Build
Η άνοδος των ξένων επενδύσεων ενισχύει την ανταγωνιστική θέση της Κύπρου
Η άνοδος των ξένων επενδύσεων ενισχύει την ανταγωνιστική θέση της Κύπρου

Η Κύπρος ανέβηκε στην 43η θέση από τις 67 χώρες που αξιολογήθηκαν στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD, σημειώνοντας μικρή πρόοδο. Το Οικονομικό Ερευνητικό Κέντρο (CypERC) του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσε αυτή τη βελτίωση.

Οι αξιολογήσεις διεξάγονται από το CypERC σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Κέντρο Ανταγωνιστικότητας του IMD Business School στην Ελβετία. Η βελτίωση της θέσης της Κύπρου οφείλεται κυρίως στην αυξημένη οικονομική απόδοση, η οποία καθοδηγείται κυρίως από την αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ), σύμφωνα με την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2024. Η κατάταξη επηρεάζεται από τις ετήσιες διακυμάνσεις στις ΞΑΕ και τον όγκο των επενδύσεων σε σχέση με την οικονομία, καθιστώντας την κατάταξη της Κύπρου ασταθή.

Η φετινή βελτίωση στην οικονομική απόδοση ενισχύθηκε από την αύξηση των επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια, την αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, τη μείωση του πληθωρισμού, το χαμηλό κόστος ζωής και την ισχυρή απόδοση στις άμεσες επενδύσεις.

Στην κυβερνητική αποδοτικότητα, η Κύπρος σημείωσε μικρή βελτίωση το 2024, λόγω της ισχυρής δημοσιονομικής απόδοσης και του πλεονεκτήματος της στη φορολογία. Ωστόσο, άλλες κατηγορίες της κατάταξης ανταγωνιστικότητας παρέμειναν αμετάβλητες από το 2023. Η χαμηλή επιχειρηματική αποδοτικότητα συνεχίζει να αποτελεί μειονέκτημα στην κατάταξη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω αδυναμιών στις διοικητικές πρακτικές και την διεθνή εικόνα της χώρας.

Η φετινή αξιολόγηση ανέδειξε ελλείψεις στις βασικές υποδομές, ειδικά στην ενέργεια και την εκπαίδευση. Παρά ταύτα, σημειώθηκαν σταδιακές βελτιώσεις σε τομείς όπως οι τεχνολογικές υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Κύριες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την αύξηση των επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια, τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αρνητικά, σημειώθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ και αυξημένη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων με το νομοθετικό πλαίσιο.

Η Κύπρος κατατάσσεται 28η στην αποδοτικότητα της κυβέρνησης το 2024, ανεβαίνοντας δύο θέσεις. Η βελτίωση οφείλεται στις βελτιωμένες δημόσιες οικονομικές καταστάσεις και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, υπήρξαν πτώσεις στη φορολογική πολιτική και στο νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις. Το κοινωνικό πλαίσιο επίσης επιδεινώθηκε. Παρά τις προκλήσεις, η Κύπρος παραμένει ισχυρή σε τομείς όπως τα κόστη απόλυσης, η πυκνότητα νέων επιχειρήσεων και οι φορολογικοί συντελεστές. Η επιχειρηματική αποδοτικότητα της Κύπρου παρέμεινε στην 55η θέση το 2024, ίδια θέση όπως το 2023, με σημαντικές αδυναμίες στην ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την διεθνή εικόνα.

Στις υποδομές, η Κύπρος κατατάσσεται 42η από 67 χώρες, ίδια θέση με το 2023, με σημαντική επιδείνωση στις βασικές υποδομές, ιδίως στη διαχείριση υδάτινων πόρων και τις ενεργειακές υποδομές. Ωστόσο, η Κύπρος βελτιώθηκε στις τεχνολογικές υποδομές και συνεχίζει να υπερέχει στις εξαγωγές υπηρεσιών ΤΠΕ.