Marketing Week
«Οι άνθρωποι και η κουλτούρα κάνουν μία επιχείρηση να ξεχωρίσει»
«Οι άνθρωποι και η κουλτούρα  κάνουν μία επιχείρηση να ξεχωρίσει»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ «BOUSSIAS»

Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στη «Boussias» η Μαριάννα Χατζηαντωνίου, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος στην Energame και Ιδρύτρια της PERHA Group, δηλώνει ότι  «οι άνθρωποι και η κουλτούρα κάνουν μία επιχείρηση να ξεχωρίσει».

Προσθέτει ότι μία εταιρεία που επενδύει στους ανθρώπους της δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται, ενδυναμώνονται και αναγνωρίζονται για τη συνεισφορά τους. Ενώ από την άλλη πλευρά, η κουλτούρα της εταιρείας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι συνεργάζονται, επικοινωνούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον».

Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου είναι μία δυναμική επαγγελματίας που ξεχωρίζει για την πολυσύνθετη επαγγελματική της δραστηριότητα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

-Αντιπρόεδρος σε μια εταιρεία, ιδρύτρια μιας άλλης, επικεφαλής διαφόρων projects. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας ξεκαθαρίσεις τα πόστα που κατέχεις.

Τα τελευταία 25 χρόνια, είμαι ενεργή στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού. Το 2015 ίδρυσα την εταιρεία μου, την PERHA Group, η οποία λειτουργεί ως συμβουλευτική και διαχειριστική εταιρεία. Το 2023, επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συγκεκριμένα στο Ντουμπάι.

Παράλληλα, στην Energame, κατέχω τη θέση της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου. Οι κύριοι στόχοι μου περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης και της οργανωτικής αριστείας, την ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας εφαρμόζοντας τις αρχές DEI (διαφορετικότητα, ισότητα, ένταξη) και τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την ένταξη, αλλά και την καινοτομία. Επιπλέον, συνεργάζομαι με φορείς όπως το «Ένα όνειρο, μια ευχή» που ασχολείται με τα παιδιά και τον Ερυθρό Σταυρό, όπου είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με στόχο να συνεισφέρω στην τοπική κοινωνία και σε όσους έχουν ανάγκη.

-Πώς κατορθώνεις να μοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα στις αμέτρητες υποχρεώσεις σου;

Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά με σωστό προγραμματισμό, μπορεί να επιτευχθεί. Προσπαθώ πάντα να βάζω προτεραιότητες και να οργανώνω τον εαυτό μου. Δεν αφορά μόνο τον ρόλο μου ως επαγγελματίας, αλλά και ως μητέρα διδύμων. Είναι πολύ σημαντικό να έχω συναδέλφους στους οποίους μπορώ να βασιστώ, γνωρίζοντας ότι οι ευθύνες μου κατανέμονται ομαλά. Αυτή η εμπιστοσύνη μου επιτρέπει να επικεντρώνομαι σε κάθε έργο με την απαραίτητη προσοχή, χωρίς να ανησυχώ για την καθημερινή ροή των πραγμάτων.

Έχοντας κάτω από την διοίκηση μου τον όμιλο PERHA, είναι απαραίτητο να είμαι δίπλα σε οργανισμούς που εργάζονται για να εξελιχθούν στον κλάδο τους. Αυτό απαιτεί εκτός από ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους αλλά και σωστό προγραμματισμό και αυστηρή συνέπεια, ούτως ώστε να τους βοηθήσω να διαπρέψουν.

Ως Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Energame, η εξισορρόπηση πολλαπλών απαιτήσεων είναι απαραίτητη, αλλά η αφοσίωσή μου και η ικανότητά μου να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά το χρόνο μου είναι το κλειδί για να παραμείνω παραγωγική και να εκπληρώσω όλες τις υποχρεώσεις μου.

-Ποια στοιχεία μετατρέπουν μια απρόσωπη επιχείρηση σε ζωντανό οργανισμό και την κάνουν να ξεχωρίζει;

-Φυσικά, είναι οι άνθρωποι και η κουλτούρα. Οι άνθρωποι, με τις δεξιότητες, τις ιδέες και το πάθος τους, είναι η καρδιά της επιχείρησης. Μια εταιρεία που επενδύει στους ανθρώπους της δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται, ενδυναμώνονται και αναγνωρίζονται για τη συνεισφορά τους.

Από την άλλη πλευρά, η κουλτούρα της εταιρείας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι συνεργάζονται, επικοινωνούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Μια ισχυρή κουλτούρα προάγει τη συνεργασία, την καινοτομία και την αφοσίωση. Στην PERHA Group ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να εφαρμόζουν ανοικτή επικοινωνία και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων, δημιουργώντας ένα συνεκτικό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Στην Energame, βασίζουμε την κουλτούρα μας σε αξίες όπως η ακεραιότητα, η απεριόριστη ανάπτυξη, η διαφορετικότητα και η κοινωνική ευθύνη, που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας που εμπνέει και προσελκύει ταλέντα. Είμαστε περήφανοι που έχουμε οικοδομήσει μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς κουλτούρα που επικεντρώνεται γύρω από την κοινή δέσμευση και ευθύνη.

-Παρατηρούμε έντονα μια νέα τάση, η οποία πλέον έχει στρέψει τον επαγγελματικό προσανατολισμό, κυρίως των νέων, προς άλλες κατευθύνσεις. Πιστεύεις ότι έχουμε μπει σε μια εποχή νέας τάξης πραγμάτων, ή θεωρείς ότι τα όποια νέα φαινόμενα (τύπου εργασίας στα ΜΚΔ) θα ξεφουσκώσουν και θα επανέλθουμε στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας;

-Η νέα τάση που παρατηρείται στον επαγγελματικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά, αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εργασία. Η άνοδος της ψηφιακής εργασίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) δεν φαίνεται να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Οι νέοι εργαζόμενοι αναζητούν αυτονομία, ευελιξία και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Στην PERHA υποστηρίζουμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Στις συμβουλευτικές μας υπηρεσίες, παρέχουμε μεθόδους και στρατηγικές HR για να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να την επιτύχουν. Μέσα από προγράμματα Ηγεσίας και Ανάπτυξης, ενισχύουμε την ικανότητά τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το χρόνο και τις προτεραιότητές τους, φτάνοντας σε νέα επίπεδα αποτελεσματικότητας αλλά και μέσα από τον σχεδιασμό εταιρικής κουλτούρας, τους βοηθάμε να εστιάσουν σε προγράμματα που ενισχύουν την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Επιπλέον, επανεξετάζεται ο παραδοσιακός τρόπος εργασίας με σταθερό ωράριο και αυστηρή ιεραρχία. Για παράδειγμα, στην Energame, προσαρμοζόμαστε προσφέροντας υβριδικά μοντέλα εργασίας, ευέλικτο ωράριο εργασίας και επενδύοντας κυρίως σε ψηφιακές υποδομές. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε πλήρως στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας. Αντίθετα, νέες μορφές εργασίας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να συνυπάρχουν με τις παραδοσιακές, δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο και προσαρμοστικό επαγγελματικό περιβάλλον.

-Επικρατεί η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πλέον επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους. Συμφωνείτε ή απλώς έχουν αλλάξει οι παράμετροι και αγωνιζόμαστε να αναγνωρίσουμε το μεταβατικό στάδιο;

Η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πλέον επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους είναι αρκετά διαδεδομένη, αλλά δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα. Οι επαγγελματικές ευκαιρίες δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά οι παράμετροι και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας έχουν αλλάξει. Οι νέοι έχουν περισσότερη πρόσβαση στη γνώση από ποτέ, επομένως ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλότερος και οι εταιρείες περιμένουν από τους νέους να γνωρίζουν ακόμη περισσότερα.

Στην PERHA Group, μελετoύμε συνεχώς τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι νέοι σήμερα έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες που δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια, όπως η εξ αποστάσεως εργασία, οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνολογία και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για νέες δεξιότητες, όπως γνώσεις προγραμματισμού, ψηφιακή επικοινωνία και προσαρμοστικότητα, έχει αυξηθεί.

Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση εκπαίδευσης και δεξιοτήτων είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ατομικής ζωής και της κοινωνίας.  Στην Energame, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επένδυση στην εκπαίδευση των φοιτητών είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς αυτοί είναι που θα οδηγήσουν τις αλλαγές που διαμορφώνουν το μέλλον μας. Το 2024 ξεκινήσαμε την ολοκληρωμένη παγκόσμια πρωτοβουλία μας που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει την επόμενη γενιά ηγετών μέσω της εκπαίδευσης – Game Changers από την Energame. Μέσω αυτού του προγράμματος, σε συνεργασία με το CIM - Cyprus Business School, προσφέρουμε για παράδειγμα ετησίως υποτροφίες στο ευρύ κοινό και στους εργαζομένους μας για μεταπτυχιακά προγράμματα.

-Μονογονιός ούσα με δίδυμα παιδιά, πώς πήρες την απόφαση να προχωρήσεις στην εξέλιξη μιας καριέρας με μεγάλες απαιτήσεις;

Το να καταφέρω να μεγαλώσω τα δυο μου παιδιά μόνη μου, ενώ προχωρούσα σε μια απαιτητική καριέρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μου έδωσαν τη δύναμη να πετύχω και στα δύο. Πρώτoς και κύριος παράγοντας ήταν η επιθυμία μου να προσφέρω ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μου. Ήθελα να τους δείξω ότι με σκληρή δουλειά και αφοσίωση μπορεί κανείς να πετύχει τους στόχους τους.

Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων ήταν επίσης καθοριστική, καθώς με βοήθησαν να ισορροπήσω τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με τις οικογενειακές απαιτήσεις. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη στήριξη των γονιών μου, οι οποίοι με βοήθησαν στα πρώτα χρόνια του διαζυγίου μου αλλά και στα πρώτα βήματα της καριέρας μου. Επιπλέον, η αγάπη μου για τη δουλειά μου και η συνεχής επιθυμία για επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη με ώθησαν να μην εγκαταλείψω τις φιλοδοξίες μου.

Η εξέλιξη της καριέρας μου δεν ήταν απλώς ένας τρόπος να προσφέρω στα παιδιά μου, αλλά και μια πηγή προσωπικής ικανοποίησης και ολοκλήρωσης. Το να μπορώ να συνεισφέρω στην επιχειρηματική ανάπτυξη μέσω της δουλειάς μου και ταυτόχρονα να προσφέρω πρότυπο για τα παιδιά μου ήταν μια επιπλέον κινητήρια δύναμη για μένα.

-Υπάρχει, αλήθεια, χρόνος για προσωπική ζωή;

-Ναι, υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή. Απλώς απαιτεί σωστή διαχείριση μεταξύ των διαφόρων υποχρεώσεων. Ενώ η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής ζωής, των οικογενειακών ευθυνών και των προσωπικών αναγκών μπορεί να είναι πρόκληση, η καλή οργάνωση και διαχείριση χρόνου είναι βασικά στοιχεία για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας.

Πάντα προσπαθώ να βάζω προτεραιότητες και να διατηρώ υγιείς σχέσεις, ενώ επιλέγω δραστηριότητες που μου φέρνουν ικανοποίηση και χαλάρωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους ή ακόμα και απλές στιγμές αυτοφροντίδας.

Επιπλέον, η υποστήριξη από τους συναδέλφους μου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς με βοηθά να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τις επαγγελματικές μου ευθύνες. Η εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μου και η σωστή ανάθεση εργασιών μου επιτρέπουν να αφιερώνω χρόνο και στην προσωπική μου ζωή.

-Πιστεύεις πως παρά την όποια πρόοδο που έχει γίνει, η γυναίκα σε ηγετικές θέσεις, και όχι μόνο, θα είναι πάντα υποχρεωμένη να αποδεικνύει τον εαυτό της περισσότερο από τους άνδρες, προκειμένου να γίνεται αποδεκτή;

-Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην ισότητα και τη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πιέσεις να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται στα στερεότυπα για τις ικανότητες και την ηγεσία των γυναικών, καθώς και σε δομές και πρακτικές στον εργασιακό χώρο που εμποδίζουν τις γυναίκες να φτάσουν στην κορυφή.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν το «έξτρα μίλι» για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τους άνδρες στις οργανωτικές ιεραρχίες. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιτυχία των γυναικών στην καριέρα τους δεν πρέπει να εξαρτάται από την αντίσταση ή τις προκλήσεις που προκύπτουν από στερεοτυπικές αντιλήψεις. Οι νεότερες γενιές έχουν την ικανότητα και την προθυμία να αλλάξουν αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζοντας ένα εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις και εμπόδια για οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου. Αυτό είναι και το εργασιακό περιβάλλον που βοηθάμε τους συνεργάτες μας, μέσω των συμβουλευτικών υπηρεσιών μας στην PERHA Group να χτίσουν.

Στα επαγγελματικά μου καθήκοντα, εργάζομαι συστηματικά για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, εφαρμόζοντας πολιτικές που ενισχύουν τη διαφορετικότητα και την ίση συμμετοχή. Στην Energame, έχουμε εφαρμόσει ένα Σχέδιο Ισότητας των Φύλων για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών. Επιπλέον, το προσωπικό μας παρακολουθεί συχνά σεμινάρια με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας όπου κάθε εργαζόμενος έχει ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση στην προώθηση της δικαιοσύνης στον εργασιακό χώρο, μπορούμε να επιτύχουμε έναν κόσμο όπου η απόδειξη των ικανοτήτων του δεν είναι επιβαρυντική απαίτηση για τις γυναίκες.