Μετά από στρατηγικό διάλογο στον οποίο συμμετείχαν 29 σημαντικοί ενδιαφερόμενοι φορείς.
Στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», παρουσιάζεται μία αξιολόγηση των υφιστάμενων προκλήσεων και ευκαιριών και διατυπώνεται σειρά συστάσεων, που θα καθοδηγήσουν τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνει η έκθεση είναι οι εξής:
- Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας τροφίμων, ενθαρρύνοντάς τους να συνεργαστούν καλύτερα, να μειώσουν κόστη, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να βελτιώσουν το εισόδημά τους.
- Τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις και να επιταχυνθεί η εν εξελίξει μετάβαση των συστημάτων αγροδιατροφής προς ένα πιο βιώσιμο, ανταγωνιστικό, κερδοφόρο, και διαφοροποιημένο μέλλον.
- Χρηματοδότηση της μετάβασης με κινητοποίηση πόρων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- Επέκταση των πρακτικών βιώσιμης καλλιέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κλάδος λειτουργεί εντός των ορίων του πλανήτη και συμβάλλει στην προστασία και αποκατάσταση του κλίματος, των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων.
- Θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού πλαισίου για την καλύτερη διατήρηση και διαχείριση των καλλιεργήσιμων γαιών, την προώθηση της γεωργίας με χαμηλότερη χρήση νερού και την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στην αναπαραγωγή φυτών.
- Δράσεις προς την πλευρά της ζήτησης, που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε οι πιο ισορροπημένες, πιο υγιεινές και λιγότερο εντατικές ως προς τη χρήση πόρων διατροφικές επιλογές nα είναι διαθέσιμες, προσιτές, αλλά και ελκυστικές για το καταναλωτικό κοινό.
Ως παράδειγμα αναφέρεται η τάση προς τις μη ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες, την οποία επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων πραγματοπoιώντας μία ολοκληρωτική επαναξιολόγηση της νομοθεσίας για τη επισήμανση διατροφικών στοιχείων στις συσκευασίες τροφίμων και αξιολογώντας τα τρέχοντα μέτρα γύρω από τη διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά.
- Καλύτερη πρόσβαση και βέλτιστη αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας, με τη βοήθεια ανεξάρτητων συμβουλευτικών φορέων και συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με βελτίωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου.- Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για την οποία είναι αναγκαία η θέσπιση μίας αναλυτικής μεθοδολογίας για ένα σύστημα υπολογισμού των εκπομπών.