Economy
Έσβησε η ολυμπιακή φλόγα, έσβησε και η αισιοδοξία της ευρωζώνης -
Τα στοιχεία για τον PMI τροφοδότησαν τα στοιχήματα για περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ
Έσβησε η ολυμπιακή φλόγα, έσβησε και η αισιοδοξία της ευρωζώνης -

Μη αναμενόμενη και απότομη συρρίκνωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς η ύφεση στην μεταποίηση επιταχύνθηκε και ο κλάδος των υπηρεσιών υποχώρησε.

Η ύφεση έχει ευρεία βάση. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η πτώση βαθαίνει και λειαίνεται το έδαφος να περάσει σε τεχνική ύφεση. Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, επέστρεψε σε συρρίκνωση μετά την ώθηση που έλαβε από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία τροφοδότησαν τα στοιχήματα για περισσότερη χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ευρώ υποχώρησε απότομα, με αποτέλεσμα να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση έναντι του δολαρίου εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες.

Ο δείκτης PMI

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για την ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 48,9 αυτόν τον μήνα από το 51,0 του Αυγούστου, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Η  δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μικρή πτώση στο 50,5.

«Καθώς έσβησε η ολυμπιακή φλόγα, έσβησε και η αισιοδοξία της ευρωζώνης. Η άνοδος του δείκτη PMI τον Αύγουστο αντιμετωπίστηκε με απότομη πτώση τον Σεπτέμβριο. Αυτό τροφοδοτεί περαιτέρω τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στο μπλοκ, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εξασθενούν» εξηγεί στο Reuters ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING.

Η ακτινογραφία του PMI

Η συνολική ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων έπεσε στο 47,2 από 49,1.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,5 από 52,9, κάτω από όλες τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε μια πιο ήπια πτώση στο 52,1.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν, με τις αποδόσεις του γερμανικού χρέους να υποχωρούν περισσότερο.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και τα στοιχεία έδειξαν ότι η ύφεση επεκτάθηκε και στο τρίτο τρίμηνο. Η ύφεση ορίζεται κανονικά ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. «Μια τεχνική ύφεση φαίνεται να είναι δεδομένη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, προβλέποντας ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,2% αυτό το τρίμηνο.

Χαλαρώνουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Η πτώση ήρθε παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές με μικρότερο ρυθμό. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών υποχώρησε και ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού διαμορφώθηκε στο 52,0 έναντι 53,7 τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2021.

«Η μία θετική εξέλιξη είναι ότι οι πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν. Αυτό θα είναι καθησυχαστικό για την ΕΚΤ και ίσως αυξάνει την πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μειώσουν εκ νέου το επιτόκιο καταθέσεων τον Οκτώβριο» σημειώνει ο Andrew Kenningham της Capital Economics.

Στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ μείωσε εκ νέου τα επιτόκια και σηματοδότησε μια «πτωτική πορεία» για το κόστος δανεισμού τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραπαίει.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας χορήγησε ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα για πρώτη φορά εδώ και μήνες τη Δευτέρα, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια αναμενόμενη σειρά μειώσεων επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα με μια μεγαλύτερη από τη συνήθη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.