Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα κέρδη δεύτερου τριμήνου της μητρικής της Google, Alphabet, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,89 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 1,84 δολάρια. Ομοίως τα έσοδα ύψους 84,74 δισ. δολαρίων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για 84,37 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από το Google Cloud και το Google Ad εμφανίστηκαν επίσης βελτιωμένα – παραφωνία αποτέλεσαν τα μειωμένα έσοδα από τις διαφημίσεις στο YouTube.
Εκτός από την ανακοίνωση επένδυσης ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αυτόνομα ταξί Waymo, το ενδιαφέρον των επενδυτών όμως περιστράφηκε γύρω από το πώς αποδίδουν οι πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης και πώς θα αποφέρουν έσοδα. Παρά τις πιέσεις προς την ηγετική ομάδα της εταρείας τεχνολογίας, τηρήθηκε σιγήν ιχθύος.
Alphabet: Αναζητήσεις
με τεχνητή νοημοσύνη
Αναφερόμενοι στις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες η Google αποκαλεί αποκαλεί «Επισκόπηση AI» (AI Overviews), οι επενδυτές ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τα ποσοστά κλικ και τα επίπεδα κερδοφορίας της συγκεκριμένης αναζήτησης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μορφές της.
Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Σούνταρ Πιτσάι όσο και ο ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επιχειρήσεων Φιλιπ Σίντλερ, αναφέρθηκαν μεν στη σημασία της συγκεκριμένης λειτουργίας, χωρίς ωστόσο κανείς εκ των δύο να αναφερθεί σε νούμερα.
«Την έχουμε αναπτύξει στις ΗΠΑ και θα την επεκτείνουμε μέσα στη διάρκεια του έτους, σίγουρα», σχολίασε ο Πιτσάι. «Συνειδητά έχουμε προχωρήσει σε ένα συντηρητικό ξεκίνημα, εστιάζοντας στην ποιότητα, διασφαλίζοντας ότι οι μετρήσεις είναι ορθές και ούτω καθεξής, ώστε να επεκτείνουμε της χρήση της».
Ο Σίντλερ πρόσθεσε ότι «η καινοτομία και οι βελτιώσεις στην εμπειρία του χρήστη στην αναζήτηση έχουν ιστορικά ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους διαφημιζόμενους», χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα έσοδα της Alphabet από τους διαφημιζόμενους για τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.
Τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπης, δήλωσε ότι η Google σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος χρόνου για την ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.
Το cloud
Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει ήδη πραγματοποιήσει άλλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις για την κατασκευή και επέκταση των κέντρων δεδομένων της και 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση των τεχνητών νοημοσυνών της στις αναρτήσεις των χρηστών του Reddit.
Άλλοι επενδυτές παρότρυναν τον Πιτσάι να «εμβαθύνει λίγο περισσότερο» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η AI υιοθετείται και εφαρμόζεται στην πραγματικότητα και να εξηγήσει πώς η στρατηγική τοποθέτηση της επιχείρησης cloud της Alphabet θα μπορούσε να «αποτελέσει κίνητρο για την αύξηση των εσόδων».
«Όσον αφορά το cloud και την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι προφανώς κάτι που πιστεύω ότι θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα με την πάροδο του χρόνου», σχολίασε ο Πιτσάι. «Βλέποντας τις υποδομές μας για την τεχνητή νοημοσύνη και τις λύσεις γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης για το cloud – είτε πρόκειται για υπολογιστές από την πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης, είτε για τα προϊόντα που έχουμε μέσω του vertex AI Gemini για το workspace και του Gemini για το Google Cloud, κ.λπ. – σίγουρα βλέπουμε μια εξέλιξη».
Η επιχείρηση cloud της εταιρείας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, φτάνοντας τα 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια – τροφοδοτούμενη εν μέρει από τη ζήτηση AI, δήλωσε ο Πιτσάι.
Κίνδυνος υποεπένδυσης
Άλλοι επενδυτές ήταν πιο αιχμηροί, ρωτώντας αν η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται κοντά στο να «χτυπήσει κάποιο είδος τοίχου στη βελτίωση του μοντέλου θεμελίωσης στην εκπαίδευση ΑΙ» λόγω της έλλειψης νέων δεδομένων για εκπαίδευση ή άλλων περιορισμών. Απαντώντας, ο Πιτσάι τόνισε ότι η υποεπένδυση τώρα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από το να κατευθύνονται πάρα πολλά χρήματα στα έργα.
«Ο κίνδυνος της υποεπένδυσης είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της υπερεπένδυσης για εμάς εδώ», εξήγησε. «Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι υπερεπενδύουμε, σαφώς πρόκειται για υποδομές, οι οποίες είναι ευρέως χρήσιμες για εμάς. Γιατί, έχουμε εμμονή με κάθε δολάριο που βάζουμε».