Ταχύτερα από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά ο πληθωρισμός υποχώρησε, αφήνοντας αμετάβλητες τις τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Federal Reserve.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8% το περασμένο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 2,0%, και μόλις 1,4% το πρώτο τρίμηνο. Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ρυθμό 1,8% ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης.
Προηγείται η αμερικανική οικονομία
Η οικονομία, η οποία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες παγκοσμίως παρά τις έντονες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed το 2022 και το 2023, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας, παρόλο που το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί στο υψηλό 2-1/2 ετών στο 4,1%.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα δείχνει να επιτυγχάνει στη μάχη της να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές στον στόχο του 2% χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Σύμφωνα με την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κυμαίνεται τώρα γύρω στο 3%.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε ελαφρά μετά την είδηση για το ΑΕΠ, καθώς οι traders μείωσαν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων φέτος. Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούσαν να προεξοφλούν δύο έως τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ο Τζέιμς Νάιτλι, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, δήλωσε: «Πρόκειται για μια αξιοπρεπή ανάκαμψη μετά την αδυναμία [του πρώτου τριμήνου]. Αλλά οι προκλήσεις για την οικονομία χτίζονται». Εκτίμησε, ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3%, αρκετά υψηλότερα από το 1,5% του πρώτου τριμήνου.
Παρά τις ισχυρές επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο, τα στοιχεία από τις αρχές αυτού του μήνα υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να αμβλύνεται , ενισχύοντας την υπόθεση για επικείμενη μείωση των επιτοκίων.
Ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard, προειδοποιεί στους Financial Times, ότι εάν η Fed δεν προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων σύντομα, «θα έχουμε ύφεση αργότερα φέτος».
Τα επιτόκια
Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν τις βάσεις για μείωση των επιτοκίων τον φθινόπωρο. Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τελευταία τρία μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό σηματοδοτούν έναν «αρκετά καλό ρυθμό» αύξησης των τιμών.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ΗΠΑ ως ηγέτη μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, οι οποίες αναμένεται να αναπτυχθούν 1,7% το 2024, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα. Αυτός είναι πιο αργός από τον ρυθμό 3,2% που προβλέπεται παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η τελευταία έκθεση για το ΑΕΠ «καθιστά σαφές ότι τώρα έχουμε την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο». «Δημιουργήσαμε σχεδόν 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, οι μισθοί αυξάνονται και ο πληθωρισμός μειώνεται», είπε χαρακτηριστικά.
Παρά τον σταθερό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι θολές. Η αγορά εργασίας επιβραδύνεται, γεγονός που θα επηρεάσει τα μισθολογικά κέρδη.
Το ποσοστό αποταμίευσης είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed εξακολουθεί να είναι αισθητό. Τα έσοδα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης επιβραδύνονται επίσης, γεγονός που θα μπορούσε να διαβρώσει τις δαπάνες.