Marketing Week
Μεγάλη επιτυχία του επετειακού συνεδρίου του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου: Στο επίκεντρο η αυτοδιαχείριση και η συναπόφαση
Μεγάλη επιτυχία του επετειακού συνεδρίου του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου: Στο επίκεντρο η αυτοδιαχείριση και η συναπόφαση
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το διήμερο Συνέδριο του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, με τίτλο «Αυτοδιαχείριση Ρευματικών Παθήσεων, Συναπόφαση Γιατρού – Ασθενή», το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού.

Με αφορμή και τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του ΣύΡΕΚ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Άντρη Φωκά, χαρακτήρισε το συνέδριο σταθμό και εξήρε την προσφορά όσων συμμετέχουν και υποστηρίζουν το σύνδεσμο, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του ασθενή, για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. 

Η κυρία Φωκά μίλησε για την αφοσίωση και τον αγώνα όλων, για καλύτερη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών με ρευματικές παθήσεις και τα δικαιώματα που κερδήθηκαν, όπως αυξημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνική ενσωμάτωση.

Από το στόχο πριν 40 χρόνια ανέφερε, που ήταν να υπάρχει μια φωνή για τους ρευματοπαθείς, σήμερα καταγράφονται σημαντικά επιτεύγματα προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ρευματοπαθών. Σήμερα είπε, υπάρχουν φυσιοθεραπευτήρια και γραφεία σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ προσφέρονται προγράμματα σε όλη την Κύπρο που αφορούν στην αυτοδιαχείριση των παθήσεων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τις Ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις Δρ Σάββας Ψαρέλλης, χαρακτήρισε μονόδρομο την ασθενοκεντρική προσέγγιση στη σύγχρονη άσκηση της ιατρικής, εξηγώντας ότι, ο ασθενής έχει ενεργό και καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της συναπόφασης. Στην Κύπρο σημείωσε, υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα (σε εκπαίδευση αλλά και θεσμοθέτηση) που θα μπορούσαν να γίνουν για μια ουσιαστική διαδικασία συναπόφασης. Οι ιατροί με τους ασθενείς επιβάλλεται είπε, να έχουν μια κοινή προσέγγιση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της EULAR, καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, μίλησε για τα συμπτώματα ασθενών και τα ευρήματα ιατρών και αναφέρθηκε στο αν αυτά πάνε πάντα παράλληλα  και στον τροπο με τον οποιο θα πρέπει να όσα δίδουν ελπίδα στους πάσχοντες, για ανακούφιση από τον πόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Επικαλέστηκε το Μανιφέστο της EULAR, το οποίο όπως είπε, ζητά από την Ευρωπαική Ένωση να το θεσπίσει και να το εφαρμόσουνε όλα τα κράτη μέλη,  ποιότητα φροντίδας,  βελτίωση της πρόληψης Ρευματοπάθειας, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, και παρεμβάσεις αποκατάστασης. Μίλησε για την ανάγκη κοινωνικής πολιτικής, που θα μετριάσει την επιβάρυνση των ρευματοπαθών, στην ποιότητα ζωής, την εκπαίδευση και την απασχόληση που σχετίζεται με την Υγεία. Μέσα από την έρευνα και καινοτομία, υπέδειξε ο κύριος Μπαραλιάκος, θα αναπτυχθούν καλύτερες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας των ρευματοπαθών. 

Στη συναπόφαση γιατρού ασθενούς, επικεντρώθηκε ο καθηγητής παθολογίας και ρευματολογίας, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπούμπας, μια φαινομενικά απλή, αλλά σύνθετη όπως είπε, διαδικασία.

Εξήρε τη σημαντικότητα της επικοινωνίας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη σημασία στη σχέση ιατρού και ασθενούς, όχι μόνο στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών όπως είπε, αλλά και στην ακριβή διάγνωση για σωστή παραπομπή σε άλλους ιατρούς, καθώς και στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρθρίτιδα. 

Όταν οι ασθενείς ενημερώνονται και επικοινωνούν αποτελεσματικά με τον ιατρό τους ανέφερε ο καθηγητής, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα, τήρησης ιατρικών οδηγιών και συστάσεων και αλλαγής συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία τους, όπως η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή.

Η αντιπρόεδρος του ΣύΡΕΚ Σούζη Μακρή, αναφέρθηκε στα οφέλη του προγράμματος Αυτοδιαχείρισης για τους πάσχοντες, τονίζοντας τη σημασία της αποδοχής ενός νέου τρόπου ζωής, της θετικής σκέψης, της γνώσης, της ομαδικότητας και της συμμετοχής.

Ο ψυχίατρος Δρ Γιώργος Μικελίδης, μίλησε για μεθόδους διαχείρισης του χρόνιου πόνου, ο οποίος όπως εξήγησε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική του ευημερία.  

Με τη διαχείριση του χρόνιου πόνου ανέφερε ο Δρ Μικελλίδης, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μειώνεται το άγχος και η κατάθλιψη, ελαχιστοποιούνται τα φάρμακα, επανέρχεται η λειτουργικότητα και γίνεται καλύτερη διαχείριση του κόστους Υγείας.

Η ΓΓ του ΣύΡΕΚ Χρύσω Γιασουμή, εξιστόρησε το δικό της ταξίδι με τη ρευματοπάθεια, τα στάδια, τις επιπλοκές στην υγεία της για να στείλει τα αισιόδοξα μηνύματα ότι, η συμμετοχή των ασθενών στις αποφάσεις για την  υγεία τους και κατ΄ επέκταση στη ζωή τους, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη σχέση με το γιατρό και να επιφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη θεραπεία και τη συμμόρφωση του ασθενούς. 

Στο παρελθόν είπε, υπήρχε ελλιπής γνώση από τους ασθενείς για την νόσο τους, τα φάρμακα και τις θεραπείες, ενώ πλέον τα πράγματα αλλάζουν. Οι ασθενείς εκπαιδεύονται, γνωρίζουν και μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα στις αποφάσεις με το γιατρό τους. Ο ασθενής νιώθει και έχει τόνισε, τον έλεγχο της ζωής του.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήρι ευεξίας για τους παρευρισκόμενους, Mindfulness & Ποιότητα Ζωής από την πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Δέσποινα Γιαννούλη. 

Το παρόν τους έδωσαν στο συνέδριο και εκπρόσωποι Συλλόγων και Συνδέσμου Ρευματοπαθών από την Ελλάδα και την Εσθονία.