Economy
Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία: – Παράθυρο για μειώσεις
Στο 50% παραμένει το βασικό επιτόκιο στην χώρα - Τι άλλαξε στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας
Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία: – Παράθυρο για μειώσεις

Αμετάβλητα στο 50%, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις προειδοποιήσεις της για τον πληθωρισμό.

Η τελευταία φορά που η τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανέβασε το κόστος δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης για να κλείσει έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του περασμένου έτους για να χαλιναγωγήσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Έκτοτε διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας σε αναμονή, ενώ δεσμεύτηκε να πιέσει περαιτέρω εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν.

«Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση που συνοδεύει την απόφαση. Η προηγούμενη καθοδήγηση είχε ρητά δεσμευτεί για περαιτέρω αυστηροποίηση εάν χρειαζόταν.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι η εγχώρια ζήτηση, ο βασικός συντελεστής των καυτών τιμών στο παρελθόν, επιβραδύνεται με «φθίνουσα πληθωριστική επίδραση» με βάση τους δείκτες του τρίτου τριμήνου. Ανέφεραν επίσης προσδοκίες για βελτίωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν σταθερός, που θα σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο.

Η έμφαση στο τελευταίο τρίμηνο πιθανότατα μετατοπίζει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων πιο κοντά στο τέλος του έτους.

Μειώσεις επιτοκίων 

«Πιστεύουμε ότι η σημερινή δήλωση υποστηρίζει την άποψή μας για μειώσεις επιτοκίων που ξεκινούν τον Νοέμβριο», σχολίασε στο Reuters, ο Okan Ertem, ανώτερος οικονομολόγος στην Turk Ekonomi Bankasi AS. Όπως και ο Ertem, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc και της Barclays Plc προέβλεψαν την πρώτη μείωση τον Νοέμβριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας στο τέλος του έτους για 38%.

Ενώ μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού τους καθώς πλησιάζουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, η Τουρκία βρίσκεται σε διαφορετικό κύκλο.

Άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού πολύ αργότερα από πολλές άλλες νομισματικές αρχές μετά από μια αλλαγή της οικονομικής διαχείρισης μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι.