Αμερικανικά δολάρια θα αρχίσει να πωλεί στις παράλληλες αγορές συναλλάγματος της χώρας η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να «παγώσει» την προσφορά χρήματος, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Αργεντινής.
Ο Υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική στην πλατφόρμα μηνυμάτων X, λέγοντας ότι "θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαδικασίας αποπληθωρισμού".
Οταν η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής θα εκδίδει πέσος για να αγοράσει δολάρια στην επίσημη αγορά συναλλάγματος, η τράπεζα θα εξισορροπεί ουσιαστικά τη νομισματική βάση της Αργεντινής πουλώντας ισοδύναμο ποσό δολαρίων στην παράλληλη αγορά συναλλάγματος "CCL", είπε ο κ. Καπούτο.
"Δεν τυπώνονται άλλα πέσος στην Αργεντινή με κανένα τρόπο. Πρόκειται για μια ιστορική καινοτομία", ανέφερε επίσης αργότερα ο κ. Καπούτο, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
"Χτυπούσαμε τον πληθωρισμό κατά (μερικές ποσοστιαίες) μονάδες και αυτό είναι ένα χτύπημα νοκ άουτ", υπογράμμισε ο Υπουργός.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και έδειξαν ότι τερματίστηκε τον Ιούνιο η επιβράδυνση του πληθωρισμού που καταγράφηκε για πέντε συνεχόμενους μήνες, όταν ο μηνιαίος πληθωρισμός ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η στρατηγική που περιέγραψε η Κυβέρνηση του Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι έχει ως στόχο να σταθεροποιήσει την προσφορά χρήματος, να μειώσει τον πληθωρισμό και να βοηθήσει να κλείσει η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της επίσημης και της παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος της Αργεντινής που τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το πέσο της νοτιοαμερικανικής χώρας διολισθαίνει από τις αρχές του έτους στις παράλληλες αγορές, οι οποίες εδώ και χρόνια αποκλίνουν έντονα από την επίσημη ισοτιμία λόγω των αυστηρών νομισματικών ελέγχων.
Από τότε που ο κ. Μιλέι ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε δραματικά στην Αργεντινή, από 25,5% τον Δεκέμβριο, σε 4,2% τον Μάιο. Το ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούνιο ήταν 4,6%.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Reuters