Marketing Week
Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ: Ένα Ιδιωτικό Νοσοκομείο με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα και προσφορά
Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ: Ένα Ιδιωτικό Νοσοκομείο με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα και προσφορά
Η Διευθύντρια Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ, Μαριάννα Φόρτωμα, μίλησε στο Boussias.com για την πλούσια δράση της Πολυκλινικής αλλά και τη σχέση του μάρκετινγκ με τον τομέα της υγείας

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ εδρεύει στο κέντρο της Λεμεσού από το 1983 και λειτουργεί από το 1987. Με όραμα και αποστολή να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης μέσω βέλτιστων κλινικών πρωτοκόλλων, η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ μένει πιστή στην αποστολή της να στέκεται δίπλα στον άνθρωπο με στόχο την ανακούφιση του από τον πόνο. Με αξίες όπως ο σεβασμός, η ακεραιότητα, η συμπονετική φροντίδα, η συνεργασία και η ποιότητα, έχει καταστεί και όχι αδίκως ίσως, η πρώτη επιλογή των ασθενών.

Η Διευθύντρια Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ, κα Μαριάννα Φόρτωμα, μίλησε στο "Boussiasnews" για την πλούσια δράση της Πολυκλινικής στο πλαίσιο της ΕΚΕ αλλά και τη σχέση του μάρκετινγκ με τον τομέα της υγείας.

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη:

-Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ μετρά πολλά χρόνια στον χώρο της υγείας. Ποιες είναι οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται σήμερα;

-Η Πολυκλινική έχει διανύσει πορεία 38 χρόνων ήδη, κατά την οποία παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, καλύπτοντας το σύνολο των ειδικοτήτων. Στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, λειτουργούν 24ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, Παιδιατρικό τμήμα, Μαιευτικό - Γυναικολογικό τμήμα, Χειρουργικό, Παθολογικό, Εντατική Μονάδα Θεραπείας, Τμήμα Καθετηριασμών Καρδιάς, καθώς και πλήρως οργανωμένο και τελευταίας τεχνολογίας, Διαγνωστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει. Μαγνητικό/Αξονικό τομογράφο, Ακτινολογικό τμήμα, Ενδοσκοπικό τμήμα, Κέντρο Μαστού και βεβαίως, Χημείο. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υπερβολή, το ότι προσφέρουμε στον ασθενή ένα πλήρες πακέτο ιατρικών υπηρεσιών.

-Που θεωρείται πως οφείλεται η εμπιστοσύνη που σας δείχνουν οι ασθενείς;

-Είμαστε στο χώρο της Υγείας ήδη 38 χρόνια και συνεχίζουμε. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών. Η σχέση αυτή εμπιστοσύνης, έχει χτιστεί σε πολύ γερά θεμέλια, ξεκινώντας από το στρατηγικό μας προσανατολισμό που θέτει στο επίκεντρο τον Ασθενή, την επιλογή των 560 ατόμων του ανθρώπινου δυναμικού μας και βεβαίως το δίκτυο των 180 συνεργατών ιατρών μας, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι και έμπειροι επιστήμονες στην ειδικότητά τους. 

-Σας έχουν επηρεάσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον χώρο της υγείας; Και αν ναι πως τα αντιμετωπίσατε;

-Όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και σε αυτόν της Υγείας, υπάρχουν, όχι προβλήματα, αλλά σίγουρα προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε. Η προσήλωσή μας στους στόχους που έχουν τεθεί, είναι και η κινητήριος δύναμή μας να υπερβαίνουμε εαυτόν καθημερινά, ώστε να παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας: την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας και ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον για τα 560 άτομα του ανθρώπινου δυναμικού μας και τους συνεργάτες μας.

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι που έχει θέσει η κλινική;

-Να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, μέσα από τη διαρκή ανάπτυξή μας, είτε αυτό αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις, είτε πρόσθετες υπηρεσίες, είτε τον τρόπο λειτουργίας μας. Οτιδήποτε θα προσφέρει ακόμη περισσότερο στους συνανθρώπους μας που μας εμπιστεύονται ότι πολυτιμότερο, την υγεία τους!

-Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα των ποιοτικών κριτηρίων που έθεσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας;

-Κλείνουμε σχεδόν ένα χρόνο εντός ΓεΣΥ, κατέχοντας την υψηλότερη μονάδα όλων των νοσηλευτηρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαπιστεύσεις και πιστοποιήσεις μας και στο ολοκληρωμένο πακέτο ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στον ασθενή. Θεωρούμε ότι η διασφάλιση των ποιοτικών κριτηρίων και της εφαρμογής τους μέσω επιπλέον πρωτοκόλλων που θα δημιουργηθούν από τον ΟΑΥ, τα οποία θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να λαμβάνουν υπόψιν όλες τις παραμέτρους λειτουργίας των νοσηλευτηρίων, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του συστήματος, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ.

-Artificial Intelligence και ιατρική, πόσο έτοιμοι είστε να δεχτείτε τέτοιες αλλαγές;

-Εμείς ανυπομονούμε να δούμε το ΑΙ να εφαρμόζεται και στον ιατρικό χώρο. Είμαστε πρωτοπόροι και ένθερμοι υποστηρικτές της τεχνολογίας. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να προηγηθεί κατάλληλος σχεδιασμός και να δημιουργηθούν συστήματα ελέγχου και διασφάλισης της ορθής χρήσης της τεχνολογίας

-Έχετε βραβευθεί για δράσεις σας που εμπίπτουν στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής σας Ευθύνης. Ποιες είναι οι δράσεις σας στο πλαίσιο αυτό;

-Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι Πιστοποιημένος Εργοδότης Ισότητας από το Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για μία πιστοποίηση που κατέχουν λιγότερες από 70 εταιρείες σε ολόκληρη την Κύπρο. Επιπλέον, η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, δίνει ευκαιρίες στους νέους, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην προσωπικότητα , στο ήθος, τις αξίες που πρεσβεύουμε και από εκεί και πέρα στηρίζουμε την ανάπτυξη των νέων εντός του Οργανισμού. Είμαστε περήφανοι που έχουμε βραβευτεί και από την Boussias στα HR Αwards πριν από τρία χρόνια, για το ότι δίνουμε ευκαιρίες στους νέους.  Στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ πρεσβεύουμε ότι οι 560 άνθρωποί μας, είναι η δύναμή μας. Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια, προσφέροντας πέραν από τα ωφελήματα εργοδότησης, ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, εντός του οποίου, ο εργαζόμενος μπορεί να αναπτυχθεί επαγγελματικά, αλλά και ατομικά. 

-Πείτε μας κάποιες από τις ενέργειες/συνεργασίες που υλοποιείτε και εμπίπτουν στον τομέα του ESG.

-Πέραν από την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, όπου έχουμε αυστηρή πολιτική, δεδομένου ότι πρόκειται για νοσοκομειακά απόβλητα και άρα υψηλής επικινδυνότητας για το περιβάλλον, έχουμε σαφή προσανατολισμό στην προσφορά στο συνάνθρωπο και στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, με την ΠΟΑΑ Λεμεσού, την Ablebook, καθώς και με το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, υλοποιώντας δράσεις που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες, ευαισθητοποιούν το κοινωνικό σύνολο, αλλά και προωθούν την ίση πρόσβαση όλων στην υγεία και τα κοινωνικά αγαθά. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ενδεικτικά τη διοργάνωση του Θαλάσσιου Μαραθώνιου που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, με στόχο την ενίσχυση του Συνδέσμου. Ταυτόχρονα, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και να προωθήσουμε την ενημέρωση για θέματα υγείας, διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες για τον Καρκίνο, για την Υπέρταση, για το Μητρικό Θηλασμό, ημέρες Αιμοδοσίας κ.α. Ειδικά για το Μητρικό Θηλασμό, κάθε χρόνο 1 – 7 Οκτώβρη,  που είναι η παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού, πέραν της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιούμε, γίνονται μαθήματα για τις νέες μητέρες ή εγκυμονούσες για το σωστό τρόπο θηλασμού, αλλά και για τα οφέλη του θηλασμού τόσο για τα βρέφη όσο και για τις ίδιες. Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο Ίδρυμα Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, το οποίο επιτελεί αρκετά σημαντικό έργο, στηρίζοντας άπορους ασθενείς με ανάληψη των εξόδων αποθεραπείας τους, αλλά και δίνοντας υποτροφίες σε άπορους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική ή/και άλλα επαγγέλματα Υγείας.

-Marketing και Υγεία – Χωράει το μάρκετινγκ στον τομέα της υγείας;

-Marketing και υγεία - Το μάρκετινγκ είναι ένας αρκετά παρεξηγημένος χώρος. Κάποιοι, εκτός χώρου, συχνά το συγχέουν με τις πωλήσεις, γεγονός που δεν ισχύει ή το θεωρούν «περίτεχνο και ευφάνταστο περιτύλιγμα» προϊόντων ή υπηρεσιών που συχνά στοχεύει στην παραπλάνηση του καταναλωτή. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ μακριά.   Το marketing είναι η επικοινωνία, η προβολή, η προώθηση και η διάχυση της ενημέρωσης. Ειδικά λοιπόν για τον κλάδο της Υγείας, πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη υπόθεση, διότι καλείσαι να δώσεις όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, χωρίς όμως καμία υπερβολή ή ψευδή αναφορά, αφού πρόκειται για το πλέον πολύτιμο αγαθό, αυτό της υγείας. Αυτό από μόνο του αποτελεί καθημερινά πρόκληση. Το πώς δηλαδή θα προσεγγίσεις τον κόσμο, θα δώσεις την πληροφορία που πρέπει, χωρίς όμως να ξεφύγεις καθόλου απ’ αυτές τις λεπτές γραμμές. 

-Γιατί επιλέξατε τον τομέα της υγείας και ποιες αξίες πρεσβεύει ο χώρος εργασίας σας;

-Μετά από 9 χρόνια στο χώρο της Υγείας, θεωρώ ότι δε θα μπορούσε να με συνεπάρει επαγγελματικά άλλος τομέας. Αρκετές φορές ο χώρος της υγείας είναι ψυχοφθόρος, γιατί έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που υποφέρουν, αλλά ταυτόχρονα και με επαγγελματίες υγείας που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό τους και σώζουν ζωές.

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ έχει σαφείς αξίες με τις οποίες ταυτίζομαι απόλυτα. Πρόκειται για την ηθική, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό στο συνάνθρωπο, την ίση πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, την συμπονετική φροντίδα

-Τι θα προτείνατε στον Υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού, να πράξει σήμερα για τον εκσυγχρονισμό της Υγείας;

-Να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες λύσεις για την επίλυση καίριων ζητημάτων που θα ωφελήσουν ουσιαστικά τον ασθενή. Να εγκύψει στα προβλήματα των επαγγελματιών υγείας και να συνεργαστεί στενά με Συνδέσμους Ασθενών. Άλλωστε, ο στόχος είναι κοινός για όλους όσους εμπλέκονται και δεν είναι κανένας άλλος, παρά η παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας, με επίκεντρο τον Ασθενή!