Πίστευε επίσης ότι η τροφοδοσία των συσκευών μόνο με φως έδειχνε πώς η επιστήμη θα μπορούσε να κάνει το μέλλον να φαίνεται υπέροχο.
Σήμερα η ηλιακή ενέργεια έχει ξεπεράσει εκείνη την εποχή. Τα ηλιακά πάνελ καταλαμβάνουν πλέον μια έκταση περίπου τη μισή έκταση της Ουαλίας και φέτος θα παρέχουν στον κόσμο περίπου το 6% της ηλεκτρικής του ενέργειας , δηλαδή σχεδόν τρεις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση κατανάλωνε η Αμερική το 1954, σημειώνει ο Economist.
Ωστόσο, αυτή η ιστορική ανάπτυξη είναι μόνο το δεύτερο πιο αξιοσημείωτο πράγμα σχετικά με την άνοδο της ηλιακής ενέργειας. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει σχεδόν τελειώσει.
Το να αποκαλούμε την άνοδο της ηλιακής ενέργειας εκθετική δεν είναι υπερβολή, αλλά μια πραγματικότητα. Η εγκατεστημένη ηλιακή χωρητικότητα διπλασιάζεται περίπου κάθε τρία χρόνια και έτσι δεκαπλασιάζεται κάθε δεκαετία.
Όταν πριν από δέκα χρόνια ήταν το ένα δέκατο του σημερινού της μεγέθους, η ηλιακή ενέργεια εξακολουθούσε να θεωρείται οριακή ακόμη και από ειδικούς που γνώριζαν πόσο γρήγορα είχε αναπτυχθεί.
Φθηνότερη ηλιακή ενέργεια
Τα ηλιακά κύτταρα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Μέχρι τη δεκαετία του 2040 μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή όχι μόνο ηλεκτρικής ενέργειας αλλά όλης της ενέργειας.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν θα είναι φθηνότερο από το φθηνότερο διαθέσιμο σήμερα. Αυτό δεν θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή, αλλά θα μπορούσε να την επιβραδύνει πολύ πιο γρήγορα.
Ακόμα, μεγάλο μέρος του κόσμου όπως η Αφρική, όπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν ακόμα να φωτίσουν τα σπίτια τους, θα αποκτήσει πρόσβαση σε ενέργεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα αρχίσουν να αισθάνονται πλούσιοι σε ενεργεια . Αυτό το συναίσθημα θα είναι ένα νέο και μεταμορφωτικό για την ανθρωπότητα.
Η ηλιακή ενέργεια δεν έχει τους περιορισμούς των άλλων καυσίμων και θα συνεχίσει να γίνεται φθηνότερη αλλά θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με άλλες τεχνολογίες αλλά και με την αποθήκευση ενέργειας.
Ο ρόλος της Κίνας
Η βιομηχανία ηλιακών συλλεκτών της Κίνας είναι άκρως ανταγωνιστική, επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό και ξεπερνά την τρέχουσα ζήτηση. Ακόμα, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να πρωταγωνιστεί. Ο κομβικός ρόλος της Κίνας σε μια ζωτικής σημασίας βιομηχανία προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι μια ανησυχία που αισθάνεται έντονα η Αμερική, γι’ αυτό και έχει θέσει δασμούς στον κινεζικό ηλιακό εξοπλισμό. Ωστόσο, επειδή σχεδόν όλη η ζήτηση για ηλιακά πάνελ βρίσκεται ακόμα στο μέλλον, ο υπόλοιπος κόσμος θα έχει πολλά περιθώρια για να μπει στην αγορά.
Η υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας από την Αμερική θα μπορούσε να ματαιωθεί από μια προεδρία Τραμπ υπέρ των ορυκτών καυσίμων, αλλά μόνο προσωρινά και επώδυνα. Θα μπορούσε εξίσου να βελτιωθεί εάν η Αμερική απελευθέρωσε τη συσσωρευμένη ζήτηση, καθιστώντας ευκολότερη την εγκατάσταση πάνελ σε σπίτια και την ένταξη στο δίκτυο – η χώρα έχει ένα τεραβάτ νέας ηλιακής ισχύος που περιμένει να συνδεθεί.
Οι τιμές του άνθρακα θα βοηθούσαν, όπως ακριβώς συνέβαιναν στη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενάρετος κύκλος
Στόχος πρέπει να είναι ο ενάρετος κύκλος παραγωγής ηλιακής ενέργειας να στραφεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Tο έπαθλο θα είναι η φθηνότερη ενέργεια και τα οφέλη ξεκινούν με την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Ακόμα, η φθηνή ενέργεια θα κάνει εφικτά κάποια πράγματα. Οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ την οικονομική δυνατότητα θα αρχίσουν να φωτίζουν τα σπίτια τους ή να οδηγούν αυτοκίνητο.
Η φθηνή ενέργεια μπορεί να καθαρίσει το νερό, ακόμα και να το αφαλατώσει. Μπορεί να οδηγήσει τον «πεινασμένο» μηχανισμό της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να κάνει δισεκατομμύρια σπίτια και γραφεία πιο υποφερτά τα καλοκαίρια που για τις επόμενες δεκαετίες θα γίνονται όλο και πιο ζεστά.
Αλλά είναι τα πράγματα που κανείς δεν έχει σκεφτεί ακόμη αυτά που θα είναι τα πιο σημαντικά. Στη ριζική αφθονία της, η φθηνότερη ενέργεια θα απελευθερώσει τη φαντασία, θέτοντας μικροσκοπικούς τροχούς λούνα παρκ του μυαλού να περιστρέφονται με ενθουσιασμό και νέες δυνατότητες.
Πηγή: OT.gr