Η δυναμική της οικονομικής μεγέθυνσης στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά την περίοδο 2024 – 2025, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Όπως εκτιμά, αυτό θα γίνει «λόγω της ανθεκτικής ζήτησης και της στενότητας στην αγορά εργασίας, της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων ως αποτέλεσμα της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής» σημειώνει στο τεύχος Ιουλίου 2024.
Προσθέτει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 3,0% το 2024 και στο 3,3% το 2025.
Σε σύγκριση με το τεύχος Απριλίου, η πρόβλεψη για το 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η πρόβλεψη για το 2025 έχει παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με το τεύχος Απριλίου.
Ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται το 2024 και το 2025, λόγω του αποπληθωρισμού σε προηγούμενα τρίμηνα που υποβοηθήθηκε από την αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων και από τις αυστηρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 2,1% το 2024 και στο 2,0% το 2025, υψηλότερος κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε έτος σε σχέση με την έκδοση Απριλίου.
Αναφέρει ότι η προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου του εγχώριου πληθωρισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 (κυρίως λόγω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας), των παρατεταμένα υψηλών ρυθμών πληθωρισμού στις υπηρεσίες και της ανθεκτικής οικονομικής δραστηριότητας.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε αποκλίσεις του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού από τις πιο πάνω προβλέψεις συνδέονται με τη διαδικασία του αποπληθωρισμού, τον ρυθμό ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, γεωπολιτικές εντάσεις, μεγάλα επενδυτικά έργα, καθώς και με κλιματικούς κινδύνους, καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ