Τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία και να προστατευθεί η αγορά εργασίας εκτιμά ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Καθώς έχουμε αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι βρισκόμαστε στην πορεία επιστροφής στο 2%, είναι σκόπιμο να αυξήσουμε την εστίασή μας στην άλλη πλευρά της εντολής της Fed να σκεφτούμε τους κινδύνους για την απασχόληση», περιέγραψε μιλώντας σε εκδήλωση στο Σικάγο τη Δευτέρα. «Αυτό πιθανότατα σημαίνει πολλές ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά το επόμενο έτος».
Προειδοποίησε ότι όταν οι αγορές εργασίας επιδεινώνονται, το κάνουν πιο γρήγορα από ό,τι οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση μέσω μειώσεων των επιτοκίων. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε μέχρι να εμφανιστούν προβλήματα», είπε. «Αν θέλουμε μια ήπια προσγείωση, δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από την καμπύλη».
Ο Γκούλσμπι δεν ψηφίζει φέτος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς αλλά συμμετέχει στις συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική. Είπε υποστήριξε τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. «Ο συγκεκριμένος χρόνος της αρχικής μείωσης είναι λιγότερο σημαντικός από τη μακροπρόθεσμη άποψη ότι οι συνθήκες είναι καλές και στις δύο πλευρές της εντολής», τόνισε, αναφερόμενος στον πληθωρισμό και την απασχόληση. «Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν θέλουμε οι συνθήκες να παραμείνουν έτσι».
Ουδέτερο επιτόκιο
Εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού είναι «εκατοντάδες» μονάδες βάσης πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο, το επίπεδο των επιτοκίων που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.
«Κατά τους επόμενους 12 μήνες, έχουμε πολύ δρόμο να κατέβουμε για να φτάσουμε το επιτόκιο σε κάτι σαν ουδέτερο για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις συνθήκες εκεί που είναι» είπε.
«Όταν ο πληθωρισμός έρχεται στο στόχο και η ανεργία είναι εκεί που θέλουμε, θέλουμε να είμαστε ο πιο αυστηρός εδώ και δεκαετίες;» είπε. «Εάν είμαστε περιοριστικοί για πολύ καιρό, δεν πρόκειται να βρεθούμε σε αυτό το γλυκό σημείο της διπλής εντολής για πολύ περισσότερο». Οι προβλέψεις για τα επιτόκια που δημοσιεύθηκαν παράλληλα με την απόφαση της Fed, ωστόσο, δείχνουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων σχετικά με το πού θα πρέπει να βρίσκονται τα επιτόκια στο τέλος του 2025. Σε αντίθεση με τον Κασκάρι, ο οποίος δήλωσε ότι έχει σημειώσει μικρότερες μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας για τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας φέτος, ο Γκούλσμπι δεν διευκρίνισε αν προβλέπει μειώσεις κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες. Ο Μπόστικ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει κλειδώσει σε έναν ρυθμό μεγάλων κινήσεων στο μέλλον.
Καμπανάκι για την αγορά εργασίας
Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας ότι είναι αβέβαιο αν οδεύει προς ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο, καθώς ενδυναμώθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης μετά την πανδημία ή αν αποδυναμώνεται πέραν αυτού.
Οι σημαντικές απολύσεις έχουν ιστορικά δημιουργήσει έναν αρνητικό βρόχο ανατροφοδότησης, κατά τον οποίο οι απώλειες θέσεων εργασίας προκαλούν υποχώρηση των δαπανών που στη συνέχεια οδηγεί άλλες επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζόμενους ως απάντηση στη μειωμένη ζήτηση.
Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο έφθασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 3,4% πέρυσι, αυξήθηκε στο 4,2%. Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι αυτό είναι ένα επίπεδο που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ότι αντιστοιχεί στην πλήρη απασχόληση.
«Βασικά, θα θέλαμε να παγώσουμε και τις δύο πλευρές της διπλής εντολής της Fed ακριβώς εδώ» κατέληξε.