Η δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτό το όραμα είναι εμφανής στην κατανομή του 3,3% του ΑΕΠ στον τομέα των υποδομών για το οικονομικό έτος 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των μεταφορών και των logistics.
Βασικές πρωτοβουλίες υποδομής
Δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι
Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων μήκους 200.000 χιλιομέτρων έως το 2025. Η πρωτοβουλία αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια, επικεντρωμένη στην ανάπτυξη 34.800 χιλιομέτρων εθνικών οδών στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027-2028. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή 22 νέων αυτοκινητοδρόμων πράσινου πεδίου, με στόχο την επανάσταση στο οδικό δίκτυο της Ινδίας.
Αεροδρόμια
Το σχέδιο UDAN στοχεύει στην ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας με περιφερειακά αεροδρόμια μικρότερων πόλεων, καθιστώντας τα αεροπορικά ταξίδια πιο προσιτά. Από την έναρξή του το 2016, το σχέδιο έχει εξυπηρετήσει πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες, εγκαινιάζοντας 425 νέες διαδρομές και 58 αεροδρόμια. Ο προϋπολογισμός του 2023-24 διέθεσε 1.24 δισ. ρουπίες στο UDAN, με σχέδια για αναβίωση 22 αεροδρομίων και ανάπτυξη 50 επιπλέον αεροδρομίων, ελικοδρομίων και υδατοδρομίων.
Σιδηρόδρομοι
Οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού με έργα όπως ο Σιδηροδρομικός Διάδρομος Ταχείας Ταχύτητας Mumbai - Ahmedabad και η Γέφυρα Chenab στο Jammu και Kashmir, η υψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο. Ο τομέας έχει εισαγάγει 35 τρένα Vande Bharat Express, επεκτείνοντας την κάλυψη σε 247 περιφέρειες. Στόχος των Ινδικών Σιδηροδρόμων είναι η μηδενική εκπομπή άνθρακα έως το 2030, έχοντας αναθέσει σημαντικά έργα ανανεώσιμης ενέργειας.
Λιμάνια
Το σχέδιο Sagarmala στοχεύει στην αξιοποίηση των 7.500 χιλιομέτρων ακτογραμμής της Ινδίας για ανάπτυξη με επίκεντρο τα λιμάνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τη χωρητικότητα των λιμανιών από 2.600 εκατ. τόνους τον χρόνο σε πάνω από 10.000 έως το 2047, με 23 πλωτές οδούς να είναι λειτουργικές έως το 2030.
Συνεργασίες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και επενδύσεις
Οι Συνεργασίες Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα είναι κρίσιμες για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, απαραίτητων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Η Εθνική Γραμμή Υποδομών που ξεκίνησε το 2020, οραματίζεται μια επένδυση ύψους 111 τρισ, ρουπίων για την περίοδο 2020-2025, υπογραμμίζοντας τη σημασία των Συνεργασιών στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των υποδομών. Σημαντικά έργα σ’ αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν επεκτάσεις μετρό σε Pune, Hyderabad, και Bengaluru, καθώς και την ανάπτυξη ενός πολυτροπικού πάρκου logistics στο Chennai.
Τεχνολογική ενσωμάτωση και σχεδιασμός με βάση τα δεδομένα
Το Εθνικό Κύριο Σχέδιο Gatishakti του Πρωθυπουργού στοχεύει στην ενίσχυση της πολυτροπικής συνδεσιμότητας, ενσωματώνοντας διάφορα σχέδια υποδομών σε μια ψηφιακή πλατφόρμα. Το σχέδιο σε συνδυασμό με την Εθνική Πολιτική Logistics, προωθεί μια προσέγγιση με βάση τα δεδομένα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους. Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Logistics υπό την Εθνική Πολιτική Logistics ενισχύει περαιτέρω τα ρυθμιστικά πλαίσια και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.
Ανάπτυξη αστικών και αγροτικών περιοχών
Η Αποστολή Έξυπνων Πόλεων αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ταχείας αστικοποίησης, με 6.753 από τα 7.991 έργα να έχουν ολοκληρωθεί ήδη. . Έως το 2030, το 40% του πληθυσμού της Ινδίας αναμένεται να κατοικεί σε αστικές περιοχές, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ. Επιπλέον, οι αγροτικές περιοχές προβλέπεται να συνεισφέρουν το 56% των νέων χρηστών του διαδικτύου έως το 2025, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη συνδεσιμότητα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών.
Συμπέρασμα
Η ανάπτυξη υποδομών είναι καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας και την μετάβασή της σε ανεπτυγμένο έθνος. Η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ανθεκτικών, έτοιμων για το μέλλον υποδομών. Αυτή η συνεργασία όχι μόνο γεφυρώνει το χρηματοδοτικό κενό, αλλά επίσης προωθεί τον ανταγωνισμό, ενθαρρύνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και προάγει τις βέλτιστες πρακτικές στην εκτέλεση έργων. Αξιοποιώντας αυτές τις συνέργειες, η Ινδία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να οικοδομήσει ένα ευμαρές και βιώσιμο μέλλον για όλους τους πολίτες της.