Περίπου το 83% των ατόμων με εισόδημα μεγαλύτερο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων που σκέφτονται να μετακομίσουν σε άλλη χώρα, δηλώνει ότι προτιμάει τη ζωή στην πόλη για τις πολιτιστικές και οικονομικές ευκαιρίες που παρέχει, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 13% προτιμάει την ησυχία και τη γραφικότητα της υπαίθρου.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα European Lifestyle Report της Knight Frank, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν 700 άτομα με υψηλή περιουσία από 11 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και ζητήθηκε η άποψή τους για τις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις και θέρετρα. Κατέταξε 10 πόλεις και θέρετρα με βάση το «European Lifestyle Monitor» που αξιολογεί πέντε βασικές παραμέτρους: οικονομία, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, υποδομές και κινητικότητα και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Το Παρίσι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας και ξεχώρισε σε κατηγορίες όπως η οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει παράγοντες όπως τα πανεπιστήμια, τα κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων και οι πολιτιστικές επενδύσεις.
Ωστόσο, το Λονδίνο – που συχνά θεωρείται ως κόμβος για τους υπερπλούσιους – δεν μπήκε καν στην πρώτη πεντάδα. Βρέθηκε στην 7η θέση της κατάταξης.
Ρεκόρ μετακομίσεων πλουσίων
Η Henley & Partners, μια εταιρεία συμβούλων που παρακολουθεί τις τάσεις μετακινήσεων, διαπιστώνει ότι ένα ρεκόρ 128.000 εκατομμυριούχων σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν παγκοσμίως το 2024, έναντι 120.000 το 2023.
Επιπρόσθετα, το 19% των ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας – αυτά που έχουν αξία 30 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο – σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για δεύτερο διαβατήριο ή να αποκτήσουν υπηκοότητα σε άλλη χώρα, διαπίστωσε η Knight Frank.
Προτεραιότητες
Οι κύριες προτεραιότητες για τους εκατομμυριούχους κατά τη μετεγκατάσταση είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα, ακολουθούμενες από την απασχόληση, τη φορολογία και την εκπαίδευση, σύμφωνα με την έκθεση. Οι Gen Z και οι millennials τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην απασχόληση, ενώ οι παλαιότερες γενιές ασχολούνται περισσότερο με τη φορολογία.
«Η ασφάλεια και η φορολογία είναι πιο κρίσιμες για τους υπερπλούσιους από ό,τι άλλες ανησυχίες κατά τη μετεγκατάσταση. Με την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και τις προκλήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή, αυτή η εστίαση δεν προκαλεί έκπληξη», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Η ταχεία απόσυρση 1,5 δισεκατομμυρίων CHF [ελβετικά φράγκα, ή 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια] από την Credit Suisse στα τέλη του 2022 από πλούσιους κατόχους λογαριασμών ανέδειξε πόσο γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν τα εύπορα άτομα στους αντιληπτούς οικονομικούς κινδύνους», διαπιστώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Το Top 5
Αυτές είναι οι πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις που ιδιώτες με υψηλή περιουσία σκέφτονται να μετεγκατασταθούν το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Knight Frank:
Το έκπτωτο Λονδίνο
Εχει προηγηθεί μια έρευνα της Henley & Partners που έδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον καταφύγιο εκατομμυριούχων, με τη Βρετανία να αναμένεται να χάσει τουλάχιστον 9.500 άτομα με υψηλή καθαρή αξία το 2024, από 4.200 το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μεγάλος αριθμός πλούσιων οικογενειών από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή συνέρρευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μετά το Brexit, μεταξύ 2017 και 2023, το Η.Β. έχασε 16.500 εκατομμυριούχους λόγω της μετανάστευσης.
Ένας σημαντικός λόγος πίσω από την έξοδο είναι η πρόσφατη κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος για «non-dom» με βάση το οποίο οι αλλοδαποί πολίτες δεν φορολογούνταν για το διεθνές εισόδημά τους, κάτι το οποίο, ασφαλώς, ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές μεταξύ των πλουσίων.
Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν πιθανές αυξήσεις στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και υψηλή φορολογία στα ακίνητα. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του πληθυσμού των εκατομμυριούχων στο Η.Β. κατά 17% από 3.061.553 το 2023 σε 2.542.464 το 2028, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Πλούτου της UBS, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.
Πηγή: ot.gr