Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι το Facebook «πιέστηκε» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικό με τον Covid-19 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας και ότι λυπάται για την απόφαση της εταιρείας να ενδώσει στις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
«Το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα τις ομάδες μας επί μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικό με τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ σε επιστολή του προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι η αφαίρεση ή μη του εν λόγω περιεχομένου ήταν καθαρά απόφαση της Meta, όπως αναφέρει ο Ζακεμπεργκ στην επιστολή του «η κυβερνητική πίεση ήταν λάθος και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι’ αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι υπεύθυνοι του Facebook προκάλεσαν την οργή των επικριτών των αποκλεισμών, των εμβολίων και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, επειδή αφαίρεσαν ορισμένες αναρτήσεις, λέγοντας ότι περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό ή ήταν αντίθετες με τις πολιτικές του.
Συνολικά, το Facebook κατέβασε περισσότερα από 20 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Ζάκερμπεργκ ενώνεται με άλλα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Τζακ Ντόρσεϊ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Twitter (πλέον X υπό τον Ίλον Μασκ), στηλιτεύοντας προηγούμενες περιπτώσεις ελέγχου περιεχομένου που, κατά την άποψή τους, κινήθηκαν εκτός ορίων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχει μια αυξανόμενη παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το πόσο μακριά θα πρέπει να φτάσουν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης στην αστυνόμευση των σχολίων, των εικόνων και άλλου περιεχομένου που αναρτούν οι χρήστες τους. Ορισμένες πλατφόρμες πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι χαλαρές όταν πρόκειται να λένε στους χρήστες τι μπορούν και τι δεν μπορούν να λένε στο διαδίκτυο, ενώ ορισμένες κυβερνήσεις λένε ότι μια υπερβολικά χαλαρή στάση μπορεί να γεννήσει εγκληματική συμπεριφορά.
Σε αυτό το κλίμα, οι γαλλικές Αρχές συνέλαβαν τον συνιδρυτή της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να καταπολεμήσει επαρκώς το έγκλημα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, στις οποίες η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αντιμετωπίζει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζάκερμπεργκ φροντίζει επίσης να εμφανίζεται αμερόληπτος. «Στόχος μου είναι να είμαι ουδέτερος και να μην παίξω ρόλο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – ή έστω να φανεί ότι παίζω ρόλο», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αναρτήθηκε στη σελίδα της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Facebook και επιβεβαιώθηκε από το Meta.
Πηγή: ot.gr