Economy
Έρχεται νέο αρνητικό ντόμινο για τις ευρωαγορές μετά την επικράτηση της Λεπέν;
Οι προεκλογικές υποσχέσεις του RN και του νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία αφήνουν σε αναμμένα κάρβουνα τις αγορές
Έρχεται νέο αρνητικό ντόμινο για τις ευρωαγορές μετά την επικράτηση της Λεπέν;
Η άνετη νίκη της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Συναγερμού στις γαλλικές εκλογές σίγουρα πυροδοτεί με νέα ανησυχία τις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως τις γαλλικές. Παράλληλα, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο, αφήνοντας τρίτο τον Μακρόν και τη φιλική προς τις αγορές ατζέντα του.

Οι αγορές ανησυχούν ότι η νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν θα αυξήσει τις πιθανότητες επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, φέρνοντας στο προσκήνιο τους διογκωμένους δημοσιονομικούς λογαριασμούς της χώρας και θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές του ευρώ. Στον απόηχο της νίκης της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές ο γαλλικός δείκτης CAC 40 βρίσκεται να χάνει 6,42% τον τελευταία μήνα.

Η διαφορά της απόδοσης των 10ετών γαλλικών ομολόγων σε σχέση με αντίστοιχα 10ετή γερμανικά ομόλογά αναφοράς για την ζώνη του ευρώ βρέθηκε στις 84,5 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Και ενώ ο Εθνικός Συναγερμός δεν υποστηρίζει πλέον την έξοδο από το ευρώ, έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις που θα προκαλούσαν προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της τιμολόγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ και τη μείωση του ποσού που καταβάλλει η Γαλλία στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν στενά τις εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις πολιτικές της ΕΕ που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τους επόμενους μήνες, ιδίως όσον αφορά την Ουκρανία και τις αμυντικές δαπάνες.

Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ομολόγων της Γαλλίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο κυρίως για τις πλουσιότερες οικονομίες της ευρωζώνης, με τους αναδυόμενους πολιτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους να τροφοδοτούν την αστάθεια που προηγουμένως είχε συνδεθεί με τα υψηλά χρέη μελών της, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία.

Εκτός αυτού η Γαλλία υπόκειται επίσης σε πειθαρχικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, μαζί με το Βέλγιο, μέλος αυτού που θεωρείται «πυρήνας» χαμηλού κινδύνου της ευρωζώνης, ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, τα πάλαι ποτέ «μαύρα πρόβατα» έχουν εξαιρεθεί, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι προτάσεις του RN
Σε ανάλυσή του το Reuters σημειώνει πως όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν υποσχεθεί νέες δαπάνες, αλλά τα σχέδιά τους για τη χρηματοδότηση αυτών των δαπανών δεν έχουν πολλές λεπτομέρειες και δεν είναι πάντα αξιόπιστα.

Εάν σχηματίσει κυβέρνηση, το RN θέλει το συντομότερο δυνατόν τον Ιούλιο να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια, κάτι που, όπως λέει, θα κοστίσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα πλήρες έτος. Το RN λέει ότι θα χρηματοδοτηθεί με την επίτευξη έκπτωσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ επί της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν και ο προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 έχει προ πολλού ψηφιστεί.

Το κόμμα υπολογίζει σε μεγάλα κέρδη από την αύξηση μιας εισφοράς επί των έκτακτων κερδών των παραγωγών ενέργειας και την αντικατάσταση ενός φόρου χωρητικότητας για τους πλοιοκτήτες με κανονικό εταιρικό φόρο, αν και τα υπέρογκα κέρδη αυτού του τομέα τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να υποχωρήσουν.

Το RN θέλει επίσης να ακυρώσει μια περικοπή της διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας που αναμένεται από τον Ιούλιο, μια κίνηση που η απερχόμενη κυβέρνηση λέει ότι θα κόστιζε 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το RN στοχεύει επίσης στο να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις με τον πληθωρισμό, να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη για τα άτομα που ξεκίνησαν να εργάζονται στα 20 ή νωρίτερα, να απαλλάξει ορισμένους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος και να αυξήσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών.

Θέλει επίσης να προχωρήσει σε μειώσεις των τοπικών φόρων για τις επιχειρήσεις, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει επειδή ήταν δυσβάσταχτες για τις επιχειρήσεις.

Το RN θέλει να καταργήσει επίσης την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης το 2023 στα 64 από τα 62 έτη, αντικαθιστώντας την με ένα πιο προοδευτικό σύστημα που μένει να διευκρινιστεί. Το κόμμα λέει ότι θα επιμείνει στα υφιστάμενα σχέδια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Γαλλίας έναντι των εταίρων της ΕΕ.

Στοχεύοντας τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας για τους ξένους πολίτες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία, το RN έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε εξοικονόμηση 20 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό αυτό και το επόμενο έτος, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να βρει και να εξειδικεύσει.

Επιπλέον, θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να δώσει νέα έμφαση στην απασχόληση, την παραγωγικότητα και τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων.

Οι προτάσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου
Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) λέει ότι οι πρώτες κινήσεις της θα περιλαμβάνουν αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων, ενώ θα αυξήσει τις επιδοτήσεις στέγασης κατά 10%.

Λέει ότι μπορεί να καλύψει το κόστος συγκεντρώνοντας 15 δισεκατομμύρια ευρώ με φόρο στα υπερκέρδη, ο οποίος μένει να αναλυθεί, και επαναφέροντας έναν φόρο πλούτου στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, που θα απέφερε επίσης έσοδα 15 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, θέλει να παγώσει τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας, ενώ θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14% με επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος.

Υποσχέθηκε ακόμη να προσλάβει το 2025 περισσότερους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, να ενισχύσει τη μόνωση των σπιτιών με επιδοτήσεις, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 100 δισ. ευρώ επιπλέον.

Λέει ότι το κόστος θα καλυφθεί με το κλείσιμο των φορολογικών «παραθύρων», κάνοντας τον φόρο εισοδήματος πολύ πιο προοδευτικό, επαναφέροντας τον φόρο πλούτου στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και θέτοντας ως ανώτατο όριο κληρονομιάς για τις οικογένειες τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Από το 2026, οι δημόσιες δαπάνες θα φθάσουν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ιδίως με την αύξηση των προϋπολογισμών των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού στο 1% του ΑΕΠ.

Το NFP θέλει καταργήσει επίσης την αύξηση του 2023 στην ηλικία συνταξιοδότησης και θέλει τελικά να τη μειώσει στα 60 έτη. Η συμμαχία λέει ότι οι πρόσθετες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από αυξήσεις φόρων και ισχυρότερη ανάπτυξη, αλλά δεν σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και απορρίπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Πηγή: OT.gr