Η Αρχή Βιομηχανικής Καταρτίσεως Κύπρου, όπως ήταν η αρχική της ονομασία, ιδρύθηκε το 1974, μόλις λίγο πριν από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής και λειτούργησε το 1979. Έχοντας χαράξει ήδη μια συνεχή δημιουργική πορεία προσφοράς, την 1η Νοεμβρίου 1999, μετονομάστηκε σε Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ).
Κορυφαία στιγμή της διάσκεψης, η ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, κυρίου Δημήτρη Κιττένη, ο οποίος έχοντας συμπληρώσει 9 χρόνια γόνιμης ηγεσίας στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑνΑΔ, άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στα σημαντικότερα κεφάλαια της διαδρομής αυτής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ΑνΑΔ συνέβαλε στην αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ο κύριος Κιττένης στην ομιλία του, υπογράμμισε πως μέσα στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας της, η ΑνΑΔ ανάπτυξε τα πρώτα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και παρείχε επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για την κατάρτιση του προσωπικού τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσφορά της ΑνΑΔ στη δεκαετία 1990-2000, καθώς στην κρίσιμη αυτή περίοδο οι διεθνείς αλλαγές στην οικονομία ήταν ραγδαίες και η Κύπρος όφειλε να προσαρμοστεί τόσο στις νέες απαιτήσεις της ανάπτυξης του τουρισμού, όσο και στη ραγδαία διεύρυνση του τομέα των υπηρεσιών και στην είσοδο της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις. Η ΑνΑΔ προσαρμόστηκε ανάλογα, επεκτείνοντας και εμπλουτίζοντας σημαντικά τις δραστηριότητές της για την όσο το δυνατό ευρύτερη κάλυψη όλων των οικονομικών τομέων της Κύπρου.
Σημαντική ήταν και η συμβολή της ΑνΑΔ, όπως ανέφερε ο κύριος Κιττένης, στον τομέα των ερευνών και μελετών, αφού οι μελέτες τις οποίες διεξάγει εξετάζουν θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς της οικονομίας και αξιολογούν παράλληλα τα προσφερόμενα προγράμματα με στόχο τη διαμόρφωση στρατηγικής και επί μέρους πολιτικών στον τομέα της κατάρτισης και ανάπτυξης.
Πρόσθετα, τόνισε πως, η ΑνΑΔ, συνέβαλε σημαντικά στην προετοιμασία της κυπριακής οικονομίας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εισήγαγε ειδικά προγράμματα κατάρτισης, τα οποία προωθούν την προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες καινοτομίες, ανταποκρινόμενη άμεσα στις ανάγκες επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου, σ’ ένα ολοένα και πιο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρθηκε, η ΑνΑΔ λειτούργησε το Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης των Συντελεστών Παροχής Κατάρτισης καθώς και το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ), σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ποιότητας του συστήματος κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Λειτουργεί, επίσης, νέα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την ΑνΑΔ, για τοποθέτηση άνεργων νέων απόφοιτων τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας, συμβάλλει στην ένταξη ανέργων στην απασχόληση με τη λειτουργία σχεδίων που παρέχουν κίνητρα σε επιχειρήσεις για να εργοδοτήσουν και να καταρτίσουν μακροχρόνια άνεργους, παρέχει προγράμματα κατάρτισης σε νέους απόφοιτους σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και συνεχίζει τη στήριξή της προς τις επιχειρήσεις για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους μέσω των πολυεπιχειρησιακών και μονοεπιχειρησιακών προγραμμάτων κατάρτισης.
Όπως ανέφερε, επίσης, ο κύριος Κιττένης φτάνοντας στο σήμερα, η ΑνΑΔ έχει να επιδείξει δεκαετίες αποτελεσματικού και συνεχούς εμπλουτισμού του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως, στην τελευταία μόνο πενταετία, συμμετείχαν σε 30.500 προγράμματα κατάρτισης της ΑνΑΔ, 275.000 άτομα, με συνολική δαπάνη για δραστηριότητες κατάρτισης €102,3 εκατομμύρια. Επίσης, πιστοποιήθηκαν, 4.100 άτομα σε Επαγγελματικά Προσόντα, 390 Κέντρα και 650 Δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ο κύριος Κιττένης αναφέρθηκε, τελειώνοντας, στο όραμα της ΑνΑΔ το οποίο είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επαύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και οργανισμών.
Βαθύτατες ευχαριστίες εκφράστηκαν σε όσους διετέλεσαν αυτά τα 45 χρόνια Υπουργοί Εργασίας, ζώντες και απόντες, για την αμέριστη και σταθερή συμπαράστασή τους προς την ΑνΑΔ, καθώς και στη Διεύθυνση και το προσωπικό της ΑνΑΔ.
Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση στην αναδρομική έκθεση φωτογραφίας, η οποία φιλοξενείται στο αίθριο χώρου του κτηρίου της ΑνΑΔ, και αναφέρεται μέσα από σπάνιο και συλλεκτικό φωτογραφικό υλικό στις διάφορες δράσεις της και την πορεία της στο πέρασμα των δεκαετιών.