Η οικονομία και το εμπόριο της Ρωσίας έχουν εμφανιστεί ανθεκτικά παρά τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BI.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να επαναπατρίσει πολλά χρήματα πίσω στην πατρίδα της. Τα ξένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων των εισπρακτέων λογαριασμών – αυξήθηκαν σχεδόν 45 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Τα στοιχεία δείχνουν μόνο την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κολλήσει στο εξωτερικό, όχι το συνολικό ποσό.
Τα ξένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο – περισσότερο από το διπλάσιο της αύξησης των 21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση της κεντρικής τράπεζας.
Οι στρατιωτικές δαπάνες κινούν την οικονομία
Παρόλο που η οικονομία της Ρωσίας έχει κλονιστεί τους 29 μήνες από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, καθοδηγείται κυρίως από τις κρατικές δαπάνες εν καιρώ πολέμου για στρατιωτικές δραστηριότητες και επιδοτήσεις.
Πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επεσήμανε «σημαντική» υπερθέρμανση στην οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, η πίεση από τις δυτικές κυρώσεις αυξάνεται γρήγορα, καθώς οι διεθνείς τράπεζες αποφεύγουν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές με τη Ρωσία λόγω φόβων για δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο.
Τώρα, σχεδόν όλες οι κινεζικές τράπεζες – ακόμη και μικρές περιφερειακές – αρνούνται να δεχτούν άμεσες κινεζικές μεταφορές πληρωμών από τη Ρωσία, ανέφερε τη Δευτέρα το φιλοκρεμλινικό μέσο ενημέρωσης Izvestia.
Εκτός από τα προβλήματα με τις κινεζικές τράπεζες, οι ρωσικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης έλλειψη κινεζικού γιουάν στο οποίο βασίζεται τώρα η χώρα για το εμπόριο.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η χώρα του έχει μια ισχυρή «ασπίδα» έναντι εξωτερικών πιέσεων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Δημιουργήσαμε την ισχυρή, βιώσιμη οικονομική βάση. δημιουργήσαμε χρηματοοικονομικές υποδομές», δήλωσε ο Σιλουάνοφ.
Η Ρωσία σπεύδει τώρα να δημιουργήσει εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, για να διευκολύνει το εμπόριο.
Το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία και η Κίνα σχεδιάζουν ακόμη και να αναβιώσουν την παλιά πρακτική του εμπορίου ανταλλαγής για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.
Πηγή: ot.gr