Economy
BIS: Προσοχή στην ξαφνική οργή της αγοράς για το χρέος
«Γνωρίζουμε από την πείρα ότι τα πράγματα φαίνονται βιώσιμα μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον» εξηγεί στέλεχος της BIS
BIS: Προσοχή στην ξαφνική οργή της αγοράς για το χρέος

Οι χρεωμένες χώρες είναι ευάλωτες σε μια απότομη απώλεια εμπιστοσύνης, παρόλο που αυτός ο κίνδυνος μόλις και μετά βίας αναγνωρίζεται στις αγορές ομολόγων, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) .

Το ίδρυμα με έδρα τη Βασιλεία ανέφερε στην ετήσια οικονομική του έκθεση ότι οι χώρες των οποίων οι διογκωμένες δημοσιονομικές θέσεις αυξάνονται περαιτέρω από υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη δημοσιονομική αποκατάσταση. Ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, τόνισε ότι πρέπει να δράσουν «επειγόντως», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Προειδοποιεί για
τα δημόσια οικονομικά

«Γνωρίζουμε από την πείρα ότι τα πράγματα φαίνονται βιώσιμα μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον», είπε στους δημοσιογράφους. «Έτσι λειτουργούν οι αγορές».

Ενώ η ανάγκη για τον καθορισμό των δημόσιων οικονομικών ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για την BIS, οι παρατηρήσεις συμπίπτουν με τον εντονότερο έλεγχο των χρεωμένων οικονομιών. Οι ανησυχίες για τη Γαλλία αυτόν τον μήνα ώθησαν τους επενδυτές να απαιτήσουν το υψηλότερο premium στα ομόλογά της από το 2012. Οι αξιωματούχοι της Βασιλείας δεν προσδιόρισαν καμία χώρα συγκεκριμένα, αλλά παρουσίασαν ένα γράφημα που εξετάζει το χρέος και τις τιμές αγοράς ορισμένων από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες στον κόσμο, όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά, οι προηγμένες οικονομίες μπορούν φέτος να παρουσιάσουν ελλείμματα όχι μεγαλύτερα από το 1% του ΑΕΠ, από 1,6% πέρυσι, ανέφερε η BIS. Αυτό είναι ένα κλάσμα του τρέχοντος ελλείμματος των ΗΠΑ, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ως «πολύ μεγάλο».

«Αν και η τιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών δείχνει μόνο μια μικρή πιθανότητα πίεσης στα δημόσια οικονομικά προς το παρόν, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε γρήγορα να καταρρεύσει εάν η οικονομική δυναμική αποδυναμωθεί και προκύψει επείγουσα ανάγκη για δημόσιες δαπάνες τόσο σε διαρθρωτικά όσο και σε κυκλικά μέτωπα», ανέφερε η BIS. «Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα χτυπηθούν πρώτα, αλλά οι πιέσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ευρύτερα».

Οι εκτιμήσεις για
τον πληθωρισμό

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υποχωρεί, εκτιμούν αξιωματούχοι της BIS. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος για μια «ομαλή προσγείωση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Agustin Carstens.

Οι υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για αυτή την προοπτική, καθώς οι τιμές σε αυτήν τον τομέα δεν συμβαδίζουν με τις τάσεις πριν από την πανδημία, αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, οι αυξήσεις στο κόστος των εμπορευμάτων λόγω γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό. 

Δεδομένων αυτών των σημείων πίεσης, αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα. Αυτό θα μπορούσε να έχει υψηλό τίμημα για τη φήμη τους, εάν αυτή η πολιτική χρειαστεί να αντιστραφεί εν μέσω μιας εκ νέου έξαρσης του πληθωρισμού, ανέφερε η έκθεση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει τη δουλειά που τους αναλογεί για τη διαχείριση του προβλήματος, επισημαίνει η BIS, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι «με το όφελος της εκ των υστέρων», τα κίνητρα της πανδημίας πιθανότατα αύξησαν τους κινδύνους δευτερογενών επιπτώσεων.

Διεύρυνση φορολογικής
βάσης προτείνει η BIS

Αν και οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να χαλαρώσουν πολύ σύντομα, οι κυβερνήσεις έχουν επίσης ρόλο να παίξουν με την υπερβολικά χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αντίθετα, θα πρέπει να διευρύνουν τις φορολογικές βάσεις και να πραγματοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών αλλαγών και της κλιματικής αλλαγής.

«Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να προσφέρουν σταθερή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», δήλωσε ο Borio. «Για να τεθούν τα θεμέλια για ένα πιο λαμπρό οικονομικό μέλλον απαιτούνται επίσης ενέργειες από άλλους φορείς χάραξης πολιτικής, ειδικά από τις κυβερνήσεις».