Health & Pharma
Κίνδυνος ανεπάρκειας ιωδίου στην Ευρώπη λόγω αλλαγών στην διατροφή
Αναφορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Κίνδυνος ανεπάρκειας ιωδίου στην Ευρώπη λόγω αλλαγών στην διατροφή

Οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου λόγω αλλαγών της διατροφής τους, αναφέρει ο ΠΟΥ ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο Iodine ζητεί επειγόντως τον εμπλουτισμό με ιώδιο του αλατιού και των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.

«Τα κράτη χρειάζονται πιο ευέλικτες στρατηγικές πολιτικής για την προστασία των ανθρώπων από ανεπάρκεια ιωδίου, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών πολιτικών για τη χρήση ιωδιούχου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα και ενσωμάτωσης μέτρων μείωσης και ιωδίωσης αλατιού», δήλωσε ο Δρ Gauden Galea, Στρατηγικός Σύμβουλος ΠΟΥ/Ευρώπης.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή στη διατροφή υπάρχει επίσης ανάγκη να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εμπλουτισμός εναλλακτικού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με ιώδιο», πρόσθεσε.

Ο Δρ Werner Schultink είπε ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης για τις συνέπειες της ανεπάρκειας ιωδίου στο ευρύ κοινό και στις υγειονομικές αρχές, τους επαγγελματίες υγείας και τους παραγωγούς τροφίμων.

Πέρα από το ορατό σημάδι της βρογχοκήλης, που είναι ένα εξόγκωμα ή οίδημα στο μπροστινό μέρος του λαιμού που προκαλείται από πρησμένο θυρεοειδή, η έλλειψη ιωδίου αυξάνει επίσης τη συχνότητα των διαταραχών του θυρεοειδούς που μπορούν να προληφθούν, όπως οζίδια του θυρεοειδούς, πολυοζώδη βρογχοκήλη και υπερθυρεοειδισμός, ιδιαίτερα στους ενήλικες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. 

Πηγή: ΚΥΠΕ