Επίσημο αίτημα ένταξης στην ομάδα των BRICS φέρεται να κατέθεσε η Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκτιμάται ότι αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Η ομάδα των BRICS, που πήρε το όνομά του από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.
Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στις τάξεις της.
Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, είπε ο λαός.
Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.
Η τουρκική οικονομία
Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά κινείται η ανάπτυξη στην Τουρκία, αν και φαίνεται ότι θα υπάρχει χειρότερη επίδοση σε σχέση με τις προβλέψεις. Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 5,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κρατική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Πάντως, οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ετήσια ανάπτυξη 3,2%.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΕΠ προσαρμοσμένο για εποχικές και ημερολογιακές επιδράσεις διευρύνθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, από 1,4% κατά την προηγούμενη περίοδο.
Το τριμηνιαίο ποσοστό δείχνει «ορατή εξασθένηση» με επιβράδυνση της εγχώριας κατανάλωσης, του κύριου μοχλού της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο τέλος του έτους στο 3% από 3,5%.
Πηγή: ot.gr