώνας για απόκτηση ταλέντων ήταν τόσο σκληρός που οι εταιρείες προσλάμβαναν προσωπικό για να τους κρατήσουν μακριά από τους ανταγωνιστές τους και κάποιοι λένε ότι ουσιαστικά προσλήφθηκαν για να μην κάνουν τίποτα.
Ακολούθησε γρήγορα η ύφεση, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα επιτόκια ψύχραναν την οικονομία. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εργοδότες τεχνολογίας, που δεν είχαν κάνει ποτέ απολύσεις μεγάλης κλίμακας, άρχισαν να περικόπτουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η εταιρεία υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP άρχισε να παρακολουθεί την απασχόληση για προγραμματιστές λογισμικού μεταξύ των πελατών της τον Ιανουάριο του 2018, παρατηρώντας μια σταθερή άνοδο έως ότου κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Η αύξηση των προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιβράδυνε τη συνολική πτωτική τάση, αλλά δεν την ανέτρεψε, σύμφωνα με τη Νέλα Ρίτσαρντσον, επικεφαλής της ADP Research. Μία από τις αιτίες είναι η φυσική τροχιά μιας βιομηχανίας που βασίζεται στην καινοτομία. «Δεν ανοίγετε νέους δρόμους όσον αφορά τον ψηφιακό χώρο όσο παλαιότερα», είπε στην Wall Street Journal.
Τέρμα οι παχυλοί μισθοί και οι σπουδαίοι τίτλοι
Η τάση των αυξανόμενων μισθών και των σπουδαίων τίτλων που έχει αντιστραφεί, σύμφωνα με την Κέιτλιν Νοπ, διευθύνουσα σύμβουλο της startup Pequity που σχεδιάζει απολαβές. «Βλέπουμε ότι τα επίπεδα επαναπροσδιορίζονται», είπε στην WSJ. «Οι άνθρωποι ταιριάζουν καταλληλότερα την εμπειρία και το πεδίο εφαρμογής τους».
Η αύξηση των μισθών παρέμεινε στάσιμη το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Pequity. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις 0,95% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι εταιρείες αναζητούν τώρα ένα πολύ ευρύτερο σύνολο δεξιοτήτων. Για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, χρειάζονται μέλη της ομάδας που διαθέτουν soft skills, ικανότητες συνεργασίας και εργασιακή γνώση για το πού πρέπει να πάει η εταιρεία με τη στρατηγική της για την τεχνητή νοημοσύνη, θέλοντας πιο ευέλικτους εργαζόμενους. Ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχουν αρχίσει να προσπαθούν να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, παρακολουθώντας μαθήματα για ΑΙ ή άλλες δεξιότητες.
Δυσκολεύει το εισαγωγικό επίπεδο
Οι τεχνολογικές πρακτικές κάποτε πλήρωναν εξαψήφιους μισθούς και συχνά οδηγούσαν σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πιο πρόσφατα, οι εταιρείες έχουν μειώσει τον αριθμό των θέσεων πρακτικής άσκησης που προσφέρουν και δημοσιεύουν λιγότερες θέσεις εργασίας εισαγωγικού επιπέδου. Ορισμένοι μη τεχνικοί εργαζόμενοι στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ, των ανθρώπινων πόρων και των υπαλλήλων προσλήψεων, έχουν απολυθεί πολλές φορές. Ένα φωτεινό σημείο του κλάδου: Οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν προϊόντα όπως το ChatGPT μπορούν εύκολα να βρουν θέσεις εργασίας και να κερδίσουν πάνω από $1 εκατομμύριο ετησίως.
Ο Νοπ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pequity, λέει ότι στους μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης προσφέρονται διπλάσιοι ή τετραπλάσιοι μισθοί σε σχέση με κανονικούς μηχανικούς, ενώ εταιρείες εκτός του κλάδου της τεχνολογίας προσθέτουν επίσης θέσεις AI.