Health & Pharma
Υπουργός Υγείας: Καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 585 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη
Στους 710 οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη στην Κύπρο το 2021
Υπουργός Υγείας: Καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 585 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη

Στους 710 ανήλθε ο αριθμός των ανδρών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του προστάτη στην Κύπρο το 2021, με το ποσοστό να παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με προηγούμενα έτη, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2020 εντοπίστηκαν 335.000 νέα περιστατικά, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στις 70.000, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη Τύπου που συνδιοργάνωσαν το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και το Europa Uomo Κύπρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Προστάτη. 

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 585 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, πρόσθεσε, το 2020 και το 2021 σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των περιστατικών με 683 και 710 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα.

«Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει την ανάγκη για αντιμετώπιση των προληπτικών ελέγχων και της ενημέρωσης του αντρικού πληθυσμού», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, υποδεικνύοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προσοχή στην ευαισθητοποίηση των ανδρών. «Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν κατά την αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη», συμπλήρωσε.

«Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία και εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης», ανέφερε ο κ. Δαμιανός, προσθέτοντας ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη που απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 50-69 ετών και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

«Ας συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη», κατέληξε.  

Πηγή: ΚΥΠΕ