Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι κομμάτων ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚυ, καθώς και ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Δρ. Janez Potočnik.
Με δύο γνωμικά του Πιττακού του Μυτιληναίου, το "καιρὸν γνῶθι" και "γνοὺς πρᾶττε" καλωσόρισε φοιτητές και προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, κάνοντας λόγο για ημέρα γιορτής για τους φοιτητές, αλλά και αναστοχασμού για τα επιτεύγματα του ΙΚυ.
Το Ινστιτούτο Κύπρου, είπε ο Καθηγητής Μαλάς, κατάφερε να γίνει κορυφαίο διεθνές ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα, με μια εξαιρετική ερευνητική παραγωγή, διαβεβαιώνοντας όλους, ότι θα συνεχίσει να συνδράμει στην αντιμετώπιση των επιστημονικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή.
Οι ισχυρές περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες μας με παγκόσμια ερευνητικά κέντρα, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε επιστημονικές συνεργασίες πέρα από γεωγραφικά σύνορα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Μαλάς.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να συνδράμει την κυβέρνησή, στις προσπάθειές για υλοποίηση ενός προγράμματος εμπλουτισμού του μείγματος της οικονομίας, αφού σε αυτή τη διαδικασία, είπε, κεντρικό ρόλο έχει η έρευνα.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει καταστεί κέντρο αριστείας σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την τεχνολογία, σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η αρχαιολογία και άλλα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι έρευνες του ΙΚυ για την κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ το Ινστιτούτο παρείχε και εξαιρετικής σημασίας στοιχεία για τη διαμόρφωση εθνικών και περιφερειακών περιβαλλοντικών πολιτικών, όπως είναι η Πρωτοβουλία της Κύπρου για το Κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Τόνισε, επίσης, ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει καταστεί ένα δυναμικό κέντρο έρευνας και καινοτομίας, καθώς και τεχνολογικής ανάπτυξης και έχει χαρακτηριστεί ως ένας ισχυρός νεωτεριστής σε επίπεδο πολύ υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της Τελετής αναγορεύθηκαν σε Επίτιμους Διδάκτορες του ΙΚυ, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου και ο Καθηγητής Édouard Brézin.
Μετά το πέρας της Τελετής ακολούθησε δεξίωση.