Health & Pharma
Ανησυχία για τα ποιοτικά κριτήρια εκφράζει ο Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων
Επιστολή προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας
Ανησυχία για τα ποιοτικά κριτήρια εκφράζει ο Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ.) σε επιστολή του που απέστειλε στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στις 10 Ιουλίου 2024 εκφράζει την ανησυχία και τη διαφωνία του για την πρόσφατη πρόταση με τίτλο «Εφαρμογή πρόσθετων προϋποθέσεων λειτουργίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων προς σύναψη σύμβασης με τον ΟΑΥ & κριτηρίων ποιότητας».

Επισημαίνουν ότι η πρότασή του ΟΑΥ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι προφανές, σημειώνεται, ότι οι προϋποθέσεις λειτουργίας που προτείνονται είναι επιζήμιες για τον κλάδο και δεν λαμβάνουν υπόψη τόσο τους ασθενείς όσο και τα πραγματικά ποιοτικά κριτήρια.

«Διαπιστώνουμε ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί προϊόν καμίας ουσιαστικής διαβούλευσης με τον κλάδο μας, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίτευξη ουσιαστικών και βιώσιμων λύσεων. Αναμέναμε από εσάς να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση όπου θα συζητούσαμε τα «κόκκινα» σημεία διαφωνίας που υπάρχουν, όπως άλλωστε αποδεχθήκατε να γίνει στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στις αρχές Ιουνίου. Η έλλειψη διαλόγου και συνεργασίας οδηγεί σε προτάσεις που είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών», προστίθεται.

Με ανησυχία παρατηρούμε, σημειώνεται στην επιστολή, ότι τα κριτήρια που τίθενται είναι κυρίως οικονομικά και όχι ποιοτικά. Η υγεία των ασθενών μας, τονίζεται, πρέπει να βασίζεται σε υψηλά ποιοτικά πρότυπα και όχι να περιορίζεται από οικονομικούς παράγοντες.

Επίσης η πρόταση αυτή, διατυπώνεται, μας φέρνει σε «θέση συνεταίρων» με την κατασκευαστή εταιρεία, κάτι που θεωρούμε άκρως προβληματικό και μη αποδεκτό για έναν οργανισμό που στοχεύει στην παροχή ανεξάρτητων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

«Εφαρμόζοντας αυτή την πρόταση, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού μονάδων, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παροχή υγείας στη χώρα μας. Το κλείσιμο των μονάδων αυτών θα αφήσει πολλούς ασθενείς χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, δημιουργώντας λίστες αναμονής», προστίθεται.

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ. θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφήνει σκιές και υποψίες ότι υποστηρίζει τις πολυεθνικές εταιρείες, αντί να προάγει το εθνικό συμφέρον και την ποιότητα της υγείας των πολιτών μας.

Περαιτέρω ο Σύνδεσμος διατυπώνει την θέληση του να μπει σε έναν παραγωγικό διάλογο, ο οποίος θα είναι βασισμένος σε πραγματικά ποιοτικά κριτήρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ