Economy
Ετοιμάζονται για νέο γύρο κερδών οι ευρωπαϊκές τράπεζες;
Οι αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν ότι η ευαισθησία των ευρωπαϊκών τραπεζών στα επιτόκια παραμένει χαμηλή
Ετοιμάζονται για νέο γύρο κερδών οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ανακοινώνουν τα κέρδη τους για το δεύτερο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα, με όλα τα μάτια να στρέφονται στο αν τα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ξεθυμάνει και αν το πρόσφατο πολιτικό δράμα επιβαρύνει το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής τα κέρδη των τραπεζών έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτικά και οι μετοχές τους έχουν συνεχίσει να αυξάνονται, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν ότι η ευαισθησία των ευρωπαϊκών τραπεζών στα επιτόκια παραμένει χαμηλή, μαζί με το ποσοστό των πελατών που μεταφέρουν μετρητά σε λογαριασμούς με υψηλότερες αποδόσεις και αναμένουν ότι το ποσό που κερδίζουν οι τράπεζες από τα δάνεια μείον αυτό που πληρώνουν για τις καταθέσεις – το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα (NII) – θα παραμείνει ισχυρό.

Παρόλα αυτά, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές και τις τιμές των μετοχών κοντά σε υψηλά επίπεδα εννέα ετών, η εμπειρία των αμερικανικών τραπεζών που αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους αυτό τον μήνα σηματοδοτεί ότι «δεν υπάρχει ανοχή στην απογοήτευση για το NII», προσθέτουν.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η κερδοφορία θα παραμείνει αρκετά σταθερή», δήλωσε η Elena Iparraguirre, η οποία παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην S&P.

Πηγή: ot.gr