Mία νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών, καθώς τα δύο κράτη θα συνδεθούν για πρώτη φορά μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου – ένα έργο που πέρασε από χίλια κύματα μέχρι τελικά να εγκριθεί και ακόμα βέβαια υπάρχουν ερωτηματικά για την υλοποίησή του.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα»
Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλά γεωπολιτικά και ενεργειακά οφέλη, που αναβαθμίζει τη χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον τελικά ολοκληρωθεί, καθώς ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου αυτού είναι στρωμένος με αγκάθια. Το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο, καθώς θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη μέχρι 3.000 μέτρων.
Το έργο αυτό εντάσσεται στην ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσια καλώδια Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (Great Sea Interconnector, πρώην EuroAsia Interconnector), το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως εμβληματικό, υπογραμμίζοντας ότι έχει «βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα», ενώ ο ίδιος έχει τονίσει πολλές φορές ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην υλοποίησή του.
όπως γράφει σήμερα ο Αθηναϊκός Τύπος, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει σήμερα στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ελληνική πλευρά να αναμένει από την κυπριακή τη δέσμευση για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.
Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες ήταν έντονες, καθώς η οικονομική βιωσιμότητα του έργου τέθηκε εν αμφιβόλω από την κυπριακή πλευρά. Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, η EuroAsia Interconnector (σ.σ. ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε τη διαχείριση την 1η Ιανουαρίου 2024) είχε ανακοινώσει ότι ανέθεσε στην εταιρία Nexans σύμβαση υποβρυχίων καλωδίων αξίας 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα, με τη γαλλική πολυεθνική εταιρία (αλλά και την Κομισιόν) να πιέζει το τελευταίο διάστημα για δεσμεύσεις και εγγυήσεις από όλες τις πλευρές για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.
Η ανησυχία είχε ωστόσο και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, μετά τα πρόσφατα γεγονότα νοτίως της Κάσου και το σκηνικό έντασης που έστησε η Τουρκία. Η ελληνική πλευρά πάντως διαβεβαιώνει ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» ολοκλήρωσε τις εργασίες του – οι οποίες γίνονταν στο τμήμα των διεθνών υδάτων, εντός της ελληνικής ΑΟΖ όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με την Αίγυπτο - και αποσύρθηκε, αφού έκανε έρευνες για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.
Το θέμα φέρεται να λύθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου να σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει 25.000.000 ανά έτος αυστηρά, για πέντε χρόνια, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση. Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το έργο αυτό συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς θα συνδέσει το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα συζητήσουν σήμερα και για τη νέα προσπάθεια από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για εκκίνηση διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπως φυσικά και για την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: parapolitika.gr