Θεαματική ανάκαμψη πέτυχε η Βόρεια Κορέα καθώς οι μεταφορές όπλων προς τη Ρωσία παρείχαν υποστήριξη στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, επιτρέποντάς του να αποφεύγει τη διπλωματία και να συνεχίσει τις απειλές του κατά των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,1% το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τερματίζοντας ένα τριετές σερί συρρικνώσεων και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας.
Η ανάπτυξη έρχεται καθώς ο Κιμ έχει πλησιάσει πιο κοντά στη Μόσχα, αγνόησε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να επιστρέψει στις συνομιλίες αφοπλισμού και απέσυρε τους συνοριακούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας που «έβαλαν φρένο» στο εμπόριο.
Η βαριά και η χημική βιομηχανία οδήγησαν στην οικονομική ανάπτυξη, αυξημένες κατά 8,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η Τράπεζα της Κορέας. Αν και η έκθεση δεν ανέφερε εάν αυτές οι βιομηχανίες ασχολούνται με οποιαδήποτε κατασκευή όπλων, σημείωσε μια αύξηση στην παραγωγή πρωτογενών μετάλλων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σίδηρο, χάλυβα, χαλκό, νικέλιο και αλουμίνιο.
Η Τράπεζα της Νότιας Κορέας αναφέρει ετησίως την οικονομία της Βόρειας Κορέας με βάση δεδομένα που συλλέγει από διάφορους θεσμούς και οι αριθμοί της θεωρούνται από τις καλύτερες αναλύσεις των δραστηριοτήτων του μυστικοπαθούς γείτονα της.
Τα όπλα στον Πούτιν, μοχλός της ανόδου
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν τον Κιμ ότι έστειλε εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον του γείτονά του.
Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι πραγματοποιούνται αποστολές όπλων. Αν και η ακριβής αξία των μεταφορών δεν αποτελεί μέρος των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα έχει λάβει υλικά για την οικονομία της και βασικά τρόφιμα από τη Ρωσία που βοήθησαν τον Κιμ να σταθεροποιήσει τις τιμές και πιθανώς να ενισχύσει την παραγωγή, δήλωσαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.
Ο Κιμ δεσμεύτηκε να «υποστηρίξει άνευ όρων» τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία όταν φιλοξένησε τον Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα για την πρώτη επίσκεψη του προέδρου στη Βόρεια Κορέα εδώ και 24 χρόνια. Το ταξίδι εμβάθυνε τους δεσμούς εν μέσω ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με τις προμήθειες όπλων στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
Ενώ η οικονομία της Βόρειας Κορέας σημειώνει τη μεγαλύτερη ίσως ανάκαμψη από τότε που ο Κιμ ανέλαβε το καθεστώς μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2011, η χώρα παραμένει μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να λένε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της υποφέρει από ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Οι ανάγκες των πολιτών
Το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ανήλθε πέρυσι σε 40,9 τρισεκατομμύρια γουόν (29,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Βόρεια Κορέα, ισοδυναμώντας με το ένα εξηκοστό αυτού στη Νότια Κορέα, ανέφερε η Τράπεζα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΕ ήταν μόλις λιγότερο από 1,6 εκατομμύρια γουόν πέρυσι, που αντιστοιχεί στο ένα τριακοστό του αντίστοιχου μεταξύ των Νοτιοκορεατών.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε πως οικονομία της Βόρειας Κορέας βρίσκεται σε «καθαρή ανάκαμψη», καθώς το κράτος του ισχυρίστηκε ότι η επιτυχής δοκιμή ενός νέου τακτικού βαλλιστικού πυραύλου θα μπορούσε να σταλεί στη Ρωσία με αντάλλαγμα βοήθεια για το καθεστώς του.
Εν τω μεταξύ, δαπανά πολλά για το πυραυλικό του πρόγραμμα. Οι δοκιμές πυραύλων πέρυσι κόστισαν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γουόνσικ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News τον περασμένο μήνα. «Η Βόρεια Κορέα αγνοεί τις δυσκολίες του λαού της για να πραγματοποιήσει πυραυλικές προκλήσεις», είπε ο Σιν. «Τα χρήματα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Κορέα για ένα χρόνο».