Marketing Week
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χρηματοδότησης μέσω crowdfunding
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χρηματοδότησης μέσω crowdfunding

Μια από τις πλέον ελκυστικές επιλογές άντλησης κεφαλαίων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι   η χρηματοδότηση από επενδυτές μέσω μίας αδειοδοτημένης πλατφόρμας χρηματοδότησης, όπως η η https://www.crowdx.eu/.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης κεφαλαίου μέσω ενός κατάλληλα αδειοδοτημένου  φορέα συμμετοχικής χρηματοδότησης όπως η crowdX είναι τα εξής:

ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αποφασίζει τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται τα κεφάλαια - μέσω έκδοσης μετοχών ή ομολόγων. Στην περίπτωση των μετοχών, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ή του έργου μπορεί να εκδώσει κοινές μετοχές, άλλους τύπους μετοχών που συμμετέχουν μόνο σε μερίσματα αλλά δεν έχουν δικαιώματα ψήφου, ή προνομιούχες μετοχές. Στην περίπτωση εκδόσεως ομολόγων, ο ιδιοκτήτης του έργου μπορεί να αποφασίσει να εκδόσει ομόλογα με σταθερό επιτόκιο, ομόλογα μηδενικού επιτοκίου όπου το επιτόκιο πληρώνεται κατά τη λήξη, ή μετατρέψιμα ομόλογα τα οποία μπορούν να γίνουν μετοχές. Οποιαδήποτε επιλογή είναι διαθέσιμη.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αποφασίζει το ποσό που χρειάζεται να συγκεντρωθεί, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σταδιακά ή άμεσα, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αποφασίζει και καθορίζει την αξία του έργου, αν και η crowdx ίσως ζητήσει εκτίμηση του έργου από κάποιον ανεξάρτητο φορέα, ανάλογα με το αν ταιριάζει στον τύπο του έργου.

Η πλατφόρμα χρηματοδότησης θα αναρτήσει το έργο στον ιστότοπό της και έτσι η επιχείρηση θα έχει προώθηση του έργου και δωρεάν διαφήμηση.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν χρειάζεται να παρέχουν προσωπικές εγγυήσεις, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να χαθούν προσωπικά κεφάλαια.

Ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο χρηματοδότησης από τράπεζα.

Δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό επενδυτών.

Προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρηματικών στόχων.

Επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να λάβει υποστήριξη και καθοδήγηση από ειδικούς στη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.

Επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να αξιοποιήσει διάφορα μέσα για να συγκεντρώσει κεφάλαια και να επαναλάβει τη διαδικασία και το επόμενο έτος.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, ως εξής:

Αν το έργο δεν πετύχει τους στόχους χρηματοδότησής, ίσως επηρεαστεί η φήμη της επιχείρησης.

Υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά να είναι κορεσμένη ή "κουρασμένη" από παρόμοιους τρόπους χρηματοδότησης που έχουν γίνει από ανταγωνιστές.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση και τα μελλοντικά της σχέδια, οπότε αυτό θα δώσει στους ανταγωνιστές ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της.

Υπάρχει ο κίνδυνος να προσφέρει η επιχείρηση ή να υποσχεθεί μια υψηλότερη απόδοση από ό,τι θα έκανε συνήθως, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μελλοντικά κέρδη.

Το έργο χρηματοδότησης θα έχει περιορισμένη διάρκεια και μέγιστο όριο €5 εκατ. ανά εταιρεία, ανά έτος.

Ο ιδιοκτήτης του έργου πρέπει να συμμορφώνεται με αυστηρούς κανόνες τους οποίους ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας θα επιβάλει.

Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας έχει δικαίωμα να λάβει τέλη συγκέντρωσης κεφαλαίου ή ποσοστό επί του ποσού που συγκεντρώθηκε, το οποίο είναι επιπλέον της απόδοσης που θα καταβληθεί στους επενδυτές.