Economy
Γιατί ΗΠΑ και ΕΕ χτίζουν τείχη απέναντι σε Shein και Temu
Εμπορικός πόλεμος εν εξελίξει - Σε κατάσταση επιφυλακής η Δύση απένατι στους κινεζικούς κολοσσούς
Γιατί ΗΠΑ και ΕΕ χτίζουν τείχη απέναντι σε Shein και Temu

Οι Ευρωπαίοι και Aμερικανοί λιανέμποροι έχουν αρχίσει να αγωνιούν, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Τα φθηνά ρούχα και οικιακά είδη από τις διαδικτυακές κινεζικές αγορές μειώνουν διαρκώς το μερίδιο αγοράς τους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Shein, η οποία ειδικεύεται στη «γρήγορη μόδα», απειλεί παραδοσιακά καταστήματα ρούχων Zara και H&M. Η Temu, η οποία πουλά τα πάντα, από διακόσμηση με έκπτωση έως ηλεκτρονικά είδη, ενίσχυσε το προφίλ της μετά την προβολή διαφημίσεων κατά τη διάρκεια του φετινού Super Bowl. Οι έξυπνες καμπάνιες TikTok έχουν αυξήσει επίσης την ελκυστικότητα και των δύο εταιρειών. Αλλά οι δυτικές εταιρείες διακρίνουν και κάτι ακόμα.

Εμπορικός πόλεμος: Η μάχη των χαμηλών τιμών

Η Temu και η Shein είναι σε θέση να χρεώνουν χαμηλές τιμές αποστέλλοντας αντικείμενα σε μικρές συσκευασίες απευθείας στους καταναλωτές, αποφεύγοντας έτσι τους τελωνειακούς δασμούς. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζουν κανόνες «de minimis», οι οποίοι θέτουν ένα χρηματικό όριο κάτω από το οποίο τα εισαγόμενα είδη μπορούν να αποφύγουν δασμούς. Τα επιδόματα αποσκοπούν στην αποφυγή επαχθούς κόστους για τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για αποστολές μικρής αξίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο κατάργησης του ορίου των 150 ευρώ. Οι ΗΠΑ σκέφτονται επίσης να μειώσουν ή να αφαιρέσουν το γενναιόδωρο ανώτατο όριο των 800 δολαρίων. Υπάρχουν δύο βασικά κίνητρα. Ο πρώτος είναι να αποφευχθεί αυτό που θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός για τους εγχώριους λιανοπωλητές.

Το δεύτερο είναι να αποκλειστούν οι κινέζοι προμηθευτές, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιφρονήσουν την ασφάλεια των προϊόντων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς κανόνες, δεδομένου ότι τα πακέτα τους μπορούν να υποβληθούν σε λιγότερο έλεγχο στα σύνορα. Το γεγονός ότι η Δύση έχει εμπλακεί σε μια ευρύτερη εμπορική διαμάχη με το Πεκίνο είναι ίσως ένας επιπλέον λόγος.

Η Shein και η Temu έχουν απλώς βελτιώσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο για να επωφεληθούν από αυτό που είναι μια νομική εξαίρεση. Την περασμένη εβδομάδα, η Amazon ανακοίνωσε σχέδια να τα μιμηθεί στέλνοντας απευθείας από κινεζικές αποθήκες. Η στρατηγική παρέχει στους καταναλωτές —ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής— πρόσβαση σε φθηνότερα προϊόντα και περισσότερες επιλογές.

Εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα

Ο λιανικός ανταγωνισμός παραμένει επίσης ισχυρός. Πράγματι, ενώ οι κινέζοι λιανοπωλητές ανταγωνίζονται καλά στις τιμές, οι παραδόσεις διαρκούν περισσότερο και τα προϊόντα δεν είναι πάντα τα πιο ανθεκτικά. Ούτε το επιχειρηματικό μοντέλο μπορεί να είναι βιώσιμο.

Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να προστατεύονται από την αγορά δυνητικά επιβλαβών προϊόντων. Ένας ευρωπαϊκός φορέας της βιομηχανίας παιχνιδιών διαπίστωσε πρόσφατα ότι 18 από τα 19 παιχνίδια που αγόρασε δοκιμαστικά από την Temu αποτελούσαν πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Οι κανόνες «de minimis» δεν θα πρέπει να αποτελούν κερκόπορτα για την είσοδο ειδών ανήθικης προέλευσης στις δυτικές αγορές. Η Shein έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς για καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού της, τους οποίους η εταιρεία αρνείται.

Ο γρίφος του «de minimis»

Ωστόσο, η σημαντική περικοπή του κανόνα «de minimis» θα συνεπαγόταν παράπλευρες απώλειες: Αύξηση του κόστους για τους εγχώριους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα παρεμπόδιζε το εμπόριο, μεταξύ άλλων και με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα έθνη μπορούν επίσης να θεσπίσουν αντίποινα.

Να ενεργοποιηθεί η ΕΕ

Για να αποφευχθεί η είσοδος δυνητικά επιβλαβών προϊόντων στην ΕΕ, η ίδια θα πρέπει να επισπεύσει προτάσεις που θέτουν την ευθύνη σε εταιρείες όπως η Shein και η Temu για να διασφαλίσουν ότι οι πωλητές στις πλατφόρμες τους συμμορφώνονται με τα πρότυπα. Οι αγορές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επίσημοι εισαγωγείς, απαιτώντας από αυτούς να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την ποιότητα και την προμήθεια των προϊόντων.

Εάν οι πλατφόρμες συνεχίσουν να αψηφούν τους κανόνες, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόστιμα και περιορισμό των προνομίων που απολαμβάνουν, παράλληλα με τις απαγορεύσεις προϊόντων, μέχρι να αποδειχθεί η συμμόρφωση.

Οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας πρέπει να πειστούν και να πειστούν να σεβαστούν την ασφάλεια των προϊόντων και τα πρότυπα εργασίας εάν θέλουν να πουλήσουν αγαθά στις δυτικές αγορές, καταλήγουν οι FT.