Retail
Η Ισπανία μηδενίζει τώρα τον ΦΠΑ και στο ελαιόλαδο
Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προχωρά στην απόφαση αυτή για ένα βασικό προϊόν της κουζίνας, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί λόγω της σοβαρής ξηρασίας
Η Ισπανία μηδενίζει τώρα τον ΦΠΑ και στο ελαιόλαδο
Στον μηδενισμό του ΦΠΑ και στο ελαιόλαδο προχωρά η ισπανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις πολύ υψηλές τιμές που επωμίζεται ο καταναλωτής στο λιανικό εμπόριο, λόγω των συνεπειών από τη σοβαρή ξηρασία.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2022 η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προσωρινή μείωση του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για επιλεγμένα προϊόντα. Την 1η Ιανουαρίου 2023 οι συντελεστές πράγματι μειώθηκαν από το 4% στο 0% σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά και από το 10% στο 5% σε άλλες ομάδες, όπως το ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά.

Το μέτρο είχε αποφασιστεί αρχικά να λήξει μετά από έξι μήνες, στις 30 Ιουνίου του 2023, ωστόσο διατηρήθηκε αφού ο πληθωρισμός αποδείχθηκε επίμονος. Τώρα, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα μηδενίσει τον ΦΠΑ και στο ελαιόλαδο, ένα βασικό προϊόν της ισπανικής κουζίνας, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευθεί λόγω της σοβαρής ξηρασίας που έχει μειώσει σημαντικά τη συγκομιδή ελιών στη χώρα.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στο AFP, το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο στις 25 Ιουνίου. «Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Antena 3».

Εκτός από το να «ανακουφίσει το πορτοφόλι των Ισπανών», συνέχισε, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα επιτρέψει να «υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας».

Η εκτίναξη των τιμών οδήγησε σε έξαρση των κλοπών φιαλών ελαιόλαδου από τις υπεραγορές, γεγονός που ώθησε τους λιανοπωλητές να χρησιμοποιήσουν ετικέτες ασφαλείας που συνήθως προορίζονται για αντικείμενα υψηλής αξίας, όπως το αλκοόλ. Οι πωλήσεις φθηνότερων εναλλακτικών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο, έχουν επίσης αυξηθεί.

Πηγή: OT.gr