«Έχουμε σχέσεις και διεξάγουμε συνομιλίες, διαπραγματεύσεις με τις χώρες της BRICS και αυτές έχουν μια εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk σε συνέντευξή του. «Εάν η ΕΕ είχε τη βούληση να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, η προοπτική μας σε ορισμένα ζητήματα θα μπορούσε να είναι διαφορετική».
Οι BRICS, που ονομάστηκαν από τα μέλη της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, διπλασιάστηκαν σε μέγεθος στις αρχές του 2024 με τη συμπερίληψη του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου. Υπάρχουν κι άλλες χώρες που σχεδιάζουν να ενταχθούν στην ομάδα.
Η Τουρκία είναι εδώ και καιρό μέλος του ΝΑΤΟ και μέρος του αμυντικού συστήματος της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από την έναρξη των ενταξιακών της συνομιλιών το 2005, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από εμπόδια που περιλαμβάνουν αυτό που το μπλοκ αποκαλεί δημοκρατικές αδυναμίες της χώρας.
«Υπάρχει μια στρατιωτική συμμαχία εντός του ΝΑΤΟ, αλλά μια οικονομική συμμαχία δεν έχει υλοποιηθεί», είπε ο Φιντάν για την ΕΕ. «Ως εκ τούτου, η αναζήτησή μας έχει ξεκινήσει».
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι δηλώσεις του Φιντάν φάνηκε να αποσκοπούν στο να παρακινήσουν την ΕΕ να επιταχύνει τις συνομιλίες με την Τουρκία σε μια εποχή που η χώρα επιδιώκει μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει προηγουμένως ενδιαφέρον για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που έχει συσταθεί από τη Ρωσία και την Κίνα ως αντίπαλο δέος προ το ΝΑΤΟ, και σχεδιάζει να παραστεί στη συνάντηση του μπλοκ ασφαλείας στο Καζακστάν την επόμενη εβδομάδα.
Ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για μια αναβαθμισμένη εταιρική σχέση διαλόγου με την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι χώρες BRICS αναπτύσσουν ένα σύστημα δανεισμού και διεξάγουν εμπόριο μεταξύ τους σε τοπικά νομίσματα, είπε, κάτι που ευνοεί και η Άγκυρα.
«Το διαφορετικό και όμορφο με την BRICS σε σύγκριση με την ΕΕ είναι ότι περιλαμβάνει όλους τους πολιτισμούς και τις φυλές», είπε ο Φιντάν. «Αν μπορέσει να γίνει λίγο πιο θεσμικό, θα αποφέρει σοβαρά οφέλη».
Πηγή: OT.gr