Build
Μειώθηκε 26% το 1ο εξάμηνο η έναρξη νέων οικοδομών στη Γερμανία
Αυτό υποδηλώνει την πίεση στην αγορά ακινήτων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης
Μειώθηκε 26% το 1ο εξάμηνο η έναρξη νέων οικοδομών στη Γερμανία

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε η έναρξη νέων οικοδομών στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, υποδηλώνοντας πίεση στην αγορά ακινήτων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η έναρξη νέων οικοδομών μειώθηκε κατά 26% το πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με βάση τα στοιχεία της Bulwiengesa, μιας εταιρείας συμβούλων και ανάλυσης ακινήτων.

«Η ύφεση έχει εξομαλυνθεί, αλλά οι πρόσφατες τάσεις, όπως οι καθυστερήσεις έργων, ο χαμηλός αριθμός έναρξης κατασκευών και οι αφερεγγυότητες των εργολάβων έργων, συνεχίζονται», αναφέρει σε ανακοίνωση η Bulwiengesa.

Τα στοιχεία ακολουθούν μια ζοφερή εκτίμηση από έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vonovia, Rolf Buch, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι θα χρεοκοπήσουν περισσότερες εταιρείες ακινήτων.

Για χρόνια, τα χαμηλά επιτόκια και η ισχυρή οικονομία συντηρούσαν μια άνθηση σε ολόκληρο τον τομέα ακινήτων της Γερμανίας, ο οποίος συνεισφέρει 730 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως, στην οικονομία της χώρας, ή περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής της Γερμανίας.

Αυτή η άνθηση έληξε όταν ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Η χρηματοδότηση των ακινήτων περιορίστηκε σημαντικά, τα έργα σταμάτησαν, οι μεγάλοι κατασκευαστές χρεοκόπησαν και ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ορισμένα στελέχη του κλάδου ελπίζουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς, η οποία διανύει τον τρίτο χρόνο ύφεσης.

«Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης έργων συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση», δήλωσε ο Francesco Fedele, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας BF.direkt, που είναι σύμβουλος χρηματοδότησης ακινήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ – Reuters