Πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), η παρουσίαση μελέτης η οποία αφορά στον εντοπισμό των αναγκών σε πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες στην κυπριακή οικονομία για την περίοδο 2024-2030.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι περιλαμβάνουν την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που θα στηρίξουν την προσπάθεια να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί η ύπαρξη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.
Η ΑνΑΔ, αντιλαμβανόμενη τη σημασία και το εύρος των αλλαγών που θα επιφέρει στην αγορά εργασίας η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, εκπόνησε τη συγκεκριμένη μελέτη.
Ο βασικός σκοπός της μελέτης είναι η ολοκληρωμένη εξέταση και ανάλυση της πράσινης οικονομίας και των πράσινων επαγγελμάτων, η παροχή προβλέψεων για την απασχόληση και τις ανάγκες σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε επαγγέλματα της πράσινης οικονομίας και ο εντοπισμός των αναγκών σε πράσινες δεξιότητες για την περίοδο 2024-2030.
Την εκδήλωση, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριος Γιάννης Παναγιώτου. Ο κύριος Παναγιώτου αναφέρθηκε αναλυτικά στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει το Υπουργείο του, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ραγδαίες και επιταχυνόμενες αλλαγές που παρατηρούνται στην οικονομία και την αγορά εργασίας, υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κύριος Παναγιώτου, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ΑνΑΔ με πληθώρα Σχεδίων για αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις.
Ο Υπουργός, στον χαιρετισμό του, ανέδειξε και την ευθύνη που έχουν τα ίδια τα άτομα για να ανανεώνουν συνεχώς τις γνώσεις και δεξιότητές τους ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας.
Ο Υπουργός ανάφερε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αναδεικνύουν τη μεγάλη γκάμα των επαγγελματικών κατηγοριών που συμμετέχουν στην πράσινη οικονομία. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό εξειδικευμένων δραστηριοτήτων διά βίου μάθησης. Πρόσθεσε ότι τα πράσινα επαγγέλματα και οι τεχνολογίες που τα υποστηρίζουν αλλάζουν δραστικά και οι εξελίξεις αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη από το εκπαιδευτικό σύστημα.
Κλείνοντας, ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα αξιοποιηθούν από όλους τους αρμόδιους φορείς. Στόχος όλων, είναι να αναπτυχθούν εκείνες οι δράσεις και προγράμματα που θα βοηθήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου να προσαρμοστεί στην πράσινη μετάβαση.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑνΑΔ, κύριος Δημήτρης Κιττένης χαιρέτισε στη συνέχεια την εκδήλωση. Ο κύριος Κιττένης ανέδειξε την παρακολούθηση και ανάλυση των διαχρονικών τάσεων στην αγορά εργασίας, που συστηματικά διεξάγει κάνει η ΑνΑΔ, καθώς και την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο.
Όπως ανέφερε ο κύριος Κιττένης, η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, που ορθά προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αγορά εργασίας, διαφοροποιώντας τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες των ανθρώπων της Κύπρου. Βασική προϋπόθεση, όπως επισήμανε, για τη σύζευξη των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των εργαζομένων και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αποτελεί ο συνεχής εμπλουτισμός και η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων από τους εργαζομένους και τους ανέργους μέσω της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες της διά βίου μάθησης. Γεγονός το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, στην καλύτερη αξιοποίησή τους από τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της ΑνΑΔ, ο κύριος Κιττένης ανέφερε ότι, η ΑνΑΔ είναι ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Κύπρο. Στη συνέχεια έκανε έκκληση προς τις επιχειρήσεις της Κύπρου να συνεχίσουν και να επιταχύνουν την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους αξιοποιώντας τις υπηρεσίες της ΑνΑΔ. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε στους ίδιους τους εργαζόμενους ότι οι γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες αποκτούν από το εκπαιδευτικό σύστημα δεν αρκούν για ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο, ενώ η επαγγελματική ανέλιξή τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυνατότητά τους να αποκτούν τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας.
Στη συνέχεια η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρουσίαση της μελέτης καθώς και του σχετικού διαδικτυακού εργαλείου για περιήγηση στα αποτελέσματα της μελέτης, από τον Λειτουργό της ΑνΑΔ, κύριο Κωνσταντίνο Παναγιώτου. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων από τα Υπουργεία, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους αρμόδιους φορείς, την οποία συντόνισε ο κύριος Γιάννης Μουρουζίδης, Γενικός Διευθυντής της ΑνΑΔ.
Η μελέτη βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ.