Είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες οι χρεοκοπίες εταιρειών σε όλη την Ευρώπη, προτού σταθεροποιηθούν γύρω στα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον οίκο Scope Ratings, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης χαλαρώνουν, λόγω ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης, πιο υποτονικού πληθωρισμού και μέτρων που λαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, για αυτό ευθύνονται εν μέρει οι γεωπολιτικές εντάσεις, η υποτονική οικονομική ανάπτυξη, η απουσία μεγαλύτερων προγραμμάτων στήριξης με κρατική πρωτοβουλία και οι εξασθενημένες θετικές επιδράσεις από την αυξημένη ζήτηση που σημειώθηκε μετά την πανδημία σε ορισμένους τομείς.
Σε αυτό συμβάλλει επίσης, όπως αναφέρει ο Scope, και η επιφυλακτικότητα των Κεντρικών Τραπεζών στη μείωση των επιτοκίων, δεδομένων των ακόμη υψηλών επιπέδων πληθωρισμού, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί πίεση στις εταιρείες, κάτι που κάνει ορατή την αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών σε όλη την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2024.
«Η αξιολόγησή μας για περίπου 300 εταιρείες υποδεικνύει συνεχιζόμενη πίεση στις αξιολογήσεις και αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας, με τις αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης να επηρεάζουν περίπου το 25% του πιστωτικού χαρτοφυλακίου το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις του οικονομικού έτους 2023», αναφέρει ο Sebastian Zank, επικεφαλής του τμήματος Corporates Credit Production του Scope.
«Επιπλέον, έχουμε καταγράψει τρεις επιλεκτικές χρεοκοπίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», προσθέτει ο κ. Zank.
Επιπλέον, ο Scope Ratings αναφέρει πως οι εταιρείες που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα «επηρεάζονται δυσανάλογα», με περίπου το 40% εξ αυτών να δέχεται αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης και το 20% να διαθέτει «αρνητική προοπτική».
Αντίθετα, προσθέτει, οι εταιρείες με επενδυτική βαθμίδα αντιμετωπίζουν μια πιο ευνοϊκή τάση, με τις θετικές ενέργειες αξιολόγησης να υπερτερούν των αρνητικών και μόνο το 10% των αξιολογήσεων να διατηρεί αρνητικές προοπτικές.
«Η απόκλιση αυτή αναδεικνύει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των επιχειρήσεων με σταθερή αξιολόγηση, οι οποίες γενικά ενισχύουν το πιστωτικό τους προφίλ, και των κερδοσκοπικών πιστώσεων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ευάλωτες», σημειώνει.
Πηγή: ΚΥΠΕ