Hospitality & Tourism
Χαμηλές αποτιμήσεις για τις low cost αεροπορικές εταιρείες
Οι μετοχές του αντί να κάνουν «πικ» σε αυτή την περίοδο αιχμής έχουν κολλήσει
Χαμηλές αποτιμήσεις για τις low cost αεροπορικές εταιρείες

Παρά τα καλά στοιχεία που αναμένονται για τον τουρισμό στη «γηραιά ήπειρο», όσοι θεωρητικά θα έπρεπε να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στο χρηματιστήριο ενόψει ενός καλοκαιριού ρεκόρ, βιώνουν έναν μήνα δραματικό.

Ο λόγος για μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Η Air France υποχωρεί 22% τις τελευταίες 30 ημέρες, η Norwegian Air 25%. Η WizzAir 13% και η Lufthansa, η Ryanair και η EasyJey χάνουν μεταξύ 4% και 5%. Μόνο η International Airlines Group παραμένει θετική (+0,24%). 

Οι μετρήσεις στο Χρηματιστήριο ήταν η επιβεβαίωση όσων προειδοποιούσαν τόσο η Air France-KLM όσο και η Norwegian. Ολες τους προειδοποιούσαν ότι περιμένουν «δύσκολες στιγμές» λόγω «απεργιών, υψηλότερου κόστους και προβλημάτων με τις παραδόσεις στα αεροπλάνα» (λόγω της κρίσης των Boeing).

Οι προειδοποιήσεις ήταν για τους επενδυτές σχετικά με τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες που υποδηλώνουν ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές.

Η Air France-KLM ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητές της στη Γαλλία έχουν ήδη χαμηλότερα έσοδα καθώς οι ταξιδιώτες αποφεύγουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια της… φασαρίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, η Norwegian Air Shuttle ASA μείωσε τις προοπτικές κερδών της για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενη υψηλότερο κόστος, χαμηλότερη ζήτηση και καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών. Η μετοχή σημείωσε βουτιά 16%, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2021.

Πάντως, οι αναλυτές λένε ότι οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα στο τέλος του έτους και η τρέχουσα πορεία χαμηλής απόδοσης δεν είναι ασυνήθιστη.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που αναφέρουν κέρδη αυτόν τον μήνα. Η Ryanair θα είναι η πρώτη που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο στις 22 Ιουλίου, ακολουθούμενη από τα κέρδη της EasyJet και της Air France-KLM την ίδια εβδομάδα.

Η αποτυχία των Cheap Airline Stocks πολλών αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης να εκτοξευθούν κατά την περίοδο αιχμής μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες:

Αυξανόμενο κόστος καυσίμων

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει επηρεάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των αεροπορικών εταιρειών.

Για τις οικονομικές αεροπορικές εταιρείες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, αυτή η αύξηση έχει καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση της κερδοφορίας χωρίς να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τους ταξιδιώτες που είναι ευαίσθητοι στο κόστος και σε κάθε αύξηση.

Λειτουργικές Προκλήσεις

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων προσωπικού και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις αεροσκαφών.

Η αεροπορική βιομηχανία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις σοβαρές διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και αυτές οι λειτουργικές ανωμαλίες έχουν επηρεάσει την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην υψηλή ζήτηση του καλοκαιριού.

Ανταγωνισμός και πίεση τιμών

Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, που οδηγεί σε επιθετικές στρατηγικές τιμολόγησης που συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους.

Επιπλέον, η είσοδος νέων αερομεταφορέων χαμηλού κόστους αύξησε τον ανταγωνισμό, ασκώντας πίεση στους καθιερωμένους παίκτες να διατηρήσουν τους ναύλους χαμηλούς, επηρεάζοντας περαιτέρω την απόδοση των μετοχών τους.

Οικονομική Αβεβαιότητα

Η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η οποία οφείλεται σε παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις, έχει οδηγήσει σε προσεκτικές δαπάνες από τους καταναλωτές.

Παρόλο που η ζήτηση για ταξίδια έχει ανακάμψει, οι οικονομικές ανησυχίες μπορεί να αναγκάζουν τους ταξιδιώτες να επιλέγουν πιο οικονομικά αποδοτικές ταξιδιωτικές επιλογές, επηρεάζοντας την αύξηση των εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί και Φόροι

Οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι αυξημένοι φόροι στα αεροπορικά καύσιμα στην Ευρώπη έχουν προσθέσει στο λειτουργικό κόστος των αεροπορικών εταιρειών.

Οι low costαεροπορικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν με μικρά περιθώρια, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτά τα πρόσθετα έξοδα, επηρεάζοντας την οικονομική τους απόδοση και τις τιμές των μετοχών τους.

Περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία

Αν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι διαφορετικές απαιτήσεις εισόδου και τα πρωτόκολλα υγείας μεταξύ των χωρών, συνεχίζουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τα ταξιδιωτικά μοτίβα.

Αυτή η ασυνέπεια μπορεί να αποτρέψει πιθανούς ταξιδιώτες, μειώνοντας την αναμενόμενη ώθηση της περιόδου αιχμής για τις αεροπορικές εταιρείες.

Συναλλαγματικές διακυμάνσεις

Οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών, ειδικά εκείνων που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, ένα ασθενέστερο ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει το κόστος των καυσίμων και άλλων δαπανών σε δολάρια.

Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό δημιούργησαν ένα απαιτητικό περιβάλλον για τις “οικονομικές” αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, εμποδίζοντας τις μετοχές τους να βιώσουν την αναμενόμενη ώθηση κατά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών.

Πηγή: in.gr