Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) θα αξιολογήσει τη μελέτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης (Great Sea Intrerconnector), δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωτοποριακό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας «ΠΡΩΤΕΑΣ» του ΙΚυ, στο Πεντάκωμο.
Έχουμε επιλέξει το Ινστιτούτο Κύπρου, να είναι ένας από τους οργανισμούς που θα αξιολογήσει τη μελέτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, το γνωστό Great Sea Interconnector, το οποίο θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το Υπουργείο θα λάβει την εν λόγω μελέτη από τον Φορέα Υλοποίησης στις 11 Ιουλίου.
Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθηγητής Σταύρος Μαλάς έκανε λόγο για μια μονάδα, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκή υποδομή.
Η πρότυπη αυτή μονάδα, είπε ο κ. Μαλάς, προάγει το καλύτερο μοντέλο, ώστε η Κύπρος να θεωρείται ένα κέντρο περιφερειακής αναφοράς στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας. Και αυτό, εξήγησε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ο στρατηγικός σχεδιασμός για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια περνά και μέσα από την αποθήκευση ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Παπαναστασίου, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του «ΠΡΩΤΕΑ» και ενημερώθηκε για τη συνδρομή του Εργαστηρίου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, το όραμα του ΙΚυ να καταστεί ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας, καθώς και τρόπους σύνδεσης της ακαδημαϊκής γνώσης με τη βιομηχανία.
Τον κ. Παπαναστασίου συνόδευσε ο Διευθυντής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Φωτιάδης.
«ΠΡΩΤΕΑΣ»
Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας «ΠΡΩΤΕΑΣ» και οι σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες του, αναδεικνύουν την Κύπρο σε ηγετική θέση διεθνώς, στον τομέα της έρευνας στην ηλιοθερμική ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες και πρωτοπόρες εταιρείες προχώρησαν στην υιοθεσία ηλιοστατών του «ΠΡΩΤΕΑ», αναδεικνύοντας την περιβαλλοντολογική τους συνείδηση, και στηρίζοντας παράλληλα την έρευνα και την καινοτομία.