Ας μιλήσουμε με αριθμούς.
20 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, μέχρι το 2030.
300 δισεκατομμύρια ώρες εξοικονόμησης εργασίας ετησίως.
96% των εργαζομένων σήμερα, πιστεύουν ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να τους βοηθήσει στην εργασία τους.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 76% των επιχειρήσεων είναι ενημερωμένες σχετικά με τον όρο τεχνητή νοημοσύνη και αν πάμε να το εξετάσουμε πιο αναλυτικά, θα δούμε ότι 96% των επιχειρήσεων γνωρίζουν για την αυτοματοποίηση εργασιών μέσω μηχανημάτων /autonomous machines.
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται στο 4.7% ποσοστού υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης, και βρίσκεται αρκετά πίσω στη λίστα των 27 κρατών μελών. Την πρώτη θέση κρατάει η Δανία με ποσοστό 15.2%.
Αυτό, εν μέρει επιβεβαιώνεται και μέσα από την 13η Ετήσια Έρευνα της PwC για τους CEOs στην Κύπρο, η οποία δηλώνει ότι, αν και οι CEOs δεν συμφωνούν ότι η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εισέλθει στις εταιρείες τους, το 57% πιστεύει ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν κατά τους επόμενους 12 μήνες, και το 69% πιστεύει ότι τα επόμενα 3 χρόνια η ΤΝ θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα αλλάξει τον τρόπο που μια εταιρεία έρχεται να προσθέσει αξία στον τελικό καταναλωτή/πελάτη της.
Πώς νιώθετε με όλους αυτούς τους αριθμούς;
Θα μας κάνουν πιο έξυπνους ή θα μας μάθουν να δουλεύουμε πιο έξυπνα;
Εξαρτάται με ποιον τρόπο θα επιλέξουμε να το σκεφτούμε.
Όλα ξεκινούν από το τι επιδιώκουμε, τι αναμένουμε να κερδίσουμε και τον βαθμό ετοιμότητας του καθενός από εμάς, για να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες.
Όλα, αρχίζουν από το είδος της σχέσης που θέλουμε να δημιουργήσουμε και τη μορφή «αναβάθμισης» που επιθυμούμε να πετύχουμε μέσα από αυτήν τη ‘νέα εγκατάσταση’ σε ένα ευρύτερο φάσμα της ζωής μας.
“I, 4.0”
Κανείς δεν έχει καταλήξει αν αυτή η αναβάθμιση είναι ή θα είναι ιδανική για τον καθέναν ή για το σύνολο. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να καθορίσει την ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί, αλλά και να προσδιορίσει το «μέχρι πού» θα φτάσει. Οι δυνατότητες του μέχρι πού μπορεί όμως να φτάσει, σαφώς και είναι ανεξάντλητες.
Δίλημμα της μέρας: «Upgrade now or remind me later?»
Βρισκόμαστε μπροστά από το πιο γρήγορο και άγνωστο «cursor» | στο πληκτρολόγιο του τώρα και του αύριο. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια στην αναζήτηση που μόλις έχουμε εισχωρήσει, πρέπει όμως να αποφασίσουμε τι ψάχνουμε.
Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, έχει πολλά να μας δώσει, και δεν περιορίζεται μόνο στο περιβάλλον εργασίας. Όχι, δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους (τουλάχιστο στο προσεχές μέλλον), είναι όμως εδώ για να συμπληρώσει, να συνυπάρξει, να συνδέσει και να συναθροίσει τα οφέλη μιας σύμπραξης ιδεών.
Ευκαιρίες, Παραγωγικότητα, Νέες δεξιότητες, Εξέλιξη, Γνώση, Δημιουργικότητα, Πρόοδος, Δυνατότητες.
Σχολές σκέψης λένε ότι, η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα έχει την ιδιότητα ενός κοινωνικού ρυθμιστή /society equalizer. Διευκολύνει κάποιες ανισότητες που μπορεί να παρουσιαστούν στο εργασιακό περιβάλλον, παρέχοντας τη δυνατότητα στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό να φτάσει ή καλύτερα να συναγωνιστεί επί ίσοις όροις, με προσωπικό που ενδεχομένως να είναι πιο εξειδικευμένο, ή καταρτισμένο με δεξιότητες και γνώση γύρω από συγκεκριμένες πτυχές επαγγελμάτων.
Αν επικαλεστούμε την άποψη του Αμερικανού εκπαιδευτικού μεταρρυθμιστή Horace Mann για την εκπαίδευση και τον χαρακτηρισμό της ως ο μεγάλος εξισωτής των συνθηκών των ανθρώπων, ο τροχός ισορροπίας του κοινωνικού μηχανισμού, τότε ίσως, ίσως να βρούμε μια συσχέτιση με την ύπαρξη της ΤΝ. Να της προσδώσουμε μια ταυτότητα, που ταυτόχρονα θα ταυτοποιεί και τα ερωτηματικά που γεννιούνται όσο αυτή εξελίσσεται και παίρνει θέση.
Πάμε όμως να δούμε λίγο πώς η ΤΝ σήμερα, μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή (μια που δεν μας προκαλεί κρίσεις πανικού ή υπαρξιακές κρίσεις), στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εργαστούμε πιο μεθοδικά.
Στον τομέα της επικοινωνίας, η ιδέα ξεκινά, εξελίσσεται και συνεχίζει με το ανθρώπινο δυναμικό στο επίκεντρο. Σήμερα όσοι βρισκόμαστε στον χώρο αυτό, δουλεύουμε προς την κατεύθυνση του πώς μπορεί το ταλέντο να εξελίξει τις δεξιότητές του, κάνοντας χώρο στη δημιουργικότητα και καλλιεργώντας μια κουλτούρα διαφορετικότητας.
Σαφώς και το κομμάτι της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση της κερδοφορίας, αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης, αλλά ο πυρήνας παραμένει «ανθρωπομορφικός».
Αφετηρία όλων μας, είναι το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν τα HR departments σήμερα, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τους αριθμούς προσωπικού σε μια εταιρεία, αλλά πώς, μέσα από τις καθημερινές λειτουργίες και μοντέλο εργασίας, ο χώρος παραμένει ελκυστικός; Αδιαμφισβήτητα, το κομμάτι εκπαίδευσης αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα.
Επενδύουμε όχι μόνο σε νέες δεξιότητες, αλλά την ίδια ώρα, επενδύουμε σε νέες ιδέες που θα φέρουν στο τραπέζι, νέες πρακτικές. Πρόσφατα, η Deloitte παρουσίασε τη διεθνή έρευνά της για τις τάσεις στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού 2024. Η έρευνα παρουσίασε ότι το 71% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η εστίαση σε μεμονωμένες ομάδες και ομάδες εργασίας, είναι σημαντική για την καλλιέργεια μια κουλτούρας που προάγει την ευελιξία και διαφορετικότητα, ενώ το 31% των ερωτηθέντων C-suite αναγνωρίζουν ότι η αλλαγή προσέγγισης σε έναν πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, είναι μια από τις 3 πιο δύσκολες τάσεις.
Τι καλούμαστε να κάνουμε;
Να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, έναν άξονα στήριξης.
Φαίνεται ότι το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται εκεί έξω και είναι διαθέσιμο για εργασία, αναζητά συγκεκριμένα πράγματα. Απαιτεί λιγότερα administrative & transactional tasks, και περισσότερη ελευθερία για ομαδική εργασία, δημιουργικότητα και χτίσιμο ομάδων που επιτρέπουν την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.
Πώς εφαρμόζουμε στην πράξη τα νέα δεδομένα αναζήτησης;
Αναδημιουργούμε τους ρόλους και τις ευθύνες τους. Τους εμπλέκουμε, όχι μόνο στο κομμάτι της εκπαίδευσης αλλά και στο coaching. Κάπου εδώ έρχεται στην εικόνα και η ΤΝ.
Με ποιον τρόπο;
Αυτοματοποιώντας τις περισσότερο διαδικαστικές εργασίες, εξελίσσοντας δεξιότητες πάνω σε νέες τεχνολογίες που προσφέρει σήμερα η ΤΝ.
Στην πιο απλή της μορφή και με τον τρόπο που σήμερα χρησιμοποιείται στη δική μας αγορά εργασίας:
1. ChatGPT = Δημιουργία περιεχομένου σε πολύ γρήγορες ταχύτητες.
2. Midjourney = Δημιουργία εικόνων και crafting storyboards που αποδίδουν καλύτερα ένα σενάριο, όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική ιδέα.
3. Murf AI (text to speech) για δημιουργία εκφωνήσεων σε ραδιοφωνικά scripts.
4. Soundraw για προσθήκη μουσικής σε moodboards ή σενάρια.
Σε μια πιο σύνθετη μορφή:
1. Συγγραφή briefs.
2. Calendar administration για καλύτερο time management του προσωπικού.
3. Χρήση chatbots για καλύτερη εμπειρία πελάτη.
4. Ανάλυση δεδομένων από τα ΜΚΔ, online forums και έρευνες σε κομμάτια όπως συμπεριφορές, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τάσεις, προτιμήσεις, πρότυπα συμπεριφοράς, τι ύφος θα έχει η επικοινωνία, τι μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ποια μηνύματα θα είναι πιο αποτελεσματικά για το κοινό το οποίο στοχεύουμε και όλα αυτά μειώνοντας τον χρόνο στο μισό.
Δίλημμα της μέρας: «Upgrade now or remind me later?»
Η ΤΝ έχει αρχίσει να παρουσιάζεται ή να συστήνεται με πολλά ονόματα.
Από enabler, κάποτε co-pilot και άλλοτε coach. Ίσως, υποσυνείδητα η εν λόγω ταυτοποίηση να γίνεται εσκεμμένα, σε μια προσπάθεια αφαίρεσης του φόβου γύρω από την ιδέα αυτής της αναβάθμισης. Ας μην αντισταθούμε όμως σε κάτι, που σε λίγα χρόνια από τώρα, θα πρέπει να καλωσορίσουμε και ίσως και να «φιλέψουμε».
Ας κάνουμε την αρχή φιλοξενώντας την ιδέα πρακτικά.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία γενικότερα μπορούν να συμβάλλουν, συμπληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες του ανθρώπινου δυναμικού, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες, παρέχοντας πληροφορίες βάσει δεδομένων και βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας.
Το τι αναμένεται να δούμε, άπτεται και του τι αναμένεται να ζήσουμε.
• Smart Toys = Γνωρίστε τον νέο συναισθηματικά έξυπνο σύντροφο τεχνητής νοημοσύνης, TeddyGPT από την εταιρεία Toymint, ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί OpenAI και υπόσχεται να δημιουργεί ιστορίες προσαρμοσμένες για το κάθε παιδί, πολύ καλύτερα από το αν θα διάβαζαν μια ιστορία από ένα βιβλίο.
• Smart companions = Καλωσορίστε το έξυπνο φωτιστικό οροφής από τη βελγική εταιρεία τεχνολογίας Nobi, που θα έχει τη δυνατότητα να προβλέπει τυχών πτώσεις ηλικιωμένων ατόμων που διαμένουν μόνοι τους και να καλεί έγκαιρα βοήθεια.
• AI Perfumes = Δείτε την τεχνητή νοημοσύνη και στον κόσμο της βιοτεχνολογίας και των φαρμακευτικών προϊόντων, εξερευνώντας το ψηφιοποιημένο άρωμα /digitalized smell. Τον Μάρτιο του 2023, η Bulgari λάνσαρε το Scentsorial, μια καθηλωτική εμπειρία στο Ντουμπάι που σύνδεε την τεχνολογία με την όσφρηση. Φορώντας μια φορητή συσκευή που θα μετρά τα εγκεφαλικά μας κύματα και τον καρδιακό ρυθμό, για να ανιχνεύει αντιδράσεις, σκέψεις και συναισθήματα σε μυρωδιές, θα μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε το δικό μας συλλεκτικό άρωμα.
• Virtual Families = Τα εικονικά παιδιά είναι εδώ για να εκπαιδεύσουν ενήλικες στο πώς, επαγγελματίες ψυχολόγοι πια, θα ρωτάνε ερωτήσεις σε παιδιά που έχουν υποστεί μορφές βίας. Με τη βοήθεια της ΤΝ, τα παιδιά με τεχνητή νοημοσύνη θα είναι προγραμματισμένα να «έχουν «αναμνήσεις» και να απαντούν σε ερωτήσεις που θα αποτελούν πλέον έναν καλό οδηγό πρακτικής.
Enabler, co-pilot, coach or none of the above;
Μην το σκέφτεστε πολύ. Η ώρα της απόφασης έφτασε, γιατί η τεχνολογία είναι ήδη εδώ.