Hospitality & Tourism
Η Φιλοσοφία και οι άξονες επιτυχίας του Capo Bay Hotel: Ο Κρατίνος Σωκράτους μιλά για καινοτομία και τα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών.
Η βιομηχανία του τουρισμού πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται, αγκαλιάζοντας νέες τάσεις και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Η Φιλοσοφία και οι άξονες επιτυχίας του Capo Bay Hotel: Ο Κρατίνος Σωκράτους μιλά για καινοτομία και τα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών.

«Η καινοτομία και η προσαρμοστικότητα είναι ουσιαστικές για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο.» Ο Κρατίνος Σωκράτους, Γενικός Διευθυντής του Capo Bay Hotel στον Πρωταρά, ενός από τα πιο καινοτόμα ξενοδοχεία της Κύπρου, που βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, μιλά για τη μοναδική φιλοσοφία εξυπηρέτησης, τις προκλήσεις στη διαχείριση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και τις στρατηγικές που εφαρμόζει το ξενοδοχείο για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του, στην Παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. 

Το Capo Bay Hotel είναι γνωστό για τα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών και την προνομιακή του θέση στην παραλία Fig Tree Bay. Τι το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα ξενοδοχεία στην περιοχή; 

Το Capo Bay Hotel ξεχωρίζει κυρίως λόγω της μοναδικής του τοποθεσίας, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία Fig Tree Bay, μια από τις πιο γνωστές και όμορφες παραλίες της Κύπρου. Αυτή η προνομιακή τοποθεσία προσφέρει στους επισκέπτες εύκολη πρόσβαση στα κρυστάλλινα νερά και εκπληκτική θέα, κάνοντάς το ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους αναζητούν μια πολυτελή εμπειρία πλάι στη θάλασσα. Επιπλέον, το ξενοδοχείο είναι γνωστό για την εξαιρετική γαστρονομία του, με εστιατόρια όπως το Mama’s, το Cucina, και το Koi Lounge Bar να ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ατμόσφαιρά τους.  

Συγκεκριμένα, με το Koi Lounge Bar, το Ξενοδοχείο Capo Bay φέρνει μια νέα γαστρονομική πρόταση με δημιουργικά πιάτα που έχουν την υπογραφή του σέφ μας, παντρεύοντας μεσογειακές γεύσεις, με ασιατικά αρώματα. Μπροστά από τη μαγευτική παραλία του Fig Tree Bay, σε ένα ειδυλλιακό σημείο που δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό χώρο, με λίμνες και εντυπωσιακά, μεγάλα ψάρια, τα αιωνόβια Koi Fish, δημιουργήθηκε το must visit του καλοκαιριού, ένα all day εστιατόριο που λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί και φτάνει μέχρι και τα μεσάνυχτα. Ένας χώρος ατμοσφαιρικός όπου μπορείς να πας με χαλαρή διάθεση, προσφέρεται για όλες τις ηλικίες ενώ κάποιες βραδιές θα απολαύσεις και ζωντανή μουσική ή κάποιον Dj. 

Το Mama’s Restaurant, ωθεί τον επισκέπτη να ζήσει στο έπακρο την πιο σπουδαία γαστρονομική εμπειρία. Την παράσταση κλέβουν διάφοροι σπιτικοί μεζέδες, όπως το σπιτικό χαλλούμι, το οποίο σερβίρεται με διάφορους τρόπους όπως με μαρμελάδα ροδάκινο και φρυγανισμένο ψωμί με προζύμι, τραγανά στίκς σερβιρισμένα με ντιπ γιαουρτιού και σύκου  ή στην καλύτερη εκδοχή του, με παγωμένο καρπούζι, ως σουβλάκι με αρωματικό δυόσμο. Εκλεκτές προτάσεις, επίσης, αποτελούν οι δροσερές και γευστικές σαλάτες, διάφορες μακαρονάδες όπως γαριδομακαρονάδα και μακαρονάδα με φρέσκο σολομό, σπιτικές Κυπριακές γεύσεις όπως μουσακάς, οι κεφτέδες μας σερβιρισμένοι με πουργούρι και ρόδι καθώς επίσης ποικιλία κρεατικών στη σχάρα και καθημερινή επιλογή από φρέσκα ψάρια ημέρας.  Για επιδόρπιο, ραβανί και κυπριακό μαχαλεπί! 

Το βραβευμένο “Oneiro Spa” προσφέρει μια πλήρη γκάμα θεραπειών και εγκαταστάσεων ευεξίας, κάτι που το διαφοροποιεί σημαντικά από τα υπόλοιπα του είδους του. Τέλος, η εξυπηρέτηση που προσφέρουμε, στον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά,  αλλά και η δέσμευσή μας στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας, μας έχουν χαρίσει πολλές διακρίσεις, όπως τα Gold Awards από τη Boussias Cyprus για το καλύτερο παραλιακό και spa ξενοδοχείο του 2023. 

Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών  στους επισκέπτες; 

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στις εξειδικευμένες υπηρεσίες για κάθε επισκέπτη, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια. Εγώ προσωπικά, πιστεύω στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών για κάθε επισκέπτη, που περιλαμβάνει την κατανόηση των ατομικών τους προτιμήσεων, την πρόβλεψη των αναγκών τους και την παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες. Στόχος μας δεν είναι μόνο να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των επισκεπτών, αλλά να τις ξεπεράσουμε, προσφέροντας ευχάριστες εκπλήξεις και λύνοντας τα όποια προβλήματα άμεσα. Η διατήρηση της ποιότητας σε όλο το φάσμα υπηρεσιών που προσφέρουμε, από την καθαριότητα, μέχρι το φαγητό και το ποτό. Όλα αυτά είναι το ίδιο σημαντικά για εμάς. Επιπλέον, πιστεύω στην ενδυνάμωση και τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να μπορούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση για κάθε επισκέπτη και να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες τους. Τέλος, η καινοτομία και η προσαρμοστικότητα είναι ουσιαστικές για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο. 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις καθημερινές σας αρμοδιότητες και τη θέση σας ως Γενικός Διευθυντής του Capo Bay; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε; 

Όπως ανέφερα, η διασφάλιση των υπηρεσιών σε όλα τα τμήματα του ξενοδοχείου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Όλοι οι επισκέπτες αναμένουν άψογη εξυπηρέτηση ανά πάσα, σε όλες τις λειτουργίες του ξενοδοχείου και αυτή είναι η δική μας ευθύνη ως διεύθυνση.  

Επιπλέον, η διαχείριση του λειτουργικού κόστους, όπως τα κόστη εργασίας, ενέργειας και συντήρησης, είναι μια συνεχής πρόκληση, ιδιαίτερα σε ένα πολυτελές περιβάλλον όπου οι δαπάνες αυξάνονται καθημερινά. Η προσαρμογή στις αλλαγές της αγοράς, όπως οι τάσεις   στην αντιμετώπιση των διαφόρων κρίσεων και η ετοιμότητα προς αντιμετώπιση τους, της οικολογικής συνείδησης, αποτελεί επίσης βασική πρόκληση, καθώς και η διαχείριση του ανταγωνισμού από άλλα ξενοδοχεία. Τέλος, η διαχείριση κρίσεων, όπως πανδημίες ή φυσικές καταστροφές, είναι θέματα που απαιτούν γρήγορη και αποφασιστική δράση για την ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού. 

Καριέρα στον τομέα των επιχειρήσεων: Πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί στην εποχή της διεθνοποίησης και της τεχνολογικής ανάπτυξης; 

Η επίτευξη καριέρας στον τομέα των επιχειρήσεων, ειδικά στον κλάδο της φιλοξενίας, είναι πλέον πιο απαιτητική από ποτέ, λόγω, κυρίως, της διεθνοποίησης και της εξέλιξης των τεχνολογικών μέσων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ παράλληλα να είναι ανταγωνίσιμα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά όπου οι προσδοκίες των πελατών αυξάνονται συνεχώς. Η διαρκής εκπαίδευση, η ευελιξία και η καινοτομία είναι κλειδιά για την επιτυχία. 

Ποια είναι η άποψή σας για την τρέχουσα κατάσταση του τουρισμού στην Κύπρο και πώς βλέπετε να εξελίσσεται στο μέλλον; 

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των τουριστικών της αγορών, προσελκύοντας επισκέπτες από επιπρόσθετες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από συγκεκριμένες αγορές και στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής τουριστικής βιομηχανίας. Υπάρχει, επίσης, αυξανόμενο ενδιαφέρον για τουρισμό με οικολογική συνείδηση, και γίνονται συνεχείς προσπάθειες να προστατευθούν οι φυσικοί πόροι και η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Στο μέλλον, η Κύπρος αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνει τις τουριστικές της προσφορές, προωθώντας τον πολιτιστικό της πλούτο, τον οινοτουρισμό, τα μονοπάτια της φύσης , προσελκύοντας έτσι ένα πιο ποικιλόμορφο κοινό. 

Έχετε αναλάβει κάποιες συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της οικολογικής βιωσιμότητας στο ξενοδοχείο σας; 

Το Capo Bay είναι αφοσιωμένο στη βιωσιμότητα και έχει εφαρμόσει διάφορες φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, φωτοβολταϊκά πάνελ, προσπάθειες για μη σπατάλη του νερού και προγράμματα μείωσης αποβλήτων.  

Επιπλέον, το ξενοδοχείο Capo Bay Hotel έχει δεσμευτεί να εναρμονίζεται από φέτος προς την αειφόρα πιστοποίηση του οργανισμού Travelife. 

Το Travelife είναι μια κορυφαία πρωτοβουλία κατάρτισης, διαχείρισης και πιστοποίησης για τουριστικές επιχειρήσεις που δεσμεύονται να επιτύχουν βιωσιμότητα. Η λειτουργία μιας τουριστικής επιχείρησής με τρόπο φιλικό προς την κοινωνία και το περιβάλλον έχει καλή επιχειρηματική λογική!  Τόσο η ζήτηση των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων για υπεύθυνα προϊόντα αυξάνεται και το κοινό που θέλει πλέον να γνωρίζει πώς διαχειριζόμαστε την επιχείρησή μας.  

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες που είναι έτοιμες να εργαστούν προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας θα βαθμολογηθούν καλύτερα όσον αφορά την ικανοποίηση των πελατών, τα κίνητρα του προσωπικού και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων με θετικά αποτελέσματα για το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.   

Η διαχείριση της βιωσιμότητας έχει να κάνει με τη δέσμευση και τις συνεπείς βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει τα προϊόντα μας, τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε και διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις μας και τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουμε τους προμηθευτές μας στην πορεία μας προς τη βιωσιμότητα. 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι για το Capo Bay και πώς βλέπετε το μέλλον του τουριστικού προϊόντος στην Κύπρο; 

Το μέλλον του Capo Bay Hotel θεωρώ ότι είναι γεμάτο προοπτικές συνεχούς αριστείας. Εστιάζουμε στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, διασφαλίζοντας ότι το Capo Bay θα παραμένει κορυφαία επιλογή για τους ταξιδιώτες που αναζητούν μια πολυτελή και ουσιαστική εμπειρία στον Πρωταρά. Όσον αφορά την Κύπρο, το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, φαίνεται να έχει λαμπρό μέλλον, με δυνατότητες για σταθερή ανάπτυξη και εξέλιξη. 

Ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα του νησιού ως τουριστικού προορισμού; 

Η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στις υποδομές της, να προωθεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να διαφοροποιεί τις τουριστικές της προσφορές, σε σχέση με άλλους προορισμούς. Έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος προορισμός στη Μεσόγειο, προσελκύοντας τόσο νέους επισκέπτες, όσο και επαναλαμβανόμενους τουρίστες για τα επόμενα χρόνια.