Economy
Έτοιμο για νέες εξαγορές το Euronext – Ποιες ευκαιρίες εξετάζει
Ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός φορέας της Ευρώπης αναζητά τρόπους να εδραιώσει τη θέση του
Έτοιμο για νέες εξαγορές το Euronext – Ποιες ευκαιρίες εξετάζει

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιονδήποτε μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο μίλησε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού φορέα της Ευρώπης, Stéphane Boujnah, στους Financial Times.

Μια δήλωση που αποκαλύπτει πως ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρηματιστηρίου της Ευρώπης, Euronext, βρίσκεται σε αναζήτηση για περισσότερες εξαγορές, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση του στις κεφαλαιαγορές της περιοχής. Ο Stéphane Boujnah δήλωσε ότι «ο συνδυασμός της Euronext με οποιοδήποτε μεγάλο χρηματιστήριο στην Ευρώπη» θα μπορούσε να «δημιουργήσει πολλές συνέργειες». «Παρακολουθούμε όλα τα είδη των καταστάσεων και είμαστε έτοιμοι να “χτυπήσουμε” ή να εμπλακούμε σε κάθε κατάσταση που θα καταστεί εφικτή», πρόσθεσε στους FT.

Euronext: Διαρκής ανάπτυξη μέσω εξαγορών

Ο Boujnah είναι επικεφαλής του Euronext από το 2015 ενώ προηγουμένως εργάστηκε ως τραπεζίτης συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Santander και την Deutsche Bank. Έχει επεκτείνει τον όμιλο μέσω μιας σειράς εξαγορών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Borsa Italiana, στην οποία ανήκει το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους στόχους εξαγοράς, ο Boujnah δεν έκρυψε προηγουμένως στους FT ότι επιθυμεί να αγοράσει τη δραστηριότητα της Nasdaq στις Βόρειες Χώρες, η οποία περιλαμβάνει τα χρηματιστήρια της Στοκχόλμης και της Ισλανδίας, και είναι ανοιχτός στην αγορά των ισπανικών χρηματιστηρίων BME από τον ελβετικό όμιλο SIX.

Οι εξαγορές χρηματιστηρίων θα εδραιώσουν τη θέση του Euronext ως το μεγαλύτερο χώρο εισαγωγής και διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Ο όμιλος κατέχει χώρους εισαγωγής μετοχών στο Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Λισαβόνα, μεταξύ άλλων πόλεων, καθώς και έναν οίκο εκκαθάρισης.

Δεν είναι ο μόνος

Αρκετοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί όμιλοι προσπάθησαν και απέτυχαν να συγχωνευθούν ή να πραγματοποιήσουν συμπράξεις την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικά οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού μπλόκαραν το 2017 μια συγχώνευση μεταξύ της Deutsche Börse και του London Stock Exchange Group, ενώ η Deutsche Börse προσέγγισε πρόσφατα το Euronext για την έναρξη ενός νέου χρηματιστηρίου με επίκεντρο την τεχνολογία. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τις κατακερματισμένες κεφαλαιαγορές της περιοχής, προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε εγχώριες εταιρείες και να εμβαθύνουν την ολοκλήρωση της αγοράς.

Η εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών CVC και ο όμιλος λογισμικού Planisware ήταν μεταξύ των 28 εταιρειών που εισήχθησαν στους τόπους διαπραγμάτευσης του Euronext κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο Boujnah. Οι εταιρείες άντλησαν 3,4 δισ. ευρώ μέσω της εισαγωγής μετοχών στους τόπους διαπραγμάτευσης του Euronext, σημειώνοντας αύξηση 204% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

«Οι εισαγωγές δεν είναι τόσο αποδοτικές όσο πιστεύαμε ότι θα ήταν πριν από έξι μήνες», καθώς ορισμένες εταιρείες ανέβαλαν τις δημόσιες εγγραφές τους λόγω αναντίστοιχων προσδοκιών αποτίμησης, εξήγησε ο Boujnah. Πρόσθεσε όμως ότι «εταιρείες που πριν από 10 χρόνια θα είχαν εισαχθεί στο LSEG εισάγονται τώρα στο Euronext». Το Euronext πραγματοποίησε έσοδα ύψους 413 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά 12% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα από τις εισαγωγές μετοχών ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.