Κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά είναι ιδιαίτερη και πρέπει να αντιμετωπιστούν ειδικές συνθήκες. Μετά από μια δεκαπενταετία ραγδαίας αύξησης του τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο, τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει επέλθει κορεσμός και δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ο αριθμός των φοιτητών στην Κύπρο ενώ ο αριθμός των ανώτερων ιδρυμάτων έχει αυξηθεί ραγδαία. Με βάση τα πιο πάνω, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του κλάδου και ειδικότερα όσο αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων. Περαιτέρω, οι προκλήσεις αυξάνονται και χρειάζεται άμεσα ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο για την αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Ποιες είναι, κατά την εκτίμηση σας, οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση για στήριξη και αναβάθμιση του τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο;
Όπως έχω αναφέρει, δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στρατηγικό πλάνο για την ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα έπρεπε να υπάρχουν στην Κύπρο και τι είδους/εξειδίκευσης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόθεση για διαμόρφωση του στρατηγικού πλάνου ανώτερης εκπαίδευσης αλλά πολύ φοβάμαι ότι έχουμε αργήσει πολύ αφού θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλάνο στην πρώιμη περίοδο, πριν να φτάσουμε στο σημείο κορεσμού που υπάρχει σήμερα.
Σε ποιους τομείς εντοπίζονται προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο;
Τα δεδομένα περαιτέρω ανάπτυξης δεν είναι ευνοϊκά. Η μεγάλη ώθηση την τελευταία δεκαετία επήλθε μέσω της αγοράς της Ελλάδας αφού περίπου το 35% των φοιτητών είναι εξ ’Ελλάδος. Με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τροχοδρομήσει την ανάπτυξη ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και την πιθανή λειτουργία Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω παραρτημάτων στην Κύπρο, είναι πολύ πιθανή η μείωση του αριθμού των φοιτητών εξ’ Ελλάδων τα επόμενα χρόνια. Παρόλο που γίνονται προσπάθειες για προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες, είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ευόδωση οι προσπάθειες για σημαντικό αριθμό ποιοτικών ξένων φοιτητών.
Πως επηρεάζει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο;
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τον τομέα μας. Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που ακόμη γίνονται συζητήσεις ανά το παγκόσμιο για το πως θα πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να εφαρμόσει πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη και που θα υπάρχει ανοχή και που όχι. Περαιτέρω, οι φοιτητές απαιτούν πλέον, ειδικότερα μετά την Covid εποχή, εργαλεία για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και γενικότερα ευελιξία και διευκόλυνση του τρόπου εκμάθησης.
Η νέα ακαδημαϊκή χρόνια έχει και έναν ξεχωριστό συμβολισμό για εσάς στο CIM-Cyprus Business School καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια παρουσίας του ιδρύματος στη Λεμεσό. Μία μακρά και σημαντική πορεία στην πόλη. Ανατρέχοντας στην ιστορία του ιδρύματος, πως αισθάνεστε για αυτήν την πορεία;
Είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι για την επέτειο συμπλήρωσης των 40 χρόνων συνεχούς παρουσίας στην Λεμεσό. Το Ίδρυμα μας ιδρύθηκε το 1978 στην Λευκωσία σαν το 1ο κυπριακό Business School και το 1984 επεκτάθηκε στην Λεμεσό σαν ένα από τα πρώτα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Λεμεσό. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το 1984 η Λεμεσός ήταν ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης άρα ο ιδρυτής μας, Θεοφάνης Χατζηγιάννης, καινοτόμησε και πρωτοπόρησε με την απόφαση για επέκταση στην Λεμεσό και πολύ λίγοι πίστεψαν σε αυτό το όραμα. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η Λεμεσός είναι η κινητήρια δύναμη του Ιδρύματος μας με πέραν των 5000 αποφοίτων να ηγούνται κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων. Έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Λεμεσό και έχουμε προσφέρει πάρα πολύ στην τοπική κοινωνίας με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως την παροχή υποτροφιών και την διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων.
Περαιτέρω, λόγω του γεγονότος ότι είμαστε ένα Ίδρυμα εξειδικευμένο στους επαγγελματίες φοιτητές με αποκλειστικά βραδινά μαθήματα, για 40 χρόνια έχουμε δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες κύπριους εργαζόμενους και οικογενειάρχες να αποκτήσουν πτυχία και μεταπτυχιακά με διεθνές κύρος, χωρίς να διαταράξουν την οικογενειακή και επαγγελματική σταδιοδρομία.
Η παρουσία ενός τέτοιου ιδρύματος σίγουρα λειτουργεί ενισχυτικά ως προς την εξέλιξη και αναβάθμιση των κατοίκων της πόλης έτσι δεν είναι; Ήταν σημαντική η συνεισφορά σας στην τοπική κοινωνία.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους – έχουν αποφοιτήσει πέραν των 5000 αποφοίτων τα τελευταία 40 χρόνια και έχουμε προσφέρει εκατοντάδες υποτροφίες για στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Περαιτέρω έχουμε διοργανώσει με τις τοπικές αρχές όπως τον Δήμο Λεμεσό και τον Δήμο Αγ. Αθανασίου, σειρά δωρεάν σεμιναρίων για μεταφορά τεχνογνωσίας.
Τι είναι αυτό που σας κάνει σήμερα να αισθάνεστε ιδιαίτερα υπερήφανος για την ιστορία και την πορεία του CIM-Cyprus Business School;
Αναμφίβολα έχουμε πετύχει πάρα πολλά τα τελευταία 46 χρόνια αλλά η επιτυχία των αποφοίτων μας είναι αυτό που μας κάνει περισσότερο περήφανους. Έχουμε διατηρήσει υψηλή ποιότητα παρόλες τις προσκλήσεις και οι εργοδότες εκτιμούν απεριόριστα το επίπεδο των αποφοίτων μας. Κάποια σημεία αναφοράς τα τελευταία 46 χρόνια είναι –
Ποια είναι τα πλάνα σας για το CIM-Cyprus Business School το 2024;
Συνεχίζουμε και την νέα ακαδημαϊκή χρονιά την αναβάθμιση των παρεχόμενων προγραμμάτων και ενδυνάμωση της θέσης μας σαν το κορυφαίο κυπριακό Business School. Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάει για πρώτη φορά η λειτουργία του άκρως καινοτόμου προγράμματος μας εξ’ αποστάσεως E-MBA που ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Τέλος άξιο αναφοράς είναι τα προγράμματα Executive Education του παγκοσμίου φήμης University of Cambridge, στους τομείς «Negotiations» και «Transformational Leadership» που θα πραγματοποιηθούν στην Λεμεσό τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου.